Ανακαλύπτοντας (ξανά) το online fashion shopping
Όλο και περισσότεροι Έλληνες (και κυρίως Ελληνίδες) ψωνίζουν τα ρούχα και τα αξεσουάρ τους από το Internet. Η συνήθεια είναι παλιά, αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Τι ψάχνουμε, πού το ψάχνουμε, γιατί το ψάχνουμε online;
Ένα θέμα για το online fashion shopping; Πόσο 2002! Πόσο δέκα χρόνια πίσω! Σύμφωνοι. Δεν κομίζουμε γλαύκας στην διαδικτυακή κοινότητα μιλώντας για τέτοια πράγματα εν έτει 2012 –δεν είναι καινούργιο πράγμα οι αγορές ρούχων και αξεσουάρ από το Internet. Προς Θεού! Αυτό, όμως, που συμβαίνει όλο και πιο έντονα τον τελευταίο καιρό είναι μια αλλαγή στις καταναλωτικές μας συνήθειες, τόσο έντονη που επαναπροσδιορίζει την έννοια online fashion shopping και όλα όσα στροβιλίζονται γύρω της: Την ανθρωπογεωγραφία των αγοραστών, το χρηματιστήριο των καταστημάτων, το τι θεωρείται «ακριβό» και τι «value for money», ακόμη και κάποιες τάσεις της μόδας. Είναι λογικό. Η συνειδητοποίηση ακόμη και του πιο «στην κοσμάρα του» Έλληνα και Ελληνίδας πως η νέα οικονομική πραγματικότητα της χώρας δεν είναι μια παρένθεση μηνών, αλλά μια καινούργια σταθερά που επανπροσδιορίζει τη στάθμη του βαρελιού και το πάχος του πορτοφολιού, μάς ωθεί και σε νέες συνήθειες.
Προσοχή! Δεν εννοούμε εδώ πως αγοράζοντας ρούχα online κάνουμε απλώς οικονομία. Αυτό έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του καθενός. Αν έχεις μια ώρα για shopping στην διάθεσή σου, προλαβαίνεις να δοκιμάσεις και να αγοράσεις πολύ λιγότερα ρούχα σ' ένα πραγματικό κατάστημα απ' ότι να πατάς κλικ και να τα στέλνεις στο «καλάθι» σου online. Όποιος θέλει –και έχει- να ξοδέψει, μια χαρά θα το κάνει και στο Internet. Και πιο υπερβολικά πολλές φορές. Όχι, η οικονομία είναι μόνο μία πτυχή. Η νέα μας, όμως, πραγματικότητα αποκαλύπτει κι άλλες πιο σημαντικές.
Ποιος ήταν ο λόγος που ο κόσμος συνέχιζε να ψωνίζει στα καταστήματα και όχι online; Ο πιο βασικός: ότι εκεί δοκιμάζεις τα ρούχα, δεν παίρνεις κάτι αν δεν σού κάνει στο μέγεθος και –κυρίως- το αποκτάς άμεσα. Μπορείς να φύγεις από το μαγαζί φορώντας θριαμβευτικά την καινούργια σου faux γούνα αν το θες, δεν χρειάζεται να περιμένεις μια βδομάδα για να στην στείλουν από το Yoox. Κι ακόμη: η παρέα, η απόλαυση ενός espresso στην πλατεία Κολωνακίου μετά την απόβαση στη Σκουφά, συγκρίνοντας δαντελένιες μπλούζες (και ζηλεύοντας τα λοιπά αποκτήματα, με όρκους πως την επόμενη φορά θα είσαι πιο γρήγορη στην «αναγνώριση» του πεδίου μάχης). Είναι κι άλλα: Το pampering από τις πωλήτριες (εντάξει, αυτό δεν το πολυσυναντούσες στα ελληνικά καταστήματα, έτσι κι αλλιώς), μια προσωπική σχέση που είχες αποκτήσει με κάποιες από αυτές, που σε έκανε να νιώθεις άνετα κάθε φορά που ψώνιζες εκεί, η ευκολία του ν' αλλάξεις κάτι που δεν σού κάνει ή δεν σού αρέσει τελικά.
Και τι έγινε; Εξαφανίστηκαν πια όλοι αυτοί οι λόγοι; Όχι, εννοείται πως όχι. Απλώς επαναπροσδιορίσαμε τη σημασία τους. Η βόλτα στην Σκουφά δεν είναι πια μια glamorous διασκέδαση. Οι άδειες βιτρίνες και τα κλειστά καταστήματα την βαραίνουν με μια μιζέρια. Στον καφέ μετά οι περισσότερες συζητήσεις είναι για όσα λάτρεψες αλλά δεν μπόρεσες να αποκτήσεις. Και η ευχαρίστηση από την άμεση εκπλήρωση της καταναλωτικής ανάγκης; Είπαμε: όλα αλλάζουν. Πια την αντλείς κάνοντας το κλικ. Το θέμα των μεγεθών, εξ άλλου, έχει λυθεί. Αν δεν σού κάνει, το στέλνεις πίσω, απλά και τακτοποιημένα. Πάρε το σε τρία μεγέθη, κράτα αυτό που θες, θα σού βάλουν τα λεφτά πίσω στην πιστωτική όταν τους επιστρέψεις τα άλλα δύο.
