Η Lauren Bacall ήταν πολλά περισσότερα από μία femme fatale που γοήτευσε τον Bogart με το «The Look»

Ανθή Μιμηγιάννη

1 αιώνας από τη γέννηση της εμβληματικής ηθοποιού που καθιερώθηκε (και) ως ένα από τα μεγαλύτερα fashion icons του 20ου αιώνα. «Το στυλ δεν έχει ηλικία». 

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς έναν αιώνα, γεννήθηκε μια γυναίκα που έμελλε να γίνει σύμβολο του στυλ, της κομψότητας και της ακαταμάχητης γοητείας. Μια γυναίκα που άφησε το στίγμα της και το «The Look» της στην ιστορία του κινηματογράφου και της μόδας, καθιερώνοντας τον όρο «femme fatale» με έναν τρόπο που λίγες κατάφεραν να επαναλάβουν.

Γεννημένη ως Betty Joan Perske στη Νέα Υόρκη στις 16 Σεπτεμβρίου του 1924, ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο, πριν την ανακαλύψει ο σκηνοθέτης Howard Hawks και την καθιερώσει στο πλευρό του Humphrey Bogart στην ταινία «To Have and Have Not» το 1944.

Η ερμηνεία της, γεμάτη αυτοπεποίθηση και σεξαπίλ, την έκανε αμέσως star ενώ η σχέση της με τον Bogart έγινε ένας από τους πιο θρυλικούς έρωτες του Hollywood.

Bacall και Bogart δημιούργησαν μια εκρηκτική χημεία στην οθόνη, ιδιαίτερα στα φιλμ νουάρ (The Big Sleep, 1946), (Dark Passage, 1947), το (Key Largo 1948), όπου πρωταγωνίστησαν μαζί. Αυτές οι ταινίες, με την ατμόσφαιρα μυστηρίου, τους σκοτεινούς χαρακτήρες και τις περίπλοκες πλοκές, αποτέλεσαν το ιδανικό σκηνικό για να αναδειχθεί η σαγηνευτική παρουσία της Bacall και η σκληρή γοητεία του Bogart.

Κατά τη διάρκεια της πορείας της, απέρριπτε αδιάφορα σενάρια, κερδίζοντας τη φήμη της «δύσκολης». Το 1953, έλαμψε στην κωμωδία «Πώς να Παντρευτείτε Έναν Εκατομμυριούχο» με τη Marilyn Monroe, ενώ το 1956 πρωταγωνίστησε στο μελόδραμα «Γραμμένο στον Άνεμο», υποδυόμενη μια δυναμική γυναίκα. Το 1957, τη χρονιά που ο Bogart έφυγε από τη ζωή, εμφανίστηκε στην κωμωδία «Η Γυναίκα μου, Εγώ κι ο Πειρασμός» με τον Gregory Peck.

Πέρα από την καριέρα της στον κινηματογράφο, η Bacall ήταν επίσης μια εμβληματική φιγούρα της μόδας. Με την αριστοκρατική της εμφάνιση, τα κομψά της ρούχα και την αγάπη της για τα κοσμήματα, ενέπνευσε γενιές γυναικών και καθιερώθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα fashion icons του 20ου αιώνα.

Αγαπούσε τα κομψά και διαχρονικά κομμάτια, όπως τα κοστούμια με παντελόνι, τα ψηλόμεσα παντελόνια, τις pencil φούστεςm τα θηλυκά midi φορέματα με βαθύ ντεκολτέ, και τα πουκάμισα με μανσέτες. Συχνά επέλεγε ουδέτερα χρώματα όπως το μαύρο, το λευκό και το μπεζ ενώ τα αξεσουάρ της ήταν πάντα προσεκτικά επιλεγμένα, με έμφαση στα σκουλαρίκια και τα εντυπωσιακά κολιέ. Το μακιγιάζ της ήταν διακριτικό, με έμφαση στα μάτια ενώ τα μαλλιά της είχαν το χαρακτηριστικό vague χτένισμα που άρμοζε άψογα σε μια femme fatale.

