Μήπως τα social media σαμποτάρουν την ευτυχία σου; Η κατανόηση της χρήσης & η ισορροπία είναι το παν

Μήπως τα social media σαμποτάρουν την ευτυχία σου; Η κατανόηση της χρήσης & η ισορροπία είναι το παν
Pexels

Είναι πολύ εύκολο να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να νιώθουμε την πίεση να φανούμε «τέλειοι» σε αυτά που δημοσιεύουμε δημόσια, άσχετα με το τι παλεύουμε μέσα μας. Αλήθεια, πώς θα βελτιώσουμε την κατάσταση; 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους της ζωής μας. Αλλά όσο περισσότερο χρόνο περνάμε εκεί, τόσο λιγότερο χρόνο είναι πιθανό να αφιερώνουμε για να συνδεθούμε πραγματικά πρόσωπο με πρόσωπο με τους φίλους και την οικογένειά μας, να απολαύσουμε τα χόμπι μας και να δώσουμε προσοχή στη δουλειά μας.

Η υπερβολική χρήση των SoMe μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική μας υγεία, γι' αυτό είναι καλύτερο να καλλιεργούμε υγιείς συνήθειες που εξισορροπούν τον χρόνο στο διαδίκτυο με τις προσωπικές επαφές και τα υγιή χόμπι.

Πώς να γίνεις η κυρίαρχος των συναισθημάτων σου - Και κάπως έτσι, θα αλλάξει όλη σου η ζωή

Πώς η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία

Είναι πολύ εύκολο να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να νιώθουμε την πίεση να φανούμε «τέλειοι» σε αυτά που δημοσιεύουμε δημόσια, άσχετα με το τι παλεύουμε μέσα μας. Καθώς βλέπουμε τους φίλους ή τα μέλη της οικογένειάς μας να δημοσιεύουν φωτογραφίες από διασκεδαστικές διακοπές ή σημαντικά γεγονότα της ζωής τους, όπως πάρτι γενεθλίων, μπορεί να νιώσουμε έναν «φόβο ότι θα χάσουμε κάτι» (ή FOMO) για γεγονότα ή ορόσημα. Ενώ είναι ευχάριστο να τσεκάρουμε τι κάνουν οι άνθρωποι που ακολουθούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί μερικές φορές να αισθανόμαστε εύκολα ότι η ζωή κάποιου άλλου είναι καλύτερη ή πιο επιτυχημένη από τη δική μας εξαιτίας αυτών που μοιράζονται. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό ωστόσο είναι μια διαδικασία που μπορεί να επιβαρύνει την αυτοεκτίμησή μας και την ευημερία μας.

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία αυξάνοντας τον κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε προβλήματα με την εικόνα του σώματος και διαταραχές στη διατροφή. Το αίσθημα άγχους για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία: έρευνες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης -ιδιαίτερα όταν οι αλληλεπιδράσεις είναι αρνητικές- συνδέεται με δυσκολία στο να κοιμηθούμε και να παραμείνουμε κοιμισμένοι.

Το να αφιερώνουμε φυσικά λιγότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μειώσει αυτούς τους κινδύνους και να απελευθερώσει χρόνο για δραστηριότητες που κάνουν καλό στο μυαλό και το σώμα μας.

Χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο

Υπάρχει επίσης σύνδεση μεταξύ του διαδικτυακού εκφοβισμού και της χρήσης του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η έρευνα δείχνει ότι οι μισοί από τους εφήβους που είναι σχεδόν συνεχείς χρήστες του διαδικτύου δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο διαδίκτυο, σημαντικά περισσότεροι από τους συνομηλίκους τους που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο λιγότερο συχνά. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την ψυχική μας υγεία, οπότε η ισορροπία στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις συγκρούσεις στο διαδίκτυο και να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Πώς ξέρω αν χρειάζομαι ισορροπία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Η υγιής χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαφέρει για τον καθένα ανάλογα με τις προσωπικές του συνθήκες. Μπορεί να εξαρτάται κάποιος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον συντονισμό της ομάδας της δουλειάς του. Μπορεί κάποιος άλλος να συμμετέχει σε διαδικτυακά σεμινάρια ή μπορεί να θέλει να επικοινωνεί με τα μέλη της οικογένειάς του που ζουν μακριά.

