Sifan Hassan: Η ιστορία της δρομέα που βρέθηκε από το άσυλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες χαρίζει ελπίδα

Άρτεμις Σκούφου
AP Photo/Petr David Josek

«Κανείς δεν έχει μια τέλεια ζωή»: Η δύσκολη πορεία της προς τη διάκριση και το μήνυμα ενδυνάμωσης που απευθύνει στο κοινό. 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα τουρνουά για να θαυμάσουμε το απίστευτο και το τεράστιο αθλητικό ιδεώδες που φέρουν πολλοί συμμετέχοντες σε αυτούς. Και ακόμα κι αν μερικοί έχουν τραβήξει την προσοχή του κοινού για τον λάθος λόγο, το ίδιο δεν ισχύει και για την Ολλανδή δρομέα, Sifan Hassan, που έχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγάλα ονόματα των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, διαθέτοντας παγκόσμια ρεκόρ και σημαντικούς τίτλους.

Zhiying Zeng: Η 58χρονη που συμμετείχε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς είναι μάθημα ζωής

Οι διακρίσεις της που ξεχωρίζουν

Αρκεί να πούμε ότι η γεννημένη στην Αιθιοπία Ολλανδέζα αγωνίστηκε σε έξι αγώνες μέσα σε οκτώ ημέρες καλύπτοντας 24.500 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 για να φύγει από εκεί με το διπλό χρυσό στο στίβο μεγάλων αποστάσεων και το χάλκινο στα 1.500 μέτρα.

Η Ολλανδή δρομέας Sifan Hassan αποφάσισε να υπερασπιστεί τους τίτλους της στα 5.000μ. και 10.000μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθώς και να αγωνιστεί στον μαραθώνιο. Αρχικά είχε αποφασίσει να αγωνιστεί μόνο στον μαραθώνιο στη γαλλική πρωτεύουσα, αλλά έκτοτε άλλαξε γνώμη.

Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψει στον ολυμπιακό στίβο σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα χρυσά της μετάλλια στις μεσαίες αποστάσεις, καθώς και να επιδιώξει να συνεχίσει το επικό σερί της στον μαραθώνιο στους δρόμους του Παρισιού.

Η Hassan ανακοίνωσε την απόφασή της στο Instagram, λέγοντας ότι είναι «ένα άτομο με περιέργεια που ανυπομονεί για τις προκλήσεις».

Πέρυσι στο Σικάγο σημείωσε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο σε μαραθώνιο γυναικών, τερματίζοντας σε 2:13:44, ενώ το 2:11:53 της Tigst Assefa παραμένει το σημερινό παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών.

Η 31 ετών δρομέας κέρδισε τον Μαραθώνιο του Λονδίνου το 2023 στο ντεμπούτο της στην απόσταση των 26,2 μιλίων και στη συνέχεια κατέκτησε τον τίτλο στο Σικάγο τον περασμένο Οκτώβριο. Φέτος, τερμάτισε τέταρτη στον μαραθώνιο του Τόκιο.

Κατείχε, επίσης, στο παρελθόν το παγκόσμιο ρεκόρ 10.000μ. γυναικών για μόλις δύο ημέρες το 2021, με χρόνο 29:06:82 στο Χένγκελο, πριν η Letesenbet Gidey ξεπεράσει το χρόνο της.

Nada Hafez: Η 7 μηνών έγκυος ξιφομάχος με την ατσάλινη θέληση άλλαξε τα πάντα στους Ολυμπιακούς 2024

Από το άσυλο στα μετάλλια

Η ζωή της δεν ήταν πάντα ρόδινη, γεμάτη με διακρίσεις και ρεκόρ. Οι θρίαμβοί της στο Τόκιο το 2020 αποτέλεσαν το αποκορύφωμα μιας αξιοσημείωτης πορείας για την αθλήτρια, που στην πραγματικότητα ξεκίνησε το 1993 στην Αιθιοπία, εκεί όπου γεννήθηκε. Η Sifan Hassan έφτασε στην Ολλανδία το 2008 ως πρόσφυγας.

Η τότε 15χρονη μετακόμισε σε ένα καταφύγιο για νεαρούς αιτούντες άσυλο στο Zuidlaren πριν η αθλητική της δεινότητα την οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή.

«Κανείς δεν έχει μια τέλεια ζωή», έχει δηλώσει η ίδια στην εφημερίδα The Guardian. «Λέω στους ανθρώπους: "Όταν η ζωή είναι δύσκολη, θα δείτε τον εαυτό σας όπως δεν τον φανταζόσασταν ποτέ. Μην τα παρατάτε ποτέ».

Πέντε χρόνια μετά την άφιξή της στην Ολλανδία, η αθλήτρια κέρδισε τον ευρωπαϊκό τίτλο U23 στο τρέξιμο με τα πορτοκαλί χρώματα της υιοθετημένης χώρας της, ένα μήνα μετά την απόκτηση της ολλανδικής υπηκοότητας.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης