Αυτό το φθινόπωρο άσε το έδαφος να «αναπνεύσει» και μη μαζέψεις τα πεσμένα φύλλα των δέντρων
Άσε στην άκρη τη σκούπα και το φαράσι. Τα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος κάνουν σπουδαία «δουλειά» για το περιβάλλον.
Ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου μάς καλωσόρισε, τα φύλλα έχουν αρχίσει ήδη να κιτρινίζουν και σιγά-σιγά να πέφτουν στο έδαφος, ενώ όσο ο καιρός περνά τόσο πιο «γυμνά» θα γίνονται τα δέντρα. Και ποια είναι η πρώτη μας κίνηση στην εικόνα ενός κήπου γεμάτου με πεσμένα φύλλα; Να πάρουμε σκούπα και φαράσι, να μαζέψουμε τα φύλλα, να τα πετάξουμε κι έτσι να καθαρίσουμε τον χώρο.
Είναι το σωστό, όμως, αυτό; Όχι, όπως επισημαίνει νέα έρευνα, η οποία συμβουλεύει όλους μας να αφήσουμε τα φύλλα στο έδαφος και να μην τα μαζέψουμε, γιατί έτσι μόνο καλό στο περιβάλλον θα κάνουμε.
Ένα ρομπότ θα μας βοηθήσει να τρώμε ψάρια χωρίς τον φόβο των μικροπλαστικών
Γιατί δεν πρέπει να μαζέψεις τα πεσμένα φύλλα των δέντρων
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Οι επιστήμονες λένε ότι όλοι μας δίνουμε ελάχιστη ίσως και καμία απολύτως σημασία στην υγεία του εδάφους, η οποία αποτελεί έναν εξαιρετικά κρίσιμο περιβαλλοντικό παράγοντα. Κι αυτό, γιατί προωθεί την αντοχή στο κλίμα, την ποικιλότητα των μικροβίων και τα υγιή φυτά και ζώα.
Το ερώτημα, όμως, είναι πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την υγεία του εδάφους; Αφήνοντας στο έδαφος τα φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα, είναι η απάντηση. Ναι, ναι! Βλέπεις, τα φύλλα που παραμένουν στη γη αποσυντίθενται στρατηγικά, θρέφουν τα φυτά που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο και ενισχύουν τα αποθέματα θρεπτικών συστατικών του εδάφους, ενώ δεν επιβαρύνουν τις χωματερές αφού τελικά δεν καταλήγουν εκεί.
Τα οφέλη των φύλλων στο έδαφος
Τα φύλλα περιέχουν άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Στο δάσος, αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά επιστρέφουν στη γη με τη φυσική διαδικασία αποσύνθεσης. Οι κήποι, ωστόσο, τους οποίους όλοι συνηθίζουμε να καθαρίζουμε, μπορεί να χάσουν αυτά τα… προνόμια. Οπότε, μήπως κι εσύ φέτος να μην καθαρίσεις τον κήπο σου από τα πεσμένα φύλλα;
Οκ, καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην αντέχεις το τόσο χάος και να θέλεις λίγο κενό χώρο. Καθάρισε ένα μέρος των πεσμένων φύλλων, αλλά κομποστοποίησέ τα και άσε μερικά κάτω για το καλό του εδάφους. Βλέπεις, δεν είναι μόνο η γη που επωφελείται από τα φύλλα των δέντρων, αλλά κάτω από αυτά βρίσκουν το «σπίτι» τους να ζήσουν και τα διάφορα ζωύφια, τα οποία είναι μεγίστης σημασίας για τα οικοσυστήματα. Και όχι μόνο!
Τα φύλλα που μαζεύονται σε σακούλες μπορούν να κάνουν ακόμα μεγαλύτερο κακό στο περιβάλλον, καθώς απελευθερώνουν μεθάνιο. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πιάσεις σακούλα στα χέρια σου και θα βγεις στον κήπο να μαζέψεις φύλλα… απλά ξανασκέψου το!