«Η ανθρωπότητα ωθεί τον πλανήτη στα όριά του» και η ανάγκη για δράση είναι σήμερα, όχι αύριο

Άρτεμις Σκούφου
«Η ανθρωπότητα ωθεί τον πλανήτη στα όριά του» και η ανάγκη για δράση είναι σήμερα, όχι αύριο
Pexels

Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα, η ζωή μας θα αλλάξει σε μερικά χρόνια προς το χειρότερο. Η κρίση του περιβάλλοντος στο επίκεντρο της διάσκεψης COP16. 

Η μεγαλύτερη Σύνοδος για τη βιοποικιλότητα και την προστασία της φύσης ξεκίνησε στην Κολομβία και από την πρώτη κιόλας ημέρα οι επιστήμονες έστειλαν τα ηχηρά μηνύματά τους για την αντιμετώπιση του ανθρώπου απέναντι στη φύση.

Επιστήμονες και ακαδημαϊκοί προειδοποίησαν ότι η ανθρωπότητα πλησιάζει τα όρια της φυσικής αντοχής της Γης και η ανάγκη για άμεσες δράσεις έχει αυξηθεί πλέον πιο πολύ από ποτέ. Στη διάσκεψη COP16, η αποτυχία να δράσουμε και οι επιπτώσεις της ήταν ένα ακόμα ζήτημα που τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων.

6 influencers που έχουν αλλάξει τρόπο ζωής και μας εμπνέουν να κάνουμε κάτι καλύτερο

Η ανθρωπότητα είναι στα πρόθυρα της «καταστροφής των φυσικών ορίων της Γης»

Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ωθήσει τον πλανήτη σε μια επικίνδυνη ζώνη κι αυτό δεν είναι καινούργιο. Η κρίση του περιβάλλοντος μπορεί να φέρει σοβαρές αλλαγές στη ζωή μας.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, για την ακρίβεια «στο χείλος του γκρεμού» να καταρρίψει τα όρια της Γης, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι προειδοποιούν πως αν δεν δράσουμε άμεσα, το κόστος θα είναι τεράστιο.

«Ανησυχώ πραγματικά ότι οι αρνητικές αλλαγές θα μπορούσαν να είναι πολύ γρήγορες», είπε ο Tom Oliver, καθηγητής εφαρμοσμένης οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Reading.

Από το 1970, ορισμένες μελέτες εκτιμούν ότι οι πληθυσμοί της άγριας ζωής έχουν μειωθεί δραστικά και μάλιστα κατά μέσο όρο κατά 73%, με πολλά ζώα να έχουν εξαφανιστεί. «Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι ένα και μόνο είδος μας οδηγεί στην εξαφάνιση χιλιάδων άλλων», δήλωσε ο Tom Oliver.

Οι επιστήμονες τονίζουν, επίσης, ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ωθήσει τον πλανήτη στον έβδομο από τους οκτώ δείκτες ασφαλείας του, ενώ προβλέπουν ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας θα επιταχυνθεί, με πολλά είδη να επιβιώνουν μόνο σε ζωολογικούς κήπους.

Η κρίση του περιβάλλοντος και η πλανητική κατάρρευση οδηγούν στην ανισότητα, τις συγκρούσεις και την αδικία. Ο δρ Andrew Terry, διευθυντής διατήρησης και πολιτικής στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL) ανέφερε πως «Θα δούμε αυξημένες συγκρούσεις για την πρόσβαση σε πόρους που λιγοστεύουν, ιδίως σε νερό και τροφή. Θα δούμε αυξήσεις σε σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω της ζέστης στις πόλεις, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται σε αφόρητα επίπεδα και η ρύπανση διογκώνεται».

1729593436358-69349342-planitis.jpg

Στη διάσκεψη COP16, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα οικοσυστήματα αρχίζουν να πλησιάζουν κρίσιμα σημεία και η ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος απειλείται.

Ο Tom Oliver δήλωσε πως «Θα δούμε τις κάποτε πλούσιες, υγρές τροπικές περιοχές να μετατρέπονται σε ξηρές σαβάνες ή τα θερμαινόμενα ωκεάνια ρεύματα να αλλάζουν εντελώς. Τότε είναι που θα δούμε μαζικές λειτουργικές μεταβολές που θα επηρεάσουν την ανθρωπότητα».

Είναι φυσιολογικό που πλημμύρισε η Σαχάρα μετά από μισό αιώνα; Η ξηρή έρημος «εξαφανίστηκε»

Έλλειψη σύνδεσης με τη Γη

Στην παρούσα εποχή, οι άνθρωποι παγκοσμίως παρατηρούν τη δραματική εξαφάνιση της φύσης και των ειδών μέσα σε λίγες γενιές. Η Tonthoza Uganja, ειδικός αποκατάστασης γης από το χωριό Yesaya στη Μαλάουι, επισημαίνει ότι η κοινότητά της εξαρτιόταν από ένα οικοσύστημα με μεγάλη βιοποικιλότητα για την επιβίωσή της. Ωστόσο, η πλούσια φύση που κάποτε υπήρχε έχει μειωθεί δραστικά.

Η απώλεια της βιοποικιλότητας επηρεάζει άμεσα τη ζωή των ανθρώπων και η Uganja θυμίζει ότι χάνουμε κομμάτια του εαυτού μας ως ανθρώπινα όντα.

Στην έκθεση του Διακυβερνητικού Επιστημονικού Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (Ipbes), αναφέρεται ότι ο στόχος της οικονομικής ανάπτυξης και η επικέντρωση σε αυτόν έχει οδηγήσει στην παραμέληση των πνευματικών και πολιτιστικών αξιών της φύσης.

Όπως δηλώνουν, ακόμα, οι ειδικοί, αν δε δράσουμε, θα χάσουμε τη σύνδεσή μας με τη Γη και την ιστορία μας. Όμως, οι απειλές πολλαπλασιάζονται, με την κλιματική αλλαγή να προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. Οι φυσικοί πόροι που υπάρχουν σήμερα στη Γη αύριο δε θα υπάρχουν.

planitis-fysi.jpg

Ανάγκη για δράση, όχι αύριο, σήμερα

Η ανάγκη για δράση είναι επείγουσα, λένε οι ειδικοί και η κρίση της βιοποικιλότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί το ίδιο γρήγορα και σοβαρά με την κλιματική αλλαγή.

Οι κυβερνήσεις δεν έχουν πετύχει ακόμα τους στόχους που έχουν θέσει, παρά το γεγονός ότι η προβολή της κλιματικής κρίσης στα social media είναι έως και οκτώ φορές μεγαλύτερη.

Ο Tom Oliver πιστεύει ότι οι ρίζες της απώλειας βιοποικιλότητας βρίσκονται στις κοσμοθεωρίες μας και ότι οι λύσεις θα προέλθουν από μια αλλαγή στην οικονομία και την εκπαίδευση. Ο ίδιος τονίζει, τέλος, το σεβασμό και την ταπεινότητα που πρέπει να δείχνουμε στη φύση, ώστε να καταπολεμηθεί η αδιαφορία απέναντι στην οικολογική καταστροφή.