Συμβίωση: οδηγίες χρήσης
Σκεφτείτε τον αγαπημένο σας σαν έναν συγκάτοικο με τον οποίο μοιράζεστε και το κρεβάτι σας και εφαρμόστε τους ίδιους (περίπου) κανόνες.
Πήρατε τη μεγάλη απόφαση. Θα ζήσετε με τον αγαπημένο σας, κάτω από την ίδια στέγη. Θα μοιραστείτε τους λογαριασμούς, τα οικιακά και το κρεβάτι σας. Ο σύντροφός σας δεν είναι ο πρώτος συγκάτοικός σας. Εν αρχή ήταν οι γονείς σας. Και τα αδέρφια σας, επίσης. Μετά, ενδεχομένως, βρεθήκατε να μοιράζεστε ένα σπίτι κατά τη διάρκεια των σπουδών σας. Όσο να' ναι έχετε κάνει πρόβες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ώσπου να φτάσει η στιγμή που θα μοιραστείτε την ερωτική φωλίτσα σας με το αμόρε σας.
Στους ίδιους κανόνες που χρειάστηκε να υπακούσετε όλα αυτά τα χρόνια θα χρειαστεί και πάλι. Δηλαδή: ο σεβασμός στον προσωπικό χώρο του άλλου είναι θεμελιώδης υποχρέωση των ανθρώπων που ζουν μαζί, όποια και αν είναι η σχέση τους. Αν, για παράδειγμα, δεν θέλει να του πειράζετε τη ντουλάπα του, μην το κάνετε όσο και αν πιστεύετε πως μπορείτε να του νοικοκυρέψετε καλύτερα τα πράγματά του. Αν δεν θέλει να του αλλάζετε τα πράγματα στο γραφείο του μην το συγυρίζετε όσο και αν σας φαίνεται ακατάσταστο (και σας τρελαίνει).
Μοιράστε, όμως, τις δουλειές του σπιτιού και φροντίστε να είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας διότι εδώ είναι που διαφέρει η περίσταση σε σχέση με τις πρόβες που κάνατε με τη μαμά σας. Αν, ας πούμε, είναι δική σας δουλειά το πλύσιμο των πιάτων αλλά βαριέστε να την φέρετε εις πέρας δεν θα εμφανιστούν τα μαγικά χέρια της μανούλας να σας απαλλάξουν αγόγγυστα από τον βραχνά. Θα ζορίσετε τον άνθρωπό σας προσθέτοντάς του μια ακόμα αγγαρεία και θα βρεθείτε, πιθανόν, αντιμέτωπες με γκρίνια και κατεβασμένες μουσούδες. Μην κατεβάσετε, πάντως, τα μούτρα ούτε και αν εκείνος ξεχαστεί και φορτώσει κάποιες από τις δικές του δουλειές στον κόκορα. Πριν ξεκινήσετε να βγάζετε καπνούς από τα αυτιά επιστήσετε την προσοχή του στην παράλειψή του και συζητήστε πολιτισμένα.
Αν καθυστερήσει να επιστρέψει και δεν ειδοποιήσει μην τον πιάσετε από τα μούτρα γιατί, όπως θυμάστε, δεν είστε η μαμά του (και δεν θέλετε να υποδυθείτε κιόλας αυτόν τον ρόλο, ελπίζουμε). Ρωτήστε τον γιατί δεν σας ειδοποίησε, ζητήστε του να είναι πιο συνεπής επειδή πρέπει και εσείς να κάνετε τον προγραμματισμό σας και, επίσης, ανησυχείτε