Δώστε haute couture στο λαό
Μπορεί η Ευρώπη να «αιμορραγεί» οικονομικά, αλλά η υψηλή ραπτική αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Στις πρόσφατες collections υψηλής ραπτικής στο Παρίσι πολλοί αναρωτήθηκαν για την ανάγκη και την σημασία της, αλλά και για το κατά πόσο υψηλό είναι το οικονομικό κέρδος στην haute couture. Σε ένα φόρεμα για παράδειγμα, που μόνο για να κατασκευαστεί χρειάστηκαν 4000 ώρες προσωπικής εργασίας, αμέτρητα φυσικά και διαφόρων μεγεθών μαργαριτάρια, όπως στο Givenchy, με ντεφιλέ που σε μερικές περιπτώσεις η λίστα καλεσμένων δεν είναι μικρότερη από αυτή των 800 ατόμων, όπως του Jean Paul Gaultier και με κολεξιόν με τουλάχιστον 78 διαφορετικά look ανά κολεξιόν, όπως χαρακτηριστικά είδαμε στον οίκο Chanel, μάλλον οικονομικά αξίζει τον κόπο. Τα νούμερα είναι εξωπραγματικά αν σκεφτεί κανείς, ότι μέχρι πρότινος οι πελάτισσες στην haute couture ήταν μόνο 350 σε όλο τον κόσμο.
Όμως, με τα καινούργια δεδομένα οι νέες αναπτυσσόμενες αγορές που θα πρωταγωνιστήσουν σύντομα θα είναι αυτές της Κίνας και της Ρωσίας, με συνολικό πληθυσμό άνω του 1.500.000.000 ανθρώπων. Άρα, τα συμπεράσματα είναι απλά και οι οικονομικές απολαβές για τους καθιερωμένους γαλλικούς οίκους διαφοροποιούνται. Οι νέες αγορές κυριολεκτικά «διψάνε» για πολυτέλεια, γκλάμουρ και πολύ show off.
Βέβαια, κατά την προσωπική μου γνώμη, ακόμη και αστακό αν μπορείς να τρως κάθε μέρα, κάποια στιγμή θες και το «βρώμικο» σου. Ζούμε, πλέον, σε μια εποχή που η υπέρμετρη διαθεσιμότητα αγαθών, δεν καθορίζεται από την κοινωνική τάξη και την οικονομική ευμάρεια, αλλά από τον νεοπλουτισμό και την λύσσα για επίδειξη. Μετά τα δικά μας πρόσφατα παραδείγματα απόλυτης οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης, νομίζω, ότι όταν 1.500.000.000 άνθρωποι περάσουν στο ελάχιστο αυτό που περνάμε εμείς τώρα, καλό θα είναι να μετοικήσουμε σύντομα στο πλανήτη Άρη, γιατί δεν θέλω επ' ουδενί να ζήσω τις ολέθριες συνέπειες από κοντά!