Ανδρικές υποθέσεις
Το Παρίσι συνεχίζει να παρουσιάζει knock-out συλλογές αλλά και πολύ παρασκήνιο για τον υπέροχο και τόσο θαυμαστό κόσμο της σύγχρονης ανδρικής μόδας.
Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω. Μέσα σε λιγότερο από εβδομάδα και το καλοκαίρι του 2012 προμηνύεται όχι μόνο υπέροχο ενδυματολογικά αλλά και με απόλυτα πλούσιο σε φήμες και κουτσομπολιά παρασκήνιο.
Ο όμιλος LVMH αρχίζει να τα «μαζεύει» σιγά σιγά και να αφήνει να διαρρεύσουν φήμες επαναπρόσληψης στον ομώνυμο οίκο του αποδιοπομπαίου τράγου, John Galliano. Μετά και την ακροαματική διαδικασία, που συνέπεσε με την εβδομάδα μόδας, στην οποία παρέστη ο γνωστός σχεδιαστής που κατηγορήθηκε για αντισημιτικά σχόλια όντας μεθυσμένος και σε κατάσταση αποσύνθεσης , ξαφνικά συνειδητοποίησαν την υπερβολική τους στάση να τον απολύσουν και από την εταιρεία του αλλά και από τον θρυλικό οίκο Dior και τώρα ξανασκέφτονται να τον επαναπροσλάβουν, καθώς το κενό φαίνεται δυσαναπλήρωτο. Φαίνεται, όμως, πως μάλλον παίζουν κάποιο επικοινωνιακό παιχνίδι, καθώς ο Bernard Arnault δήλωσε το Σάββατο πως ο John Galliano δε θα ξαναεργαστεί σε καμία εταιρία του ομίλου LVMH, τον οποίο διοικεί.
Από την άλλη, ως φόρο τιμής το δεξί χέρι επί 23 χρόνια του iconic σχεδιαστή, o Bill Geytten παρουσίασε μία συλλογή για τον οίκο Galliano με όλο το Galliano DNA και με τα μοντέλα να θυμίζουν ακριβή look-a-likes του σχεδιαστή σε διάφορες φάσεις της πολύχρονης και ιδιαίτερα επιτυχημένης καριέρας του.
Και ενώ στο Μιλάνο η νύστα παίζει τον βασικό πρωταγωνιστή στην έμπνευση του επόμενου καλοκαιριού, στο Παρίσι ο καταπληκτικός Dries Van Noten παρουσίασε μία πολύ compact εμπορική, αλλά συνάμα γεμάτη φρέσκιες ιδέες συλλογή, όπου οι μακρόστενες boxy σιλουέτες συνυπάρχουν μοναδικά, με μικροσκοπικά υπέροχα καλοραμμένα ριγέ μπουφάν σε απροσδόκητους συνδυασμούς υλικών, όπως ψάθα με δέρμα και νάιλον με μετάξι.
Στον θρυλικό οίκο Lanvin, ο σχεδιαστής της ανδρικής σειράς Lucas Ossendrijver πήρε όλες τις βασικές τάσεις που καταγράφονται μέχρι στιγμής και τις παρουσίασε με χειρουργική λεπτομέρεια κάνοντας τους μελλοντικούς του πελάτες χαρούμενους που μπορεί να μη χρειαστεί ούτε κάλτσα να πάρουν από αλλού. Fit, sharp κοστούμια σε πολλές παραλλαγές υλικών και κοψίματος από το κλασικό μονόκουμπο μεταξωτό με τονισμένους ώμους, μέχρι oversized διπλόπετα κοστούμια φόρο τιμής σε πολύ παλιές αλλά απόλυτα καθοριστικές κολεξιόν του Armani στα 80s. Για τους fashionable ταξιδιώτες νεαρής ηλικίας κοντά παντελόνια, βερμούδες και υπέροχα άνορακ με χρυσά κουμπιά και urban τεχνολογικές λεπτομέρειες και φερμουάρ, οι επιλογές είναι αμέτρητες «απλώνοντας» χέρι και σε ένα κοινό που θα βάλει Lanvin ακόμη και στα club της Ibiza.
Ο Raf Simons συνεχίζει για τον ομώνυμο οίκο του να παράγει συλλογές εξαιρετικής σχεδιαστικής δεξιοτεχνίας, αλλά με μεγάλη δυσκολία στο να μεταφραστούν σε ποθητές επιλογές, καθώς το στυλ που προτείνει είναι αυστηρά για τον πολύ ψηλό και πολύ αδύνατο νεαρό άνδρα με πορτοφόλι εφάμιλλο επιχειρηματία της τριπλής του ηλικίας και κιλών. Το κόψιμο είναι το φόρτε του και τα δερμάτινα μπλουζάκια και το «γραφιστικό» παζλ των καρό συνδυασμών του σε πουκάμισα και πανωφόρια είναι νεωτεριστικό, αλλά καθόλου μα καθόλου σέξι, περιορίζοντας κατά πολύ το κοινό που θα μπορούσε να τον αγοράσει.
Σε μία δική του κατηγορία παίζει και ο Riccardo Tisci του οίκου Givenchy που αποφάσισε να «ξεκουράσει» τους θαυμαστές του από τον καταιγισμό ιδεών χρησιμοποιώντας μόνο ένα πράσινο tropical print πάνω σε λευκό χρώμα , σε πολλές παραλλαγές αλλά και υλικά όπως ποπλίνα, παγιέτα και βαμβακερό.
Ειδική μνεία και στις ανδρικές του φούστες που ήταν το 60% του συνόλου της κατά τα αλλά πολύ σέξι και αρρενωπής κολεξιόν του και ίσως του μοναδικού σχεδιαστή που θα ανατρέψει για πάντα το ταμπού άνδρας με φούστα, αναγάγοντάς τη σε απαραίτητο είδος ρουχισμού για όλους τους άνδρες σε κάθε σημείο του κόσμου ανεξαρτήτου σεξουαλικής προτίμησης. Νομίζω ότι ο Kanye West θα το τολμήσει σύντομα στα χνάρια του πάλαι ποτέ Beckham.
Ακαταμάχητος, δημιουργικός και πάντα πολύ σύγχρονος ο Riccardo έκανε και πάλι ένα δυνατό σύγχρονο statement.
Οι τάσεις όμως δεν είναι μόνο στα ρούχα αλλά και στο ανδρικό εμφανισιακό στυλ και την πρωτοκαθεδρία, εδώ, έχουν τα πολύ μακριά μαλλιά -Lanvin, Demelemeester, Dior- αλλά και το «σπαστικό» κούρεμα των φραγκισκανών μοναχών στην ταινία «Το όνομα του Ρόδου» -Οwens, Lanvin, Juun J.
Οι ιδιαίτερες φάτσες και τo «άφυλο» σε σεξουαλικό προσανατολισμό στυλ είχαν την τιμητική τους, με πολλά «άσχημα» κατά γενική ομολογία μοντέλα να σαρώνουν σε εμφανίσεις και τα ιδιαίτερα τατουάζ να προσθέτουν σε ύφος και έμπνευση για το τελικό αποτέλεσμα.
Oι ανδρικές κολεξιόν πλέον συναγωνίζονται σε ιδέες και δημιουργικότητα αυτές των γυναικείων, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα απευθύνεται στους άνδρες που έχουν και επιδεικνύουν την θηλυκή τους πλευρά, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.