Ο Noah Lyles πήρε το χρυσό κι έστειλε το πιο δυνατό μήνυμα για τη μάχη που δίνει με την ψυχική υγεία

Ο Noah Lyles πήρε το χρυσό κι έστειλε το πιο δυνατό μήνυμα για τη μάχη που δίνει με την ψυχική υγεία
AP Photo/Matthias Schrader

«Αυτό που έχετε δεν καθορίζει αυτό που μπορείτε να γίνετε»: Ο Noah Lyles μιλά ανοιχτά για τα προβλήματα ψυχικής υγείας και δίνει δύναμη σε όσους προσπαθούν να κάνουν το ακατόρθωτο. 

Ο Noah Lyles είναι σήμερα ο ταχύτερος άνθρωπος του πλανήτη. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και τράβηξε τα βλέμματα του κόσμου για τον πιο σωστό λόγο.

Το χρυσό μετάλλιο του Noah Lyles στα 100μ. ανδρών έγραψε το όνομά του στην ιστορία, απέδειξε ότι όποιος τον αμφισβήτησε έκανε λάθος και εντυπωσίασε το κοινό που τον παρακολούθησε να κερδίζει. Του έδωσε επίσης ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα για να εμπνεύσει άλλους.

https://www.instagram.com/p/C-TVkxyuy-M/

Λίγο μετά τη νίκη του, ο ίδιος ανέβασε μια ανάρτηση στο X που έλεγε: «Έχω άσθμα, αλλεργίες, δυσλεξία, ADD (διαταραχή διάσπασης προσοχής), άγχος και κατάθλιψη. Αλλά θα σας πω ότι αυτό που έχετε δεν καθορίζει αυτό που μπορείτε να γίνετε. Γιατί όχι εσύ!».

Ο Noah Lyles μιλάει ανοιχτά για τις μάχες του

Ο Αμερικάνος αθλητής ήταν πάντα ανοιχτός να μιλήσει για τους αγώνες που δίνει με την ψυχική υγεία. Το 2020, καθώς μπορούσε να αγωνιστεί μόνο σε μικρούς, τοπικούς αγώνες λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, δήλωσε στο Olympics.com ότι αντιμετώπιζε κατάθλιψη.

«Έφτασα στο σημείο να είμαι τόσο βαθιά, τόσο βαθιά μέσα μου που απλά έβαζα ένα προσωπείο και έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω. Η οικογένειά μου ήρθε για τα Χριστούγεννα και η μαμά μου είχε αρχίσει πραγματικά να ανησυχεί για μένα. Τότε ήταν που άρχισα να τηλεφωνώ τακτικά στον προσωπικό μου θεραπευτή και όλα πήγαιναν καλά για ένα διάστημα, αλλά μόλις χτύπησε ο κορονοϊός και άρχισε να συμβαίνει το κίνημα Black Lives Matter, δημιουργήθηκε η τέλεια καταιγίδα», είπε.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «Δεν μπορούσα να εκφράσω τις ανάγκες μου. Έχω ανάγκη να είμαι ενεργός, χρειάζομαι προσωπικές επαφές, πρέπει να μπορώ να αγγίζω τους ανθρώπους... αυτή είναι μια γλώσσα αγάπης και κάτι που χρειάζονται οι άνθρωποι και είμαι σίγουρα ένας από αυτούς τους ανθρώπους και δεν μπορούσα να το πετύχω».

Στην πρόσφατη ανάρτηση, όμως, που έκανε ο Noah Lyles στο Χ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, απευθυνόμενος στα άτομα με ψυχική υγεία. Το μήνυμά του και η στήριξη στα άτομα που αντιμετωπίζουν κάθε είδους δυσκολία, και μάλιστα ψυχική, συγκινεί, δίνοντάς τους ένα κίνητρο ότι κανείς δεν είναι μόνος και δεν χρειάζεται τίποτα να τους κρατάει πίσω.

https://www.instagram.com/p/C-Q5DO0PG4I/

Πηγή Δεβετζή- Σοφία Μπεκατώρου - Simone Biles: Όταν ο πρωταθλητισμός γίνεται κόλαση για μια γυναίκα

Η χρυσή νίκη του Lyles την Κυριακή ήταν τόσο οριακή, που δεν φαινόταν ξεκάθαρα ότι είχε κερδίσει μέχρι που οι υπεύθυνοι εξέτασαν το υλικό και δήλωσαν ότι είχε κερδίσει τον Kishane Thompson από την Τζαμάικα για πέντε χιλιοστά του δευτερολέπτου, ή αλλιώς 0,005 δευτερόλεπτα.

Ο αθλητής αφιέρωσε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στον αείμνηστο προπονητή του Rashawn Jackson μετά τη συγκλονιστική νίκη του στον τελικό. Σε μια συνέντευξη μετά την επική κούρσα, ο 27χρονος φρόντισε να αποδώσει φόρο τιμής στον Jackson, ο οποίος έφυγε από τη ζωή νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, αφήνοντας τα συναισθήματά του να τον κυριεύσουν.

Ο Jackson ήταν αυτός που βοήθησε να γίνει ο Lyles ο σπρίντερ που είναι σήμερα, αφού τον είχε προπονήσει στο λύκειο της Alexandria City και ο αθλητής τον είχε σε ιδιαίτερη εκτίμηση.

«Ξέρω ότι παρακολουθεί γιατί πίστευε ότι θα γινόμουν δρομέας στα 100 μέτρα, όπως και ότι θα γινόμουν δρομέας στα 200», δήλωσε.