Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας: Η ιστορία του στυλ της
Από την ημέρα που απέκτησε τη δική της γιορτή
Η ιστορία του γυναικείου ρούχου και της μόδας δεν ξεκίνησε ένα ωραίο πρωινό του 20ου αιώνα αλλά πολλά χρόνια πριν κάπου στο 1.000.000 π.Χ. με την εμφάνιση του homo erectus, που είχε το ρούχο ως μέσο προφύλαξης από τις καιρικές συνθήκες και τη φύση. Η γυναίκα τότε αναλάμβανε την κατασκευή των οποίων περιβολών της εποχής. Κατά το 400.000 π.Χ. με την εμφάνιση του homo neaterdal, τα ρούχα άρχισαν να αλλάζουν, και πάλι όμως βάσει καιρικών συνθηκών. Η επανάσταση και ο διαχωρισμός στο γυναικείο ένδυμα ήρθαν κάπου στο 35.000 π.Χ. με την εμφάνιση του homo sapiens, καλή ώρα σαν εμάς. Χονδρικά, κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.
Ανά τον κόσμο και ανάλογα με κάθε φυλή, οι αλλαγές στις ενδυμασίες είναι πολλές, δραματικές και εντελώς διαφορετικές. Ουσιαστικά η μόδα, σαν έννοια γίνεται κοινή στα περισσότερα ανεπτυγμένα μέρη κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου, ενώ οι ριζικές αλλαγές και οι τολμηρές προσθήκες στο γυναικείο στυλ εφορμούνται από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας και έπειτα. Μαζί με τους αγώνες για ίσα δικαιώματα, το γυναικείο στυλ απογειώνεται. Από την εποχή του Λουδοβίκου, άρχισαν να καθιερώνονται στα περισσότερα μέρη αντικείμενα ρουχισμού όπως οι ζαρτιέρες, τα μεσοφόρια, τα καλσόν, δίνοντας στην Γαλλική γυναικεία μόδα μια αίγλη που διατηρεί ακόμα στις μέρες μας.
Το γυναικείο ρούχο αρχίζει να ανθίζει και να στήνει τα θεμέλια για την σημερινή βιομηχανία μόδας κάπου στο 1911 με αποκορύφωμα το 1920. Η γυναικεία επανάσταση, ωθεί σε πιο αποκαλυπτικά ρούχα και φαρδιές γραμμές. Φούστες και φορέματα έχουν σκισίματα μέχρι το μηρό ή και το γοφό, αποκτούν πιέτες και τονίζουν τους γλουτούς. Επιβάλλεται το τακούνι στους 4 πόντους και έρχονται οι πρώτες γόβες στιλέτο ήρθαν για βραδινές εμφανίσεις. Η φούστα στο γόνατο, και τα μεγάλα καπέλα γίνονται φετίχ. Η πρωτοπόρος Coco Chanel φορά και λανσάρει το γυναικείο παντελόνι και ανάγει σε θεσμό τις παγέτες και το flapper dress!
Το 1930 το Αμερικανικό Κραχ που οδήγησε σε παγκόσμια οικονομική κρίση διώχνει τα φερμουάρ και καθιστά must τα κουμπιά, ενώ επιβάλλει τα καπελά τύπου καμπάνες. Η μόδα παραμένει στάσιμη για τη γυναίκα, αποθέματα υπάρχουν μόνο σε βαμβάκι και μαλλί και όλα τα ρούχα είναι απλά, λειτουργικά και χωρίς φαμφάρες. 4.000.000 άνεργοι μόνο στην Αμερική. Τη δεκαετία του 40 η μόδα περνά σε μεγαλύτερη ύφεση εξαιτίας των πολέμων. Άντρες και γυναίκες υιοθετούν το βίσκοζ - που είναι οικονομικότερο από το βαμβάκι και οι σχεδιαστές αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα συναιτερισμό ονόματι Incorporated Society of Fashion Designers και έφτιαχνε τα καλύτερα ρούχα της εποχής. Μεγάλα φουλάρια από πλεκτό σαν πασμίνες και τσόκαρα μιας και το ξύλο ήταν φτηνό ενώ το δέρμα και το λάστιχο όχι. Έτσι γεννήθηκαν τα clogs όπως επέστρεψαν στη μόδα 3 χρόνια πριν!
Η δεκαετία του 50 αποθεώνει τη γυναίκα δημιουργώντας τα πιο κολακευτικά ρούχα. Ψηλοτάκουνα πάντα και παντού και lycra αγκαλιάζει το σώμα. Tα φορέματα αποκτούν Α γραμμή, γίνεται δημοφιλές το στράπλες, κονταίνουν οι μπλούζες και στενεύουν στη μέση. Οι έφηβοι μεταξύ το 1950 και 1957 αρχίζουν να αγοράζουν ρούχα, οι γυναίκες υιοθετούν το total black look σε επίσημα events, τα μαλλιά ανεβαίνουν και το pin-up style αποκτά θερμούς υποστηρικτές. Ταυτόχρονα γίνονται της μόδας τα δερμάτινα ενώ το φουρό, οι σαλοπέτες, οι μεγάλες τσέπες σε κλος φούστες και φορέματα καθώς και το πικέ ύφασμα- όλα αυτά στην πιο Preppie εκδοχή τους.
Ερχόμαστε αισίως στο 1960: rock στην άνθισή του και μεγάλες αλλαγές στα μήκη. Το μίνι γίνεται σύμβολο της γυναίκας, έρχεται το κάπρι και τα κοντά σορτσάκια. Τα μαγιώ αρχίζουν να γίνονται πολύ αποκαλυπτικά! Κατά τη δεκαετία του 60 γίνονται αρχίζει να ανθίζει και η ελληνική μόδα μέσα από το pret-a-porte. Δεν αργούμε να φτάσουμε στα '70s, στην σεξουαλική και ατομική απελευθέρωση με τον καθένα να φορά αυτό που εκείνος θεωρεί cool. Hippies παντού, σκισμένα τζιν, ταγάρια, μακριά μαλλιά, στογγυλλά γυαλιά, καφτάνια, ti-dye σε παροξυσμό, πλατφόρμες και καμπάνες! Εκεί εμφανίζονται oι Goths και οι Punks και οι δύο με λατρεία στα μαύρα, στα smoky eyes και στα σκούρα κραγιόν. Δερμάτινα jackets και combat boots κυριαρχούν και στους δύο, οι κουλτούρα τους όμως είναι εντελώς διαφορετική.
Πλησιάζοντας στο 1980 η υπερβολή κυριαρχεί στη γυναικεία μόδα καθώς και οι αντιθέσεις. Μαλλιά κοντά κολλημένα πίσω ή μακριά και άφρο φουσκωμένα όσο δεν πάει. Σούπερ μίνι και μακριές φαρδιές φούστες, Έξτρα χαμηλοκάβαλα και ψηλά παντελόνια με πιέτες και ζώνες. Κολλητα ποδηλατικά κολαν και φαρδιές παντελόνες. Φλούο μονοχρωμίες και τονισμένοι ώμοι στην ίδια ντουλάπα με τρελά εμπριμέ ριχτά. Οι μεγάλες βάτες στους όμως κερδίζουν και παραμένουν must καθόλη τη δεκαετία μαζί με την περμανάντ στα μαλλιά. Η Jane Fonda αρχίζει τις βιντεοκασέτες με γυμναστική και οι γυναίκες υιοθετούν ένα σέξι αθλητικό στυλ. Ταυτόχρονα αναβαίνουν οι βιοτεχνίες στο χώρο του αθλητικού ρούχου- μπαίνουν ενεργά στο παιχνίδι και μετατρέπονται σε κολοσσούς. Άσπρα αθλητικά ,τα κολάν, και φαρδιά τζιν παντού.
1990: Lifestyle, περιοδικά, Beverly Hills και πολλά άλλα πρότυπα σε όλα τα ΜΜΕ κάνουν τη γυναίκα να ψάχνει το δικό της προσωπικό στυλ που ξεχωρίζει. Η γυναίκα αρχίζει να κάνει το δικό της mix and matxh και διατηρεί την ίδια επιθυμία να είναι πιο κομψή και όμορφη χωρίς απαραίτητα να ενταχθεί κάπου. Οι μεγάλοι οίκοι ανθούν οικονομικά και το κοινό αγοράζει ασταμάτητα τις τελευταίες τάσεις προσπαθώντας να πρωτοπορήσει. Από το 2008 και μετά- μέχρι σήμερα η μόδα ανακυλώνεται επανεφέροντας περασμένες δεκαετίες αρκετές φορές ακόμη και στην ίδια σεζόν. Οι fashion bloggers κατακτούν τα media και το street style ξεφεύγει. Η κρίση οδηγεί τις fashionistas μακριά από ακριβά brands και οι vintage συλλέκτες κάνουν χρυσές δουλειές. Στυλ είναι πια ό, τι νιώθεις. Οι δρόμοι γεμίζουν διαφορετικότητα και οι γυναίκες δεν αφήνονται στο πνέυμα της εποχής τους. Hipsters, bohems, grunge lovers, κλασικές, trendy, punk, ανδρόγυνες, rock και ό, τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε είναι επίκαιρο.
Διαβάστε ακόμη:
Σειρά ρούχων εμπνευσμένη από τη Marilyn Monroe κυκλοφορούν τα Macy's
H Ourania Kay τώρα σχεδιάζει και νυφικά!