3 χρόνια χωρίς τη Φώφη Γεννηματά και τα social media της παραμένουν ενεργά -όπως και η παρουσία της

Ανθή Μιμηγιάννη
3 χρόνια χωρίς τη Φώφη Γεννηματά και τα social media της παραμένουν ενεργά -όπως και η παρουσία της

Κάποιοι άνθρωποι δεν χρειάζονται επίθετο για να είναι γνωστοί -παρά το γεγονός πως το δικό της ήταν πολύ «βαρύ». Το μικρό τους όνομα αρκεί -και έτσι θα τη θυμόμαστε, ως τη Φώφη που αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε γυναίκα. Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», η ανάγκη για πρόληψη, και η αξιοπρέπεια που βγήκε νικήτρια στη μάχη μιας σπουδαίας γυναίκας που έφυγε πολύ νωρίς. Μόλις στα 57 της χρόνια. 

Ήταν 25 Οκτωβρίου του 2021 όταν η Φώφη Γεννηματά άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σε ηλικία 57 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. Ο θάνατός της σκόρπισε τεράστια θλίψη καθώς υπήρξε μία εμβληματική φιγούρα για τη σύγχρονη πολιτική σκηνή στην Ελλάδα, με τον αντίκτυπό της να εκτείνεται πέρα από τις πολιτικές της θέσεις.

Για όσους θα θυμούνται, εκείνη την περίοδο, μάλιστα, βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, την οποία η ίδια παρακολουθούσε και καθοδηγούσε μέχρι που την ανάγκασε να αποσυρθεί η επιδείνωση της υγείας της.

Η ημερομηνία της απώλειάς της, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, φέρει ένα ισχυρό συμβολισμό, καθώς η ίδια πάλεψε με θάρρος απέναντι στην ασθένεια μέχρι την τελευταία στιγμή και, μέσα από τη δική της εμπειρία με αντοχή και γενναιότητα, έγινε φάρος ελπίδας και έμπνευσης για εκατοντάδες γυναίκες.

Η αξιοπρέπεια νικήτρια σε μια μεγάλη μάχη

Τρία χρόνια μετά την απώλειά της και είναι ξεκάθαρο πως ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια πολιτική φυσιογνωμία. Πάνω από όλα ήταν ένας άνθρωπος που υπηρέτησε την πολιτική με όραμα, ακεραιότητα και καλοσύνη. Με την πορεία της από νεαρή ηλικία στο πλευρό του αξέχαστου πατέρα της, Γιώργου Γεννηματά -ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, αγκάλιασε τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης που ο ίδιος της εμφύσησε.

Ο πατέρας της υπήρξε το πρώτο πρότυπό της και μέσα από το έργο και τη στάση ζωής της συνέχισε να διατηρεί ζωντανό το όραμά του.

Ως πολιτικός, δεν δίστασε ποτέ να δείξει τη μεγάλη της ευαισθησία και το πάθος για την κοινωνική προσφορά. Σε μια εποχή που η πολιτική συχνά θεωρείται αποξενωμένη από τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, εκείνη υπήρξε ένα πρόσωπο προσιτό, ειλικρινές και με κατανόηση. Η ανιδιοτέλειά της την έκανε να ξεχωρίζει, με ιδιαίτερη προτεραιότητα στα ζητήματα υγείας και στην υποστήριξη των αδυνάτων.

Παρά τη λατρεία της για τα κοινά και την πολιτική, είχε πάντα πρώτο μέλημά της την οικογένειά της και τα τρία της παιδιά, στα οποία φρόντισε να μεταδώσει τις αξίες και τη δύναμη που την χαρακτήριζαν.

https://www.instagram.com/p/CAAX5uNK7RE/

Υπήρξε μια αφοσιωμένη μητέρα και σύζυγος, που έθετε τους δικούς της ανθρώπους πάνω από όλα, ακόμα και τις πιο κρίσιμες στιγμές της καριέρας της ή της ζωής της.

Το κενό της Φώφης δεν καλύπτεται όμως η Ημέρα του Πατέρα έχει τεράστια αξία για τον Αντρέα Τσούνη

201910081043090.4475_TSOYNIS_GENIMATA_07102019.jpg

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» και η ανάγκη για πρόληψη

Η μάχη της Φώφης Γεννηματά με τον Καρκίνο του Μαστού δεν την καθήλωσε ούτε της στέρησε το κουράγιο της. Αντίθετα, την οδήγησε να μιλήσει ανοιχτά για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, θέματα που παρέμεναν ταμπού για πολλές γυναίκες. Μέσω της προσωπικής της εμπειρίας, έγινε φωνή για τις γυναίκες που συχνά νιώθουν αβοήθητες ή αμήχανες να μιλήσουν για τις ανησυχίες τους σχετικά με την υγεία τους. Μέσα από τη δική της ιστορία, ενθάρρυνε τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή γύρω από την ασθένεια και να αναγνωρίζουν τη σημασία της τακτικής παρακολούθησης της υγείας τους.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» σχεδιάστηκε για να προσφέρει δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού, ενθαρρύνοντας χιλιάδες γυναίκες να αναλάβουν την υγεία τους και να συμμετάσχουν σε προληπτικούς ελέγχους. Η πρωτοβουλία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή εξετάσεων, αλλά επικεντρώνεται και στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο του μαστού.

Untitled.jpg

Τον Αύγουστο του 2022 η ελληνική Πολιτεία ξεκίνησε το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Τον Οκτώβριο του 2022 ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος είχαν διενεργηθεί 40.000 μαστογραφίες και ότι σε 2.411 γυναίκες εντοπίστηκαν ευρήματα εγκαίρως.

Έμπνευση για όλες μας

Χωρίς καμία αμφιβολία, η Φώφη θα μείνει στην ιστορία ως μια γυναίκα που πάλεψε με γενναιότητα και αξιοπρέπεια, αποτελώντας πρότυπο για εκατομμύρια γυναίκες. Η ανοιχτή της στάση απέναντι στην ασθένεια ήταν μια δημόσια πράξη θάρρους, η οποία έδειξε στις γυναίκες ότι μπορούν να πολεμήσουν, να συνεχίσουν να ονειρεύονται και να ελπίζουν.

Τρία χρόνια μετά τον θάνατό της, οι λογαριασμοί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν κλείσει και όπως μπορεί να δει οποιοδήποτε μπει στα προφίλ της προκειμένου να αντλήσει όσα πρέσβευε η ισχυρή της παρουσία, κάθε της ανάρτηση αποτελεί πάντα μήνυμα συμπαράστασης και κάθε αναφορά στο όνομά της είναι μια υπενθύμιση της ισχυρής της προσωπικότητας και της βαθιάς επίδρασης που είχε και συνεχίζει να έχει. Γιατί η παρουσία της είναι ακόμα ενεργή.

Κάποιοι άνθρωποι, δεν χρειάζονται επίθετο για να είναι γνωστοί -παρά το γεγονός πως το δικό της ήταν πολύ «βαρύ». Το μικρό τους όνομα αρκεί -και έτσι θα τη θυμόμαστε, ως τη Φώφη που αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε γυναίκα.

https://www.instagram.com/p/CTm8lUnKj5U/
DPG Network