Ενώ τα social media μπορούν να έχουν θέση στη ζωή μας με αυτούς τους τρόπους, ο έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενώ βρισκόμαστε στη δουλειά μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοσή μας. Όπως και όταν η ενασχόληση με αυτά συμβαίνει την ώρα που βρισκόμαστε έξω με φίλους, κάτι που μπορεί να βλάψει και τις σχέσεις μας.

Αν συνηθίζεις να τσεκάρεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν δεν θα έπρεπε, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείς μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση.

Η πλήρης διακοπή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης μια επιλογή, αλλά έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πολλοί άνθρωποι που μένουν μακριά από τα SoMe αναφέρουν ότι έχουν καλύτερη επικοινωνία με τους φίλους και τους συντρόφους τους. Το διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να μειώσει τους κινδύνους για την ψυχική υγεία που προέρχονται από την κοινωνική σύγκριση. Αλλά η διακοπή μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όλους - μερικοί άνθρωποι αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι από σημαντικά γεγονότα και άλλοι πιστεύουν ότι θα χάσουν πολύτιμες ευκαιρίες δικτύωσης, ειδικά καθώς η εικονική μάθηση και η εργασία γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες.

Όπως είναι φυσικό η ιδανικότερη λύση είναι να βρούμε μια ισορροπία που να δίνει έμφαση στα καλά και να ελαχιστοποιεί τα κακά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το να είσαι people pleaser θα μπορούσε στην πραγματικότητα να κρύβει βαθύ τραύμα - Πώς να λες «όχι»

Μπορούν τα social media να προκαλέσουν εθισμό;

Ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν χαρακτηρίζεται ως πραγματικός εθισμός όπως η διαταραχή χρήσης ουσιών. Ακόμα κι έτσι, όμως, οι άνθρωποι αναφέρουν συναισθήματα παρόμοια με έναν εθισμό, όπως η ανάγκη να ελέγχουν ή να χρησιμοποιούν συνεχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να βιώνουν δυσφορία ή άγχος όταν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά όσο συχνά θέλουν.

Αν περνάς δυσφορία ή άγχος γύρω από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή αν πιστεύεις ότι η ψυχική σου υγεία χειροτερεύει εξαιτίας της χρήσης τους, καλό είναι να παρακολουθείς πόσο συχνά χρησιμοποιείς τα social και να παρατηρείς πώς σε κάνει να νιώθεις η χρήση τους. Αν παρατηρήσεις ότι είσαι αγχωμένη όταν βρίσκεσαι μακριά από το τηλέφωνό σου, είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να αρχίσεις να περιορίζεις τη χρήση των κοινωνικών μέσων.

Συμβουλές για την εξεύρεση ισορροπίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μόλις αποφασίσεις να δημιουργήσεις υγιεινές συνήθειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις είναι να θέτεις στόχους που είναι εφικτοί και να χρησιμοποιείς εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις στην πορεία.

Πώς να περιορίσεις τη χρήση εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης

Χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης εφαρμογών για να παρακολουθείς το χρόνο που ξοδεύεις στις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένες εφαρμογές διαθέτουν ενσωματωμένα χρονόμετρα που μπορούν να σε βοηθήσουν να παρακολουθείς το χρόνο σου και να ορίσεις υπενθυμίσεις για την έξοδο από την εφαρμογή.