«The Look»

Η Lauren Bacall έγινε γνωστή ως «The Look» λόγω του χαρακτηριστικού, σαγηνευτικού βλέμματός της που χρησιμοποιούσε στις ταινίες της. Αυτό το βλέμμα, με τα μάτια ελαφρώς μισόκλειστα και το κεφάλι ελαφρώς γερμένο προς τα κάτω, εξέπεμπε αυτοπεποίθηση, μυστήριο και μια ακαταμάχητη σεξουαλικότητα.

Η ίδια η Bacall είχε αναφέρει ότι αυτό το βλέμμα προέκυψε κατά τη διάρκεια των πρώτων της δοκιμαστικών για την ταινία «To Have and Have Not» -στο οποίο βλέμμα φυσικά ο Bogart «παραδόθηκε». Νευρική και αγχωμένη, προσπαθούσε να ελέγξει το τρέμουλο του πηγουνιού της, πιέζοντάς το προς το στήθος της και κοιτάζοντας την κάμερα με τα μάτια ανασηκωμένα. Αυτή η ακούσια κίνηση δημιούργησε το εμβληματικό «The Look», που έγινε σήμα κατατεθέν της και συνέβαλε στη δημιουργία της εικόνας της ως femme fatale.

Σαφέστατα, το «The Look» δεν ήταν απλώς ένα κόλπο της κάμερας, αλλά μια αντανάκλαση της προσωπικότητας της Bacall: δυναμική, ανεξάρτητη και ακαταμάχητα γοητευτική. Αυτός ο συνδυασμός ομορφιάς, αυτοπεποίθησης και μυστηρίου την έκανε μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του Hollywood και ένα διαχρονικό σύμβολο του στυλ και της θηλυκότητας.

Ήταν αυτό ακριβώς αυτό το βλέμμα που γοήτευσε τον Bogart στην πρώτη της ταινία. Εκεί, που το εν λόγω βλέμμα γέννησε και έναν τεράστιο έρωτα

Η Lauren Bacall γνώρισε τον Humphrey Bogart το 1944, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της πρώτης της ταινίας, «To Have and Have Not». Ο σκηνοθέτης Howard Hawks την είχε επιλέξει για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, παρά την απειρία της, αναγνωρίζοντας το μοναδικό της ταλέντο και την ακαταμάχητη γοητεία της.

Η σχέση τους ήταν κάτι παραπάνω από ένας απλός έρωτας. Ήταν μια συνάντηση δύο δυναμικών προσωπικοτήτων, που η χημεία τους στην οθόνη ξεπερνούσε τα όρια της μυθοπλασίας.

Η χημεία τους ήταν εμφανής από το πρώτο «The Look», και σύντομα ο έρωτάς τους ξεπέρασε τα όρια της μυθοπλασίας. Παρά τη διαφορά ηλικίας τους -εκείνος ήταν 45 και εκείνη μόλις 19- και το γεγονός ότι ο Bogart ήταν ήδη παντρεμένος, η σχέση τους άνθισε, οδηγώντας σε έναν από τους πιο θρυλικούς έρωτες του Hollywood που σφραγίστηκε με τον γάμο τους το 1945 και κράτησε μέχρι τον θάνατο του Bogart το 1957. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά: τον Stephen Humphrey Bogart το 1949 και τη Leslie Howard Bogart το 1952.

Μετά τον θάνατο του Bogart, η Bacall έκανε κάποιες σύντομες σχέσεις με τους Cary Grant και Frank Sinatra ωστόσο ο δεύτερος άντρας που επέλεξε να παντρευτεί ήταν ο Jason Robards το 1961. Την ίδια χρονιά απέκτησαν τον γιο τους, Sam Robards, όμως ο γάμος τους έληξε με διαζύγιο το 1969 λόγω αλκοολισμού του ηθοποιού.