Και, βέβαια, υπάρχει ένας ακόμη λόγος –ίσως ο σημαντικότερος απ' όλους: Κάποτε, όταν είχαμε λεφτά, βγαίναμε μια βόλτα στα μαγαζιά, γεμίζαμε την γκαρνταρόμπα, φορούσαμε το κάθε ρούχο μια φορά, ξεχωρίζαμε πάντα. Τώρα, η επιλογή, η σωστή επιλογή έχει περισσότερη σημασία από ποτέ. Αν θέλεις ακόμη να ξεχωρίζεις, είναι λάθος να πας στα λίγα, ίδια, εναπομείναντα καταστήματα που μπορούν να ξεδιψάσουν την ανάγκη σου με τιμές που αντέχεις. Γιατί πολύ απλά αυτό που θα επιλέξεις, είναι πολύ πιθανόν να το φορέσουν και όλες οι κολλητές σου. Στο ίδιο πάρτυ... Σκέψου τώρα πόσο μεγάλη γκάμα επιλογών έχεις στο Internet. Ε, αν είσαι τόσο άτυχη που ακόμη και τα ελάχιστά σου κλικ να είναι αυτά που κάνουν και όλοι οι γύρω σου, το πιο πιθανόν είναι πως θα έχεις άλλα, σοβαρότερα προβλήματα στη ζωή από το shopping.
10 καταστήματα για online αγορές
net-a-porter.com και mrporter.com: Η μεταφορά της Βουκουρεστίου στις... οπτικές ίνες έγινε χάρη στην έμπνευση προ δωδεκαετίας της Ναταλί Μάσενε να πείσει πολυτελείς φίρμες να πωλούνται (και) μέσω ενός online πολυκαταστήματος. Πέρσι πρόσθεσε και το ανδρικό αδελφάκι του στην συνάρτηση και οι δύο αυτές διευθύνσεις είναι η Μέκκα του luxury fashion shopping, με φίρμες όπως Lanvin, Gucci, Jimmy Choo, Valentino, Etro, Paul Smith, Loro Piana μεταξύ πολλών (σχεδόν όλων!).
yoox.com: Ξεκίνησε και αυτό το 2000 από τον τραπεζίτη Φεντερίκο Μαρκέτι, που τού φάνηκε έξυπνη η ιδέα να συλλέγει απώλητα ρούχα και αξεσουάρ μεγάλων οίκων από την περασμένη σεζόν και να τα διαθέτει σε εξαιρετικές τιμές online. To πείραμα πέτυχε, το κατάστημα πλέον είναι πολύ περισσότερα από το παραπάνω (έχει φθάσει να πουλάει μέχρι και έπιπλα) και στα συν του είναι ότι «μιλάει» και ελληνικά.
asos.com: Το μεγαλύτερο online fashion store της Βρετανίας απευθύνεται κυρίως σε νέες γυναίκες και το μεγαλύτερο ατού του είναι οι πολύ χαμηλές τιμές. Τα περισσότερα ρούχα και αξεσουάρ του δεν φέρουν το όνομα κάποιου γνωστού οίκου (είναι απλά Asos), αλλά κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ως τώρα την έμπνευση των σχεδιαστών του. Προσθέστε και τις συνεχείς προσφορές, εκπτώσεις και διάφορες υπηρεσίες προς τις πελάτισσές του και θα καταλάβετε γιατί έχει γίνει το αγαπημένο του ελληνικού κοινού.
modcloth.com: Ο ναός του κλασσικού και του vintage, πουλάει εξειδίκευση και ρετρό αίσθηση.
nastygal.com: Χιπστεράδικο και vintage μαζί (έτσι κι αλλιώς οι δύο όροι πάνε παρέα), δεν έχει τόσες επιλογές όσο τα πιο μεγάλα καταστήματα, αλλά είναι όλες ιδιαίτερες. Αν σάς ταιριάζει το στυλ του, βρήκατε χρυσορυχείο!
shopbop.com: Tα περισσότερα προϊόντα του είναι no name, αλλά όλο και κάτι σε Marc Jacobs και Michael Kors θα πετύχετε. Βολικό layout και μεγάλη γκάμα ρούχων.
revolveclothing.com: Με ευρεία γκάμα ενδυμάτων και αξεσουάρ από νέους σχεδιαστές, κυρίως Αμερικανούς, και εύκολο στο χρήση.
topshop.com και topman.com: Όλοι οι οίκοι μόδας πωλούν πλέον και online, όπως και όλα τα πολυκαταστήματα, αλλά το TopShop και το TopMan είναι ειδικές περιπτώσεις αφού προσέχουν τα sites τους σχεδόν όσο και τα κανονικά τους καταστήματα –υπάρχουν κομμάτια που πωλούνται αποκλειστικά online. Το γεγονός ότι πριν 2-3 χρόνια άρχισε να στέλνει πλέον ρούχα και στην Ελλάδα, άλλαξε για τα καλά τις καταναλωτικές συνήθειες πολλών. Πλέον δεν χρειαζόταν ολόκληρο ταξίδι στο Λονδίνο για εκείνο το πολυπόθητο σακάκι...
neimanmarcus.com: Άπειροι σχεδιαστές, πρακτικά δεν λείπει κανείς, με σχετικά καλές προσφορές, αλλά η αλήθεια είναι ότι απευθύνεται στα πιο γεμάτα πορτοφόλια. Άλλο ένα department store με δυνατό site.
bergdorfgoodman.com: To τρίτο πολυκατάστημα της παρέας κινείται κι αυτό στην λογική του NeimanMarcus. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι μόνο στα ρούχα που μπορεί να βρείτε (όχι ότι δεν παίζει να βρείτε και κάποια ίδια...)