Ρύθμισε το τηλέφωνό σου σε κλίμακα του γκρι. Οι εφαρμογές του τηλεφώνου προορίζονται να είναι εντυπωσιακές και συναρπαστικές. Η αλλαγή των ρυθμίσεων του τηλεφώνου σας σε κλίμακα του γκρι τις ώρες που θα ήθελες να μείνεις μακριά από το τηλέφωνό σου είναι ένα γρήγορο και εύκολο τέχνασμα.

Σβήσε τις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το τηλέφωνό σου για να δυσκολευτείς να έχεις πρόσβαση σε αυτές ανά πάσα στιγμή. Αν δεν θέλεις να διαγράψεις εντελώς τις εφαρμογές, η μετακίνησή τους σε έναν φάκελο ή μακριά από την κύρια αρχική οθόνη σου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρόνου που αφιερώνεις σε αυτές.

Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις push. Οι ειδοποιήσεις έχουν σχεδιαστεί για να μας κάνουν να ελέγχουμε τις εφαρμογές, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να «κυλίσουμε». Η απενεργοποίησή τους μπορεί να σε βοηθήσει να μείνεις μακριά από τις εφαρμογές.

Δημιούργησε «ζώνες χωρίς τηλέφωνο» στο χώρο σου. Φτιάξε κανόνες με βάση τη χρήση που προσπαθείς να μειώσετε. Για παράδειγμα, μην τσεκάρεις το τηλέφωνό σου στο κρεβάτι το βράδυ ή πρωί πρωί, ή όρισε πως δεν θα υπάρχουν τηλέφωνα την ώρα του φαγητού.

Δεν είσαι τεμπέλα είσαι σε «λειτουργική παγωμάρα» - Πώς να την καταπολεμήσεις

Πώς να περνάς τον χρόνο σου διαφορετικά

Ξεκίνα από μικρούς στόχους. Ξεκινώντας με στόχο τη μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά 30 λεπτά την εβδομάδα, θα έχεις 30 λεπτά περισσότερα κάθε εβδομάδα για να κάνεις πράγματα που κάνουν καλό στο μυαλό και το σώμα σου.

Δώσε προτεραιότητα στις συνδέσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Κάθε φορά που επιλέγεις να αφιερώσεις χρόνο για να μιλήσεις με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας πρόσωπο με πρόσωπο αντί να κάνετε scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μείνε ενήμερη. Αν συνήθως λαμβάνεις τις ειδήσεις σου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επέκτεινε τις γνώσεις σου με την εγγραφή σας σε αξιόπιστες σελίδες ή την παρακολούθηση αξιόπιστων τηλεοπτικών ειδήσεων.

Ασκήσου. Το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι ή ακόμη και οι διατάσεις είναι εξαιρετικοί τρόποι για να παραμείνεις δραστήρια και να περάσεις χρόνο μακριά από τις οθόνες.

Βγες έξω. Πάρε καθαρό αέρα και μείνε μακριά από το τηλέφωνό σου με μια πεζοπορία στη φύση, μια μέρα στην παραλία ή ακόμα και μια απλή βόλτα γύρω από το τετράγωνο.

Βρες τη δημιουργική σου πλευρά. Εξερεύνησε τρόπους έκφρασης, όπως ημερολόγιο, δημιουργική γραφή, ζωγραφική, τραγούδι και χορό.

Μόλις βρεις μια άνετη ισορροπία με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείς να συνδυάσεις τα χόμπι σου με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, αν γυμνάζεσαι με μια οθόνη ακολουθώντας βίντεο γυμναστικής, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις push. Αν κάνεις μια πεζοπορία με φίλους, βγάλε φωτογραφίες για να μοιραστείς τις αναμνήσεις σας. Αν δεις έναν νέο χορό να κάνει το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δοκίμασέ τον κι εσύ.

Η εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δραστηριοτήτων όπως αυτές θα σε βοηθήσουν να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία και θα σε προετοιμάσει να διατηρήσεις υγιέστερες συνήθειες για τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις μακροπρόθεσμα.

pexels-cottonbro-5053835.jpg