Μαύρα στίγματα: 4+1 tips για να τα αποφύγετε!
Ρωτήσαμε τη δερματολόγο MD Ευγενία Καλογεροπούλου του 33 Derma Clinic
Πριν λίγες μέρες λάβαμε στο inbox την εξής ερώτηση αναγνώστριας: "Πώς διατηρούμε το πρόσωπο, κυρίως τη μύτη και τα μάγουλα, χωρίς μαύρα στίγματα και ακμή;"
Αυτόματα συμφωνήσαμε εδώ στο γραφείο πως είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλες, οπότε αυτή ήταν η τέλεια αφορμή για να μάθουμε τί μπορούμε να κάνουμε, από την ειδικό!
"Τα γνωστά σε όλους "μαύρα στίγματα" είναι οι ανοιχτοί φαγέσωρες στην ορολογία της Δερματολογίας, που συχνά ταλαιπωρούν το δέρμα μας ακόμη και χωρίς ενεργή ακμή, ειδικά στην περιοχή της μύτης και του σαγονιού" μου εξήγησε η δερματολόγος Ευγενία Καλογεροπούλου του 33 Derma Clinic.
Για να αποφύγουμε τα μαύρα στίγματα πρέπει να έχουμε κατα νου τα εξής βασικά:
1. Καθαρισμός
Πάντα καθαρίζουμε το δέρμα μας κάθε βράδυ, μιας και αυτό αποτελεί το "φράγμα" του οργανισμού μας απέναντι στο περιβάλλον και τις συνθήκες του. Το δέρμα μας γίνεται δέκτης όλων των ρύπων και της σκόνης που συσσωρεύονται στους πόρους μας με αποτέλεσμα σιγά σιγά να οξυδώνονται και να εμφανίζονται αυτά τα αντιαισθητικά μαύρα σημάδια.
2. Κατάλληλα προϊόντα
Είναι σημαντικό να ληφθεί υπ'όψιν ότι τα δέρματα με τάση ακμής εμφανίζουν διαταραχή στην παραγωγή σμήγματος και άρα τάση λιπαρότητας. Γι' αυτό κρίνεται απαραίτητο όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο τύπο δέρματος να μην είναι καθόλου λιπαρά. Αντίθετα στην αγορά κυκλοφορούν εξειδικευμένα προϊόντα φροντίδας προσαρμοσμένα σε δέρματα με τάση ακμής. Από τα απλά καθαριστικά μέχρι κρέμες νύχτας, ενυδάτωσης και αντιηλιακά. Καλό είναι να τα προτιμήσετε.
3. Απολέπιση
Το peeling είναι ένας πολύ αποτελεσματικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση των μαύρων στιγμάτων. Χρειάζεται, όμως, προσοχή καθώς πρέπει να επιλέγεται προϊόν με μικρόκοκκους που δεν ερεθίζουν το δέρμα και να γίνεται ελαφρύ μασάζ χωρίς σφουγγάρια προκειμένου να απομακρυνθούν μόνο τα νεκρά κύτταρα και οι ρύποι και όχι να προκληθεί μεγαλύτερο πρόβλημα από το ήδη υπάρχον ερεθίζοντας το δέρμα και προκαλώντας νέες εστίες μόλυνσης.
4. Θεραπεία
Σε πιο επίμονες και έντονες περιπτώσεις που το απαιτούν, συνιστάται καθαρισμός στο ιατρείο με εξειδικευμένα μηχανήματα που αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα, αποτελεσματικά αλλά ήπια, με χρήση αρνητικής πίεσης, αλλά και με ταυτόχρονο χημικό peeling σαλικυλικού οξέος που στην περίπτωση δέρματος με τάση ακμής αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικό. Σε ανάλογες περιπτώσεις προτείνουμε την θεραπεία Hydrafacial που αφαιρεί τους ρύπους σε βάθος χωρίς ωστόσο να τραυματίζει ή να αφυδατώνει το δέρμα.
Πολύ σημαντικό! Να αποφεύγεται η εξαγωγή σμήγματος από εσάς στο σπίτι, είτε αυτό αφορά μαύρα στίγματα είτε κλειστούς φαγέσωρες, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης και τελικά εξάπλωσης αντί αντιμετώπισης του προβλήματος είναι μεγάλος.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικές συμβουλές και θα πρέπει κάθε ασθενής να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και μετά από επίσκεψη και συμβουλευτική με τον δερματολόγο του. Έτσι ανάλογα με τη σοβαρότητα και έκταση του περιστατικού, τις ανάγκες του ασθενούς και τον τροπο ζωής του, αλλά και τη γενική υγεία του, την ηλικια του και το φύλο επιλέγεται η καταλληλότερη για τον ίδιο θεραπεία, είτε τοπική συνδυαστική(υπεροξείδιο του βενζολίου, τοπικά ρετινοειδή), είτε συστηματική (αντιβίωση, ρετινοειδη).