Πόσο εύκολο είναι να βρεις βιώσιμα ρούχα αν είσαι plus size;

Διονυσία Καλαποθαράκου
Πόσο εύκολο είναι να βρεις βιώσιμα ρούχα αν είσαι plus size;

Mέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν αδύνατο αλλά το 2021 κάτι φαίνεται να αλλάζει στον χώρο της μόδας.

Πριν από λίγα χρόνια, μια γυναίκα με ένα μονοχρωματικό, λινό σύνολο ήταν η επιτομή της ηθικής μόδας. Τα eco-friendly ρούχα έπρεπε να είναι «ήσυχα», ντελικάτα, σχεδόν να περνάνε απαρατήρητα και να αναδεικνύουν την αέρινη φιγούρα των κοριτσιών που τα επιλέγουν. Πάντα σε όλα τα sustainable brands βλέπαμε μοντέλα σχεδόν άβαφτα, λιποβαρή, με ατημέλητα μαλλιά να φορούν oversized κομμάτια που έδειχναν σοφιστικέ χαριτωμένα πάνω στις λεπτές σιλουέτες τους. Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων όμως είναι τι γινόταν-και τι γίνεται ακόμα- με γυναίκες πιο πληθωρικές που δεν είναι size 0 αλλά θέλουν με τα ρούχα τους «να σώσουν τον πλανήτη».

Αν είσαι plus size υπάρχουν ένα εκατομμύριο κανόνες στη μόδα που σου λένε τι «ΔΕΝ» πρέπει να φορέσεις. Μην βάλεις οριζόντιες γραμμές, κομμάτια που είναι πολύ στενά ή πολύ φαρδιά. Προτίμησε τα μονόχρωμα σε σχέση με τα εμπριμέ, τα midi συγκριτικά με τα πολύ κοντά. Μαζί με τις «απαγορεύσεις» όμως δεν έρχονται και οι «διευκολύνσεις». Είναι πολύ δύσκολο για μία κοπέλα με διαφορετικό σωματότυπο από αυτόν των catwalks και των διαφημίσεων να βρει στυλάτα ρούχα που υποστηρίζουν με τον τρόπο κατασκευής τους την αειφόρο μόδα.

https://www.instagram.com/p/CKPamsGpVw_


Το 2021 όμως ξεκίνησε με καλούς, ή τουλάχιστον καλύτερους, οιωνούς σε αυτόν τον τομέα της μόδα. Κάπου ανάμεσα στη Lizzo που αποχαιρέτησε το 2020 μέσα σε ένα πολύχρωμο, οικολογικά φτιαγμένο μπικίνι και τον χαρακτήρα της «Barbie Ferreira» στο Euphoria, φαίνεται ότι ξεκινά μία νέα εποχή συμπεριληπτικότητας στην . Τα sustainable brands φαίνεται ότι προσθέτουν μεγαλύτερα μεγέθη στις συλλογές τους αλλά και οι Oίκοι που δημιουργούν μεμονωμένες capsule collections από οικολογικά υλικά, δεν εξαιρούν τις plus size γυναίκες από το πελατολόγιό τους.
Βrands όπως τα: Sotela, Only Child και Elizabeth Suzann πρόσθεσαν μεγαλύτερα μεγέθη στα μινιμαλιστικά σχέδιά τους και labels όπως τα ASOS και η Eloquii κυκλοφόρησαν βιώσιμα, curved κομμάτια στα e-shops τους και μάλιστα σε τολμηρά μοτίβα και έντονα χρώματα.

https://www.instagram.com/p/CKASc5pHWN0


Επίσης το brand Nettle Studios, μια ανερχόμενη βιώσιμη εταιρία με ρούχα από το Σαν Φρανσίσκο αντανακλά, μέσω των πωλήσεών της, την εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης οικολογικών ρούχων από γυναίκες κάθε σωματότυπου. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 300% το 2020 όταν κυκλοφόρησε την πρώτη της plus size συλλογή στο Virgie Tovar (ένα e-store για μεγάλα μεγέθη) και εισήγαγε το «One Size Plus», ένα νούμερο στα κομμάτια της το οποίο αντιστοιχεί σε 5XL.

Κάτι φαίνεται να αλλάζει και σε αυτόν τον «μικροκλάδο» της μόδας και μας κάνει να ατενίζουμε το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και του body positivity με περισσότερη αισιοδοξία και την ίδια αγάπη για το στυλ και την υψηλή αισθητική.. που μπορεί αυτήν τη φορά να σώσει τον πλανήτη. Κυριολεκτικά.
Δες επίσης: Από πού μπορείς να αγοράσεις online τα πιο στυλάτα και οικονομικά νυφικά;