Τα έφηβα κορίτσια πέφτουν θύματα σεξισμού στα social media. Γιατί συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν;

Άρτεμις Σκούφου
Unsplash

«Fear of missing out» ή αλλιώς το συναίσθημα που κάνει τα κορίτσια να μπαίνουν στα social media παρά τον σεξισμό και την ανασφάλεια. 

Όλο και περισσότεροι έφηβοι στρέφονται στα social media από τη νεαρή τους ηλικία κι όλο και περισσότεροι «δηλώνουν» εξαρτημένοι από το κινητό τους. Το διαδίκτυο έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή των παιδιών, τον τρόπο που μεγαλώνουν, διαβάζουν, παίζουν, κάνουν φίλους, ερωτεύονται και διασκεδάζουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν έναν φόβο.

Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, η επίδραση που μπορεί να έχουν τα social μεδια στη ζωή των νέων δεν είναι καλή. Τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες βλέπουν περισσότερες ανεπιθύμητες σεξουαλικές εικόνες και υφίστανται περισσότερη διαδικτυακή παρενόχληση, σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δε σταματούν να τα χρησιμοποιούν και δεν επιθυμούν να κάνουν ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω του φόβου ότι θα χάσουν κάτι, σύμφωνα με έρευνα για το Girlguiding.

Οι νέοι χρησιμοποιούν λάθος τα social media και ο ΠΟΥ μιλά (ξανά) για σοβαρούς κινδύνους

Ο φόβος κάνει τα κορίτσια να μένουν στα social media παρά τον σεξισμό

Το φαινόμενο του «Fear of missing out» - δηλαδή ο φόβος μην χάσεις τίποτα - εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στις νεαρές ηλικίες. Μάλιστα, κρατά πάνω από τις μισές κοπέλες ηλικιών 11-21 σε εφαρμογές όπως το TikTok, το Snapchat και το WhatsApp, παρά το γεγονός ότι σχεδόν μία στις πέντε δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα διαδικτυακής παρακολούθησης και περισσότερες από το ένα τρίτο δηλώνει ότι βλέπει σεξουαλικές εικόνες που δεν επιθυμούσε να δει, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 2.000 κορίτσια και νεαρές γυναίκες.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μισά κορίτσια και νεαρές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 7 και 21 ετών αισθάνονται άγχος για το μέλλον τους και μόνο το ένα τέταρτο αισθάνεται πολύ σίγουρο για τη ζωή του.

Παρά την απροθυμία να κάνουν ένα διάλειμμα, μόνο το 37% αυτών ηλικίας 11-21 δηλώνουν ότι αισθάνονται ότι έχουν δυνατές σχέσεις στο διαδίκτυο, και ο αριθμός αυτός μειώνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τα ευρήματα προέκυψαν καθώς χιλιάδες γονείς και σχολεία υπέγραψαν ένα σύμφωνο για μια «παιδική ηλικία χωρίς smartphone» εν μέσω επίσημων στοιχείων που δείχνουν ότι μόνο ένας στους δέκα 12χρονους του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει το δικό του smartphone.

Το 85% όσων απάντησαν στην έρευνα δήλωσε ότι βιώνει σεξισμό στην καθημερινή του ζωή, λίγο πάνω από τους μισούς από σεξιστικά σχόλια στην πραγματική ζωή που αυξάνονται σχεδόν στα 3/4 στο διαδίκτυο.

Το Girlguiding δήλωσε: «Σχεδόν τα μισά κορίτσια (47%) ηλικίας 11 έως 21 ετών αποκαλύπτουν ότι ο σεξισμός και ο μισογυνισμός τις κάνει να αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των κοριτσιών που ανέφεραν ότι αισθάνονται έτσι πριν από 10 χρόνια».

Η Angela Salt, διευθύνουσα σύμβουλος του Girlguiding, δήλωσε ότι είναι «καταστροφικό να βλέπουμε τα κορίτσια να αισθάνονται λιγότερο σίγουρα για τον εαυτό τους και το μέλλον τους».

Ο σεξισμός συνεχίζει να είναι διάχυτος, αφήνοντας πολλά κορίτσια να αισθάνονται ευάλωτα και ανασφαλή. Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τα αυξανόμενα επίπεδα μισογυνισμού. Τώρα που έχει αναγνωριστεί ως πρόβλημα, είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές των κοριτσιών θα ακουστούν ως μέρος της λύσης.

Το θετικό - ας πούμε - είναι ότι το 44% των κοριτσιών και των γυναικών μεταξύ 7 και 21 ετών δήλωσε ότι αισθάνεται αισιόδοξο και ένας παρόμοιος αριθμός είναι περίεργος για το μέλλον.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης