Τα 10 πρώτα βήματα της νέας μαμάς
Μερικές βασικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τις νέες μαμάδες να τα βγάλουν πέρα με το καινούργιο μέλος της οικογένειας.
Μετά από εννέα μήνες ταλαιπωρίας και αναμονής, επιτέλους κρατάτε στα χέρια σας το πρώτο σας μωράκι. Αγόρι, κορίτσι, δεν έχει σημασία, είναι το πρώτο σας παιδί και δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να περιγράψουν τη χαρά σας.
Επειδή όμως αυτή η χαρά σύντομα θα αντικατασταθεί από ένα μόνιμο αίσθημα κούρασης, εξάντλησης και απελπισίας, υπάρχει ένας βασικός 10λογος που κάθε νέα μητέρα πρέπει να ακολουθήσει τις πρώτες εβδομάδες συμβίωσης με το μωρό της, ώστε να καταφέρει να τα βγάλει πέρα με χαμόγελο. Τις περισσότερες μέρες, τουλάχιστον.
- Πηγαίνετε αργά: Εμείς μπορεί να ζούμε σε έναν γρήγορο κόσμο, το μωράκι σας όμως θα έχει πολύ πιο αργούς ρυθμούς, κάτι που θα πρέπει να συνηθίσετε. Δώστε την άδεια στον εαυτό σας να λειτουργεί με τους χρόνους του μωρού.
- Περιορίστε τις άλλες σας υποχρεώσεις: Θα είστε νέα μαμά μόνο για μερικούς μήνες στη ζωή σας και ποτέ ξανά. Γι' αυτό, φροντίστε να εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο όσο καλύτερα μπορείτε.
- Κοιμηθείτε σε κάθε δυνατή ευκαιρία: Κάθε φορά που το μωρό σας αποκοιμιέται, καλό θα είναι να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Επίσης, όταν βρίσκεται υπό την επίβλεψη του άντρα σας ή κάποιου άλλου ατόμου, εσείς και πάλι θα πρέπει να παίρνετε έναν υπνάκο. Η ξεκούραση και ο ύπνος μπορεί να φαίνονται περιττά όταν έχετε δεκάδες υποχρεώσεις μέσα στην ημέρα, αν όμως δεν είστε φρέσκια και αναζωογονημένη δεν πρόκειται να καταφέρετε τίποτα.
- Περιποιηθείτε τον εαυτό σας: Κάθε μέρα θα ξοδεύετε τεράστια ποσά ενέργειας, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να επαναφορτίζετε τις μπαταρίες σας. Ακόμα και ένα 30λεπτο μπάνιο, ένα βιβλίο ή μια βόλτα με έναν φίλο μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό. Σκεφτείτε δύο-τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε μέσα σε μία ώρα και τα οποία θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και κάντε τα.
- Δείτε το κλάμα του μωρού σας σαν μορφή επικοινωνίας: Το μωρό σας πρέπει να μάθει πως μπορεί να εμπιστεύεται και να βασίζεται στους ανθρώπους. Το αίσθημα της εμπιστοσύνης είναι το πρώτο και ουσιαστικότερο μάθημα που πρέπει να πάρει. Μπορεί να υπάρξουν φορές που θα κλαίει χωρίς απολύτως κανένα λόγο, οπότε κι εσείς θα πρέπει να μείνετε κοντά του, χαλαρές και ψύχραιμες, μέχρι να του περάσει.
- Κρατήστε χαμηλές προσδοκίες: Πολλοί νέοι, εργαζόμενοι γονείς, πιστεύουν πως μαζί με την φροντίδα του μωρού που θα τους αναγκάσει να μένουν στο σπίτι, θα μπορούν να κάνουν κι άλλες δουλειές ταυτόχρονα. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Αν κρατήσετε χαμηλές προσδοκίες και έχετε ρεαλιστικούς στόχους, δεν θα πελαγώσετε από το βάρος των υποχρεώσεων.
- Δεχτείτε τη βοήθεια των άλλων: Έτσι όχι μόνο θα έχετε μια χείρα βοηθείας όποτε χρειάζεται (και θα χρειαστεί σίγουρα) αλλά θα κάνετε και τους άλλους να νιώσουν χρήσιμοι και παραγωγικοί.
- Ζητήστε βοήθεια: Πολλοί άνθρωποι γύρω σας θα θέλουν να σας βοηθήσουν αλλά δεν θα ξέρουν τι ακριβώς να κάνουν. Καταλάβετε ποιοι είναι αυτοί και αναθέστε τους μια δουλειά που θα σας λύσει τα χέρια.
- Κοινωνικοποιηθείτε με άλλους νέους γονείς: Το χειρότερο συναίσθημα του να είσαι νέος γονιός, είναι πως πιστεύεις ότι είσαι ο μοναδικός στον κόσμο που νιώθει εγκλωβισμένος και μπερδεμένος. Αν όμως γνωρίσετε κι άλλους νέους γονείς θα αναπτερώσετε το ηθικό σας και θα μπορείτε να μιλάτε με περισσότερη άνεση για όσα σας απασχολούν, ξέροντας πως ο άλλος σας καταλαβαίνει απόλυτα.
- Να είστε προετοιμασμένοι για στιγμές αδυναμίας: Ένα νέο μωρό στη ζωή σας θα αλλάξει τα πάντα. Τα συναισθήματά σας θα είναι πιο έντονα και έτοιμα να βγουν στην επιφάνεια ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να σας πιάσουν ξαφνικά τα κλάματα ή να ξεσπάσετε σε κάποιον χωρίς προφανή λόγο. Αν συνειδητοποιήσετε πως αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσικό κομμάτι της μητρότητας, τότε θα μπορέσετε να χαλαρώσετε, να διαχειριστείτε το πλήθος των συναισθημάτων και ακόμα και να τα απολαύσετε.