Γεωργία Παράσχου (Humanity Greece): Η κακοκαιρία Daniel ενίσχυσε το πνεύμα εθελοντισμού

Γεωργία Παράσχου (Humanity Greece): Η κακοκαιρία Daniel ενίσχυσε το πνεύμα εθελοντισμού

Μιλώντας με τη Γεωργία Παράσχου, Ιδρύτρια του Humanity Greece, μίας οργάνωσης η οποία έχει αλλάξει την κουλτούρα και τη διαφάνεια της προσφοράς στην Ελλάδα, μαθαίνουμε λεπτομέρειες για τη σπουδαιότητα του εθελοντικού κινήματος στον απόηχο των κλιματικών επιπτώσεων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας.

Καρδίτσα, Λάρισα, Βόλος, Νότιο Πήλιο. Πριν από έναν χρόνο, η προσοχή όλων μας στράφηκε στη Θεσσαλία έπειτα από το σαρωτικό «πέρασμα» της κακοκαιρίας Daniel, την οποία ακολούθησε και η κακοκαιρία Elias. Μόνο στην περιοχή της Καρδίτσας, σύμφωνα με την υπηρεσία FloodHub του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND, πλημμύρισαν 870.000 στρέμματα, από τα οποία το 90% ήταν αγροτικές εκτάσεις, ενώ καταστράφηκαν υποδομές και χάθηκαν ζωές.

Τι γίνεται, όμως, σήμερα, που βλέπουμε ότι οι ανάγκες παραμένουν πολλές και σύνθετες, ενώ η συμβολή των εθελοντών και των επιχειρήσεων, όπως αυτή της Interamerican και της Anytime, είναι αξιοσημείωτη έτσι ώστε να ορθοποδήσουν και πάλι οι πολίτες της Θεσσαλίας; Το παράδειγμα της συνεργασίας της ΑΜΚΕ Humanity Greece με την Interamerican και την Anytime δείχνει τον «δρόμο» για την ελπίδα, μέσα από θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη συνεργασία μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών και των επιχειρήσεων.

Μιλώντας με τη Γεωργία Παράσχου, Ιδρύτρια του Humanity Greece, μίας οργάνωσης η οποία έχει αλλάξει την κουλτούρα και τη διαφάνεια της προσφοράς στην Ελλάδα, μαθαίνουμε λεπτομέρειες για τη σπουδαιότητα του εθελοντικού κινήματος στον απόηχο των κλιματικών επιπτώσεων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας. Ανάμεσά τους, φυσικά, οι αλλεπάλληλοι καύσωνες, οι καταστροφικές πλημμύρες όπως αυτή στη Θεσσαλία, η λειψυδρία και οι πυρκαγιές ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Βασικός «κρίκος», λοιπόν, της αλυσίδας για την αντιμετώπισή τους, είναι οι εθελοντικές ομάδες, οι απλοί πολίτες και οι επιχειρήσεις.

image003.pngΓεωργία Παράσχου, Ιδρύτρια του Humanity Greece

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη με τη Γεωργία Παράσχου, Ιδρύτρια του Humanity Greece στο CNN Greece:

Από τις φωτιές στη Β. Εύβοια το 2021, τον Έβρο και τη Ρόδο μέχρι τις πλημμύρες της Θεσσαλίας το 2023 και την πρόσφατη φωτιά στην ΒΑ Αττική, το Humanity Greece βρίσκεται πάντα εκεί. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια;

Από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα, έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε σημαντικές κρίσεις, οι οποίες έχουν αποτυπώσει πολύπλευρα προβλήματα στους πολίτες της χώρας. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η στήριξη των ανθρώπων στις πληγείσες περιοχές και η υιοθέτηση των Κοινοτήτων που διαβιούν οι πολίτες αυτοί. Ο αγώνας των εθελοντών είναι καθημερινός, δύσκολος και επίπονος.

Η ίδρυση του Humanity Greece είχε -και έχει- πρωταρχικό στόχο την άμεση επέμβαση στα πεδία σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, πλημμύρας ή σεισμού ενώ, υποστηρίζει ολιστικά οικογένειες που έρχονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις των κλιματικών φαινομένων. Μάλιστα, τις εντάσσει στο ειδικό μητρώο οικογενειών, εξασφαλίζοντας κάθε μήνα ένα μεγάλο πακέτο στήριξης με όλα τα απαραίτητα είδη για την αξιοπρεπή διαβίωση των πληγέντων.

Δώδεκα μήνες πριν, η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμα της, ενώ βρεθήκατε στο πλευρό των πλημμυροπαθών από την πρώτη στιγμή. Πώς είναι η κατάσταση σήμερα;

Έναν χρόνο μετά, παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένη η εικόνα των ανθρώπων και των πρώτων ημερών στα χωριά της Θεσσαλίας, καθώς η περιοχή κυριολεκτικά «βούλιαξε», ενώ στοίχισε τη ζωή σε ανθρώπους και ζώα. Οι καταστροφές στον πρωτογενή τομέα είναι εξίσου τεράστιες, όπως και σε επιχειρήσεις.

Η ομάδα μας, τηρώντας αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, βρέθηκε από τις πρώτες ώρες δίπλα στους ανθρώπους, ενώ στήθηκε σημείο στήριξης στον Παλαμά το οποίο λειτουργεί ακόμη και σήμερα από τους πολίτες του χωριού Μεταμόρφωση, χάρη στη συμβολή πλήθους εθελοντών μας.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε στη συγκεκριμένη συνθήκη και πώς, μαζί με την Interamerican και την Anytime, μπορέσατε να καλύψετε άμεσες ανάγκες;

Η πρόκληση που αντιμετωπίσαμε σε πρώτο χρόνο ήταν η διασφάλιση πρόσβασης των εθελοντών μας στις κοινότητες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς το οδικό δίκτυο είχε υποστεί τεράστιες ζημιές. Μέσα από τη συνεργασία του Humanity με την Interamerican και την Anytime, έχοντας δημιουργήσει ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς, μαζί, διασφαλίσαμε την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες 16 χωριών, από τα πρώτα κιόλας 24ωρα, μέσω επαγγελματικών φορτηγών. Ταυτόχρονα, εξασφαλίστηκαν τόνοι συγκεκριμένων αγαθών σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και είδη πρώτης και έκτακτης ανάγκης.

Η ανθρωπιστική βοήθεια διήρκησε για 20 ημέρες σερί ενώ, μετέπειτα, η ομάδα μας ενέταξε στο Μητρώο Ωφελουμένων τις 420 οικογένειες.

Ένα ακόμη πρόβλημα ήταν η διασφάλιση πρόσβασης των πολιτών σε πόσιμο νερό καθώς, αμέσως μετά από φυσικές καταστροφές, εμφανίζονται βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα να κρίνεται ακατάλληλο το νερό για οποιαδήποτε χρήση. Έτσι, αφενός έπρεπε να διασφαλιστεί η επάρκεια εμφιαλωμένων νερών και αφετέρου, να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση νερού του δικτύου για γενική χρήση, ατομική υγιεινή κ.ά.

Πόσο σημαντική είναι η συμβολή των επιχειρήσεων σε έκτακτες καταστάσεις και σε τι βαθμό βοήθησε η συνεργασία με την Interamerican και την Anytime;

Η συνέργεια μεταξύ των επιχειρήσεων και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προσδώσει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα, με απτά στατιστικά δεδομένα, είναι η δημιουργία της 24ωρης γραμμής ενημέρωσης και καθοδήγησης που λειτουργεί η ομάδα μας και δημιουργήθηκε το 2023, με την αμέριστη υποστήριξη της Interamerican και της Anytime, στο πλαίσιο του πλάνου εξασφάλισης της ετοιμότητας και προετοιμασίας. Και αυτό, ώστε σε έκτακτη ανάγκη οι πολίτες να μπορούν να καλούν σε μια δωρεάν γραμμή, να βρίσκουν άμεση ανταπόκριση, να ενημερώνονται και να καταγράφουν έκτακτες ανάγκες.

Η εκπαίδευση και η ετοιμότητα είναι αναγκαία στοιχεία για την αποτελεσματική αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αφορούν στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Η Interamerican αναγνωρίζει τη σημασία της διασφάλισης αναγκαίων πόρων για την άμεση παρέμβαση των εθελοντών, μειώνοντας δυναμικά τον χρόνο απόκρισης της ομάδας μας στα πεδία και διαθέτοντας, πλέον, μία δωρεάν, πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή στο ευρύ κοινό.

Η γραμμή σήμερα, έναν χρόνο μετά τη δημιουργία της, έχει δεχτεί 19.010 κλήσεις ενώ έχει καταγράψει περισσότερα από 8.000 αιτήματα παρέμβασης και στήριξης κοινωνικά ευάλωτων ανθρώπων σε έκτακτη ανάγκη.

Αυτές οι ενέργειες μπορούν να ιδωθούν υπό το πρίσμα του «εμείς» να αντικαθιστά το «εγώ». Ποια η σημασία του εθελοντισμού στην Ελλάδα του σήμερα;

Ζούμε σε μια εποχή που δεν είναι δυνατόν να λύσει ο εθελοντισμός τα προβλήματα που υπάρχουν και επ’ ουδενί να αντικαταστήσει το κράτος που έχει θεμελιώδη υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες του.

Ο εθελοντισμός, όμως, μπορεί να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας οφείλουμε να μην βρίσκεται καμία και κανένας μόνη και μόνος, καμία και κανένας δεν πρέπει να ντρέπεται για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ή να φοβάται να το επικοινωνήσει». Γιατί, τελικά, όταν το «εγώ» γίνεται «εμείς», τα αποτελέσματα είναι σπουδαία.