Actress Lauren Bacall lights a cigarette for her husband, actor Humphrey Bogart, at a press reception at London's Claridges Hotel, England, on April 16, 1951. (AP Photo)

Αν και πιστεύεται ότι δεν έλαβε τα βραβεία που της άξιζαν, το 1997 έλαβε το Τιμητικό Όσκαρ για τη συνολική της προσφορά στον κινηματογράφο, αναγνώριση που επισφράγισε τη θέση της ως μιας από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της γενιάς της.

Επιπλέον, κέρδισε δύο βραβεία Tony για τις ερμηνείες της στο Μπρόντγουεϊ, στα έργα «Applause» (1970) και «Woman of the Year» (1981), αποδεικνύοντας την ευελιξία και το εύρος του ταλέντου της.

Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο Cecil B. DeMille για τη συνολική της προσφορά στην κινηματογραφική βιομηχανία το 1973, καθώς και με το βραβείο Screen Actors Guild Life Achievement Award το 1999.

Στις 12 Αυγούστου του 2014, σε ηλικία 89 ετών, θα αφήσει την τελευταία της πνοή έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Lauren Bacall, αν και εμβληματική ως femme fatale, υπήρξε πολλά περισσότερο από αυτό. Το «The Look» μπορεί να την καθιέρωσε, όμως η καριέρα και η ζωή της ήταν γεμάτες από αποδείξεις της δύναμης, του ταλέντου και της ανεξαρτησίας της.

Ακολουθούν κάποιες iconic ατάκες της Lauren Bacall με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της

  1. «Η φαντασία είναι ο ψηλότερος χαρταετός που μπορεί να πετάξει κανείς»
  2. «Δεν είμαι μια ξεπερασμένη σταρ»
  3. «Μαθαίνεις να ξεπερνάς πολλά άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου»
  4. «Μια γυναίκα δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς έναν άνδρα. Ένας άνδρας δεν είναι ολοκληρωμένος χωρίς μια γυναίκα. Αυτό είναι το φυσικό μας κράμα»
  5. «Οι θρύλοι έχουν να κάνουν με το παρελθόν και τίποτα με το παρόν»
  6. «Η δόξα δεν είναι επάγγελμα, είναι ατύχημα»
  7. «Το να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη δεν είναι ακριβώς μια μελέτη της ζωής»
  8. «Νομίζω ότι όλη σου η ζωή φαίνεται στο πρόσωπό σου και πρέπει να είσαι περήφανος για αυτό»
  9. «Ζούμε σε μια εποχή μετριότητας»
  10. «Η ασθένεια ενός άνδρα είναι το ιδιωτικό του έδαφος και, όσο κι αν σε αγαπάει και όσο κοντά κι αν είσαι, παραμένεις ένας ξένος»
  11. «Το να είσαι σταρ είναι σαν να είσαι σε φυλακή»
  12. «Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα που έχω κάνει στη ζωή μου»
  13. «Πάντα έλεγα την αλήθεια. Πάντα έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν σωστό»
  14. «Δεν με νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα»
  15. «Είμαι αυτό που είμαι και δεν προσποιούμαι ότι είμαι κάτι άλλο»
  16. «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ανησυχείς για μικροπράγματα»
  17. «Πρέπει να απολαμβάνεις κάθε στιγμή»
  18. «Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο»
  19. «Η αγάπη είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή»
  20. «Η οικογένεια είναι τα πάντα»
  21. «Οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγεις»
  22. «Πρέπει να είσαι πιστός στον εαυτό σου»
  23. «Ποτέ μην τα παρατάς στα όνειρά σου»
  24. «Πάντα να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος»
  25. «Το πιο σημαντικό είναι να είσαι ευτυχισμένος»
  26. «Η ομορφιά είναι στο μάτι του θεατή»
  27. «Το στυλ δεν έχει ηλικία»
  28. «Η ζωή είναι αυτό που κάνεις»
© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης