Δεν με λένε έτσι σου είπα

Δεν με λένε έτσι σου είπα

Πώς να διορθώσεις κάποιον που λέει λάθος το όνομά σου;

Όπως, ίσως, μπορείτε να φανταστείτε λόγω του όχι και τόσο συνηθισμένου ονόματός μου έχω βρεθεί πάμπολλες φορές στην αμήχανη θέση να πρέπει να διορθώσω τον συνομιλητή μου ο οποίος με αποκαλεί με μια λέξη που αμυδρά μου θυμίζει πως απευθύνεται σε εμένα. Θα μπορούσα να σας παραθέσω έναν μακρύ κατάλογο των λαθών τα οποία έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσω κατά καιρούς αλλά δεν επιθυμώ να μακρυγορήσω. Θα σας αναφέρω το πιο συνηθισμένο που δεν είναι άλλο από το «Μυροήσα» και το πιο αστείο που είναι το «Μυρολέζα». Γιατί μοιράζομαι μαζί σας αυτό το προσωπικό μου θέμα, θα μου πείτε. Διότι ξέρω πολύ καλά πως ακόμα και αν σας λένε Μαρία, Κατερίνα, Ελένη ή κάτι άλλο σε απλό μπορεί το επίθετό σας να σας προξενεί τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Ή, ακόμα και το απλό και οικείο όνομά σας να έχει εντυπωθεί στα αυτιά κάποιου λάθος και να μη λέει να ξεκολλήσει -αν δεν το ξεκολλήσετε εσείς.

Και πώς στο καλό διορθώνεις ευγενικά τον άνθρωπο που είναι απέναντί σου και κάνει το λάθος; Για ένα φεγγάρι είχα σκεφτεί να κυκλοφορώ με το όνομά μου σε ταμπελάκι τυπωμένο με καθαρή γραμματοσειρά, να δίνω καρτούλες μπας και με την ανάγνωση αποφευχθεί ο σκόπελος, αλλά μου φάνηκε κάπως υπερβολικό. Τελικά σκαρφίστηκα μερικές άλλες λύσεις, ανάλογα με τον συνομιλητή.

Ας πούμε πως σας λένε Ρενάτα και η βαρήκοη γιαγιά της φίλης σας σας αποκαλεί επί έτη πολλά Σερενάτα γιατί κάπου της θυμίζετε την παιδική ηλικία της εγγονής της, τότε που της αγόραζε τη δημοφιλή γκοφρέτα. Μπορεί, επίσης, η μουσική παιδεία της να σας έχει συνδέσει με μια σερενάτα του Μότσαρτ, του Τσαϊκόφσκι ή κάποιου άλλου μεγάλου κλασικού συνθέτη ή, έστω, με το κομματάκι της Αρλέτας της οποίας υπήρξε μεγάλη φαν. Ας πούμε πως δεν σας λένε Ρενάτα και η παραποίηση του ονόματός σας δε χτυπάει κανένα καμπανάκι στο μυαλό σας παρά μόνο της ενόχλησης που σας προκαλεί η παραφθορά αυτή. Ποιος ο λόγος να στενοχωρήσετε την υπερήλικη γιαγιά/ θεία κτλ; Αφήστε τη να κάνει το κομμάτι της, κάντε υπομονή και πάμε παρακάτω.

Αν ένας επαγγελματικός συνεργάτης σας επιμένει να σας αποκαλεί κυρία Τσουλί ενώ σας λένε, ας πούμε, Τσιούλη γιατί λάθος το διάβασε το όνομά σας μια φορά που το είδε και δεν έτυχε να το ακούσει ποτέ, μην το αφήσετε να πέσει κάτω. Ένας τρόπος είναι να την επόμενη φορά που θα του στείλετε e-mail να υπογράψετε με φαρδιά πλατιά και bold γράμματα από κάτω. Ένας άλλος τρόπος είναι να τηλεφωνήσετε στην γραμματεία αντί στην απευθείας γραμμή της εταιρείας του και να της ζητήσετε να ενημερώσει πως τον ζητάει η κυρία Τσιούλη μπας και εκείνη το μεταφέρει σωστά, στα προφορικά και του εντυπωθεί. Μπορείτε, επίσης, να ζητήσετε από κάποιον κοινό γνωστό σας να του το επισημάνει βγάζοντας και εσάς και αυτόν από τη δύσκολη θέση.

Σε μια επίσημη συναλλαγή ο τρόπος είναι πολύ πιο απλός αν και, συχνά, παρεξηγείται ως υποτιμητικός: πείτε ένα ένα τα γράμματα του ονόματός σας τη στιγμή που ο άνθρωπος απέναντί σας καλείται να το γράψει. Αν σας κοιτάξει περίεργα πείτε του πως το κάνετε γιατί είναι περίεργο το όνομά σας και θέλετε να είστε σίγουρες πως θα το γράψει σωστά για να μην μπλεχτείτε με έξτρα γραφειοκρατία. Πείτε τα αυτά χαμογελώντας, ξεστομίστε ένα ένα τα γράμματα και μετά πείτε ολόκληρο το όνομα/ επίθετο για να εξασφαλίσετε και τον σωστό τονισμό.

Αν οι γονείς του καλού σας επιμένουν να σας αποκαλούν με κάποιο ονοματάκι που μακράν απέχει από το δικό σας ή να χρησιμοποιούν το (αντιπαθές για εσάς) βαφτιστικό σας αντί της σύντμησης που πιθανόν έχετε επιλέξει καλό είναι να μην αναλάβετε τις διορθώσεις. Ζητήστε από το παιδί τους (τον αγαπημένο σας δηλαδή) να διευθετήσει το θέμα και ως τότε απαντήστε σε οποιαδήποτε προσφώνηση χαμογελώντας μειλίχια.

Αν ένας φίλος φίλου, καλός γνωστός, νέο δυνητικό αμόρε ή κάποιο άλλο «ανεπίσημο» μέλος του κοινωνικού σας κύκλου σας αποκαλεί με λάθος όνομα γελάστε, αστειευτείτε και διορθώστε τον χρησιμοποιώντας όσα αποθέματα αυτοσαρκασμού διαθέτετε για να μην τον κάνετε να νιώσει άβολα. Να θυμάστε πως όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Φαντάζεστε πόσο περίεργα θα νιώσει κάποιος αν ανακαλύψει μετά από 10 χρόνια πως δεν σας λένε Εύη αλλά Ένη;