Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων «επιστρέφει» με την ολική έκλειψη ηλίου για να βρει τη σκοτεινή ύλη
Εντός του μήνα, το CERN θα εκτοξεύσει τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) σε μια σήραγγα μήκους σχεδόν 17 μιλίων.
Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο, LHC, πρόκειται να μπει ξανά σε λειτουργία στις 8 Απριλίου, μετά από δύο χρόνια παύσης, για να αναζητήσει αόρατα σωματίδια που τροφοδοτούν κρυφά το σύμπαν μας.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς τότε θα πραγματοποιηθεί μία ολική έκλειψη ηλίου την οποία θα μπορούν να δουν όσοι βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική.
Σύμφωνα με θεωρίες, υπάρχουν 17 διαφορετικές ομάδες σωματιδίων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, γνωστότερος ως CERN, επιβεβαίωσε την ύπαρξη μιας από αυτές χρησιμοποιώντας τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) το 2012.
Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Πώς ο πολυτιμότερος φυσικός πόρος της ζωής μας μπορεί να φέρει την ειρήνη
Γιατί γίνεται επανεκκίνηση του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC)
Τώρα, η ομάδα επανεκκινεί τον LHC με την ελπίδα να διαλευκάνει περισσότερα μυστήρια του σύμπαντος. Συγκεκριμένα, αποστολή του θα είναι η αναζήτηση της σκοτεινής ύλης, η οποία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του Σύμπαντος.
Οι επιστήμονες ξεκίνησαν τις προκαταρκτικές δοκιμές στέλνοντας δισεκατομμύρια πρωτόνια γύρω από τον δακτύλιο των υπεραγώγιμων μαγνητών του LHC για να ενισχύσουν την ενέργειά τους και να διασφαλίσουν ότι η μηχανή αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν σε λειτουργική κατάσταση.
Εντός του μήνα, το CERN θα εκτοξεύσει τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων σε μια σήραγγα μήκους σχεδόν 17 μιλίων με την ταχύτητα του φωτός για να αναπαραστήσει τις συνθήκες ένα δευτερόλεπτο μετά το Big Bang.
Ο LHC θα συνεχίσει το πείραμα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί ξανά σε παύσει για να μετατραπεί στην «επόμενη έκδοση» - τον LHC υψηλής φωτεινότητας (HL-LHC).
Ο μύκητας TR4 «απειλεί» τις φυτείες μπανάνας: Γιατί η αύξηση της τιμής της είναι η μόνη λύση
Τι γνωρίζουμε για τον LHC
Ο επιταχυντής βρίσκεται περίπου 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στα σύνορα της Γαλλίας και της Ελβετίας και λειτούργησε για πρώτη φορά στις 10 Σεπτεμβρίου 2008. Έχει μήκος 27 χιλιόμετρα ενώ αποτελεί από χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδιώσεων, χιλιάδες ηλεκτρομαγνήτες και ερευνητικές συσκευές, όπως επίσης και δεκάδες δισεκατομμύρια τρανζίστορ.
Ο LHC λειτουργεί συνθλίβοντας πρωτόνια μεταξύ τους για να τα διασπάσει και να ανακαλύψει τα υποατομικά σωματίδια που υπάρχουν στο εσωτερικό τους και τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν.
Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας: 3 ΜΚΟ μας μιλούν για την προώθηση της βιωσιμότητας στην Ελλάδα
Πηγή κεντρικής εικόνας: Pexels