Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα μαθαίνει το παιδί παρατηρώντας σε; Η δύναμη του παραδείγματος σε 8 tips

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα μαθαίνει το παιδί παρατηρώντας σε; Η δύναμη του παραδείγματος σε 8 tips

Ότι και αν πεις στα παιδιά, να είσαι σίγουρη πως δεν αρκεί για να τους «περάσεις» το οτιδήποτε θέλεις αν δεν το πράξεις πρώτα η ίδια. Νόμος!

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα μαθαίνει το παιδί σου απλώς παρατηρώντας σε; Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια, απορροφώντας κάθε λέξη, κάθε κίνηση, ακόμα και τις αντιδράσεις σου στις πιο μικρές καταστάσεις.

Η δύναμη του παραδείγματος

Κακά τα ψέματα. Είσαι το πρώτο και σημαντικότερο πρότυπο στη ζωή του παιδιού σου, εσύ και ο μπαμπάς τους φυσικά, ανεξάρτητα με το πόσο χρόνο περνά με τον καθένα σας. Και μία στιγμή αρκεί για να κάνει τη διαφορά. Αυτό το σημείο, λοιπόν, σου δίνει μια μοναδική ευθύνη, αλλά, ταυτόχρονα, και μια υπέροχη ευκαιρία να τους διδάξεις σημαντικές αξίες.

Ιδού μερικές σκέψεις σχετικά με τους τομείς που επηρεάζονται από το καλό (ή κακό) παράδειγμα που, να είτε σου αρέσει είτε όχι, από εσένα ξεκινά, για να αντιληφθείς πόση δύναμη έχεις και πώς να τη χρησιμοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο.

Στα ερωτήματα που έχεις για τα παιδιά, οι ειδικοί απαντούν στον νέο κύκλο συζητήσεων για γονείς

«Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις»

Το γνωστό ρητό των παλιότερων στην προκειμένη περίπτωση έχει απόλυτη εφαρμογή. Γιατί τα παιδιά δεν μαθαίνουν μόνο από αυτά που τους λες, αλλά κυρίως από αυτά που βλέπουν.

Δεν αρκεί να λες ξανά και ξανά να αφήσουν το κινητό από το χέρι και εσύ να είσαι όλη μέρα με αυτό στο χέρι, για παράδειγμα. Και, όχι, η ατάκα «είναι για τη δουλειά» δεν το κάνει «εντάξει» όσο αλήθεια και αν είναι.

Σκέψου το λίγο. Αν θέλεις το παιδί σου να είναι ευγενικό, δείξε του την ευγένεια στις πράξεις σου. Χαιρέτα τον γείτονα, πες «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», και θα δεις ότι το παιδί σου θα κάνει το ίδιο. Αν θέλεις το παιδί σου να διαβάζει ένα βιβλίο παραπάνω θα πρέπει να σε έχει δει να κάνεις το ίδιο κάποια στιγμή έστω, όχι;

vitolda-klein-L8oEIAZ59_g-unsplash.jpg

Ο τρόπος που διαχειρίζεσαι το στρες

Πώς αντιδράς όταν κάτι πάει στραβά; Αν, για παράδειγμα, εκνευρίζεσαι ή σηκώνεις τη φωνή σου, το παιδί σου θα μάθει να αντιδρά με παρόμοιο τρόπο. Αντίθετα, αν παραμένεις ψύχραιμη και προσπαθείς να βρεις λύση, του διδάσκεις πώς να διαχειρίζεται τις δύσκολες καταστάσεις με αυτοέλεγχο.

Πόσο προσέχεις τον εαυτό σου;

Όταν φροντίζεις τον εαυτό σου, δίνεις στο παιδί σου ένα σημαντικό μήνυμα: ότι η αυτοφροντίδα είναι προτεραιότητα. Το να τρως υγιεινά, να κάνεις γυμναστική, ή να αφιερώνεις χρόνο για να χαλαρώσεις δείχνει στο παιδί σου πως η φροντίδα της ψυχικής και σωματικής υγείας είναι σημαντική και έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να τη ζυγίσει περισσότερο και στη δική του ζωή.

emotional-young-man-sitting-car-with-his-funny-wife.jpg

Η σημασία των σχέσεων

Πώς μιλάς στους ανθρώπους γύρω σου; Πώς αντιμετωπίζεις τον/την σύντροφό σου, τους φίλους σου ή την οικογένειά σου; Το παιδί σου βλέπει πώς λειτουργούν οι σχέσεις μέσα από τις δικές σου αλληλεπιδράσεις και είτε το αντιλαμβάνεται είτε όχι τις εφαρμόζει «καρμπόν» και στις δικές του. Δείξε του πώς να αγαπά, να σέβεται και να συγχωρεί με τις πράξεις σου (εντάξει, και τα λόγια είναι βοηθητικά πάντα) και δεν θα χάσεις κανείς από τους δύο.

Εσύ και τα λάθη σου

Πώς αντιμετωπίζεις τα λάθη σου; Γιατί μη μου πεις δεν κάνεις... Όλοι κάνουμε τα δικά μας. Είσαι ειλικρινής, λοιπόν, όταν κάνεις λάθη; Τα παραδέχεσαι ή τα κρύβεις κάτω από το χαλάκι. Έχε υπόψη σου πως αν ζητήσεις συγγνώμη όταν φταις, θα δείξεις στο παιδί σου πως κανείς δεν είναι τέλειος και ότι το να παραδέχεσαι τα λάθη σου είναι ένδειξη δύναμης.

pexels-pavel-danilyuk-8763141.jpg

Η δύναμη των λέξεων

Εκτός από τις πράξεις σου πρόσεξε τα λόγια σου. Αν μιλάς με αρνητικότητα, το παιδί σου πιθανότατα θα αναπτύξει παρόμοια στάση. Αν όμως είσαι θετική απέναντι σε ότι συμβαίνει, το παιδί θα μάθει να βλέπει τη ζωή με αισιοδοξία.

Μια ατάκα της Kim Kardashian για τη μητρότητα μάς έκανε να ταυτιστούμε 100% μαζί της

Ευθύνη ναι, βάρος όχι

Μην αγχώνεσαι με αυτά που διαβάζεις. Δες το θετικά και μην ξεχνάς πως το παιδί σου δεν χρειάζεται να βλέπει έναν τέλειο γονιό, αλλά έναν αυθεντικό άνθρωπο. Κάποιον που προσπαθεί καθημερινά να είναι καλύτερος, που αναγνωρίζει τις αδυναμίες του και που προσπαθεί να ζει με αξίες.

Καλώς ή κακώς, η δύναμη του παραδείγματος είναι πολύ μεγάλη και σου δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσεις τον χαρακτήρα του παιδιού σου προσφέροντάς του τα εφόδια για μια ευτυχισμένη, ισορροπημένη ζωή. Χρησιμοποίησέ τη με αγάπη και συνείδηση και θα είστε όλοι κερδισμένοι!