«Η αναπηρία είναι cool»: Oι Cool Crips μας δείχνουν ότι χωράει χιούμορ στην αναπηρική καθημερινότητα
Ο Σπύρος και ο Γρηγόρης έχουν δημιουργήσει το πιο έξυπνο και ενεργό account στα social media με σκοπό να αφυπνίσουν τον κόσμο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στη χώρα μας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007, μια σύμβαση που η Ελλάδα επικύρωσε μόλις το 2012. Μέχρι τότε τα άτομα με αναπηρία δεν ήταν απλά «αόρατα» για τους περισσότερους, αλλά δεν είχαν και θεσμοθετημένα δικαιώματα.
Η Αναπηρία δεν είναι μόνο cool, είναι και μετρήσιμη
Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες.
Η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση για την αναπηρία έχει αποκαλύψει ότι από το ένα δισεκατομμύριο άτομα με αναπηρίες παγκοσμίως, το 1/5 δηλαδή 110-190 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Επιπλέον, το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται άμεσα από την αναπηρία, όπως οι φροντιστές και τα μέλη της οικογένειας.
Η έλλειψη προσοχής στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία σημαίνει ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με εμπόδια σε κάθε στροφή της ζωής τους. Αυτές περιλαμβάνουν στιγματισμό και διακρίσεις, έλλειψη κατάλληλης ιατρικής φροντίδας και υπηρεσιών αποκατάστασης, μη πρόσβαση σε μεταφορικά μέσα, κτίρια και πληροφορίες.
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται κοντά στο 1 εκατομμύριο.
Όλες αυτές τις δυσκολίες, προσπαθούν να περιγράψουν με καυστικό χιούμορ και αληθινά cool τρόπο, στα posts και στα stories τους οι Cool Crips, aka ο δημοφιλής λογαριασμός στο Instagram με μότο «Η αναπηρία είναι cool», τον οποίο δημιούργησαν ο Σπύρος και ο Γρηγόρης.
Cool Crips rock!
Ο λογαριασμός των Cool Crips στο Instagram κοντεύει τoυς 20.000 followers.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα του account; Nιώθετε πώς η ενέργεια αυτή έχει βοηθήσει κόσμο;
«Η σελίδα ξεκίνησε πολύ πρόχειρα και ανοργάνωτα μέσα σε ένα βράδυ. Ακόμα και εμείς μεταξύ μας, γνωριζόμασταν κυρίως μέσα από τις συζητήσεις μας στα social media.
Όμως ενώσαμε τα δυνάμεις μας για να επικοινωνήσουμε τα μηνύματα σχετικά με την αναπηρία, και συγκεκριμένα τις αρχές του κοινωνικού μοντέλου της αναπηρίας, με έναν τρόπο πιο προσιτό στο ευρύ κοινό με όχημα το χιούμορ και τον (αυτο)σαρκασμό.
Το αν το κάνουμε καλά μάλλον είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουν άλλοι για μας».
Oι Cool Crips διοργανώνουν περιοδικά τα πιο cool crip πάρτι, ενώ έχουν και το δικό τους κανάλι στο YouTube στο οποίο περιγράφουν τις περιπέτειες της ζωής τους.
Ποιο είναι το πιο σημαντικό ή συγκινητικό μήνυμα που έχετε λάβει στο account σας;
«Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις ένα μήνυμα. Είναι πολλά και διαφορετικά τα μηνύματα που λαμβάνουμε.
Από ανάπηρα άτομα που ταυτίζονται με αυτά που διαβάζουν, από γονείς που ρωτάνε πώς να εξηγήσουν κάποια πράγματα στα παιδιά τους, από άτομα που έχουν στον κύκλο τους άλλα ανάπηρα άτομα και μπορεί να συνειδητοποιούν ότι αντιμετωπίζουν κάποια πράγματα λάθος σε ό,τι αφορά τη ζωή κοντά του.
Και φυσικά λαμβάνουμε μηνύματα και από άτομα που διαφωνούν μαζί μας! Αυτό που θέλουμε βασικα είναι να ακούγονται περισσότερο τα ανάπηρα άτομα. Να υπάρχει ορατότητα! Να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων».
Τι θα θέλατε να ακούγεται περισσότερο για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία 365 ημέρες τον χρόνο και όχι μόνο σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία;
«Καλή και η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση κτλ αλλά πρέπει κάποια στιγμή ο κόσμος να καταλάβει ότι πρέπει να πάρουμε εμείς το λόγο για θέματα που μας αφορούν και όχι να αντιμετωπιζόμαστε σαν μία μικρή ομάδα ατόμων που «κάπως πρέπει να ικανοποιηθεί και αυτή».
Κι αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε για την ημέρα αυτή, από τους Cool Crips είναι πως φυσικά στόχος των ατόμων με αναπηρία είναι η συμπερίληψη και όχι η απομόνωση. Οι ίδιοι έχουν εξηγήσει πολλές φορές πως επιθυμούν να είναι όλοι οι άνθρωποι με αναπηρίες ισότιμο κομμάτι της κοινωνίας και όχι να έχουν ειδική θέση κάπου πιο πέρα.