Γραβάτα ογκραντέν!
ΑΛΕΞΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΗ
Στην -ομολογουμένως σουρρεάλ- Ικαρία αφού κρεμάσουν τον γαμπρό- τρώνε και τη γραβάτα του για επιδόρπιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ικαρία, όλοι και ντόπιοι αλλά και επισκέπτες περιμένουν πώς και πώς να παρευρεθούν σε ένα γάμο. Εκτός του ότι αποτελεί κάτι σαν μίνι πανηγύρι, αφού οι καλεσμένοι είναι συχνά πάνω από χίλιοι, είναι και αφορμή για να τεσταριστούν τα νεύρα του γαμπρού!
Μέχρι να κατορθώσει (και λέω κατορθώσει γιατί πρόκειται για πραγματικό άθλο) να φτάσει στην εκκλησία, ο γαμπρός περνά τα πάθη του Χριστού από φίλους και συγγενείς που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο πατρικό του για να τον «βοηθήσουν» να ετοιμαστεί. Πρόκειται για σαμποτάζ σε όλο του το μεγαλείο, το οποίο τερματίζει λίγο πριν την αναχώρηση για την εκκλησία.
Στο τέλος της νύχτας, κουμπάροι και φίλοι παίρνουν τη γραβάτα του γαμπρού, για να του τη σερβίρουν αργότερα ως έδεσμα. Κομμένη σε μικρά κομματάκια και μαγειρεμένη ανάλογα με τις ορέξεις του εκάστοτε μάγειρα, η γραβάτα αποτελεί το τελευταίο πιάτο της νύχτας, το οποίο ο γαμπρός περιφέρει στους εναπομείναντες καλεσμένους ταΐζοντάς τους έναν-έναν.