Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οι στιγμές από την τελετή έναρξης που ενέπνευσαν και τόνισαν την ισότητα

Athletes parade on La Concorde plaza during the Opening Ceremony for the 2024 Paralympics, Wednesday, Aug. 28, 2024, in Paris, France. (AP Photo/Thomas Padilla) AP Photo/Aurelien Morissard

Η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 είχε κάτι από λάμψη, χορό και πολλή περηφάνια για κάθε παρααθλητή. 

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024 ξεκίνησαν με τη λαμπερή τελετή έναρξης. Όπως έγινε με τους Ολυμπιακούς, έτσι και στους Παραολυμπιακούς, για πρώτη φορά η τελετή έναρξης έγινε εκτός σταδίου. Η εμβληματική Place de Concorde με φόντο την Αψίδα του Θριάμβου και τα Ηλύσια Πεδία «κατακλύστηκαν» από 4.400 παρααθλητές, ενώ περίπου 30.000 θεατές παρακολούθησαν από τις εξέδρες την τρίωρη τελετή.

Σε αντίθεση με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών, αυτή των Παραολυμπιακών Αγώνων δεν προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στο κοινό. Αντιθέτως, επρόκειτο για μια πιο συγκινητική τελετή που χαρακτηρίστηκε επίσης ως ανθρώπινη, αφού έδωσε έμφαση στους αθλητές και στις ιδιαιτερότητές τους, αποδεικνύοντας πως δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν από τους αθλητές των Ολυμπιακών.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η 12χρονη Αρετή ζει το όνειρό της και κάνει όλη την Ελλάδα να τη λατρέψει

Στιγμές ενσυναίσθησης και ανθρωπιάς από την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024

Η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων ενέπνευσε το κοινό, το γέμισε με συγκίνηση και τόνισε το πνεύμα του αθλητισμού και της ισότητας. Οι εμφανίσεις των παρααθλητών ήταν αρκετές για να ευαισθητοποιήσουν όσους έβλεπαν την τελετή και να θυμίσουν πως παρά τις δυσκολίες τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Από τη λαμπαδηδρομία μέχρι την παρέλαση των εκπροσώπων κάθε χώρας, η τελετή ήταν γεμάτη έντονα συναισθήματα.

Οι ιστορίες δύναμης από ανθρώπους με αναπηρία μας έκαναν να συγκινηθούμε. Άνθρωποι με αναπηρία μίλησαν για το δικό τους ταξίδι στη ζωή και τον αθλητισμό. Διηγήθηκαν τη δύσκολη πορεία τους από την αποδοχή των αλλαγών στο σώμα τους και την αναπηρία μέχρι την περηφάνια και εμπιστοσύνη που απέκτησαν στους εαυτούς τους.

Μια ακόμα όμορφη στιγμή από την τελετή έναρξης ήταν όταν οι χορευτές με αναπηρία έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τη συμμετοχικότητα, εντυπωσιάζοντας το κοινό.

Όπως τόνισε και ο ομιλητής της ΕΡΤ, επρόκειτο για το «παράδοξο» μιας κοινωνίας που διεκδικεί τη συμμετοχικότητα, αλλά αποτυγχάνει να ενσωματώσει τα άτομα με αναπηρία. Άλλωστε, η φετινή τελετή είχε τον τίτλο «Παράδοξο» με την οργανωτική επιτροπή να θέλει να εκμεταλλευτεί τη γιορτή αυτή του αθλητισμού για να καταστήσει την αναπηρία θέμα συζήτησης, διαβούλευσης, προόδου αλλά πάνω απ’ όλα ενσωμάτωσης.

Η εντυπωσιακή χορογραφία του καταξιωμένου χορευτή, Musa Motha, «μάγεψε» εκατομμύρια θεατές. Ο καταξιωμένος χορευτής με το ακρωτηριασμένο πόδι ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της πολυπληθούς χορευτικής ομάδας.

Ο Musa Motha, χορευτής και σταρ του «Βρετανία Έχεις Ταλέντο» και «Αμερική Έχεις Ταλέντο» έχασε το αριστερό του πόδι λόγω καρκίνου. Ο ακρωτηριασμός δεν του στέρησε την αγάπη του για τον χορό και τα τρία διεθνή βραβεία που έχει κερδίσει είναι μια μικρή απόδειξη της δύναμης που κρύβει μέσα του.

Συγκίνηση προκάλεσε και η είσοδος της ελληνικής ομάδας με σημαιοφόρους τον «χρυσό» Παραολυμπιονίκη του ακοντισμού, Μανώλη Στεφανουδάκη και την Παραολυμπιονίκη του τζούντο Θεοδώρα Πασχαλίδου. Από την άλλη πλευρά, τη σημαία της Κύπρου σήκωσε περήφανα η Καρολίνα Πλευρίτου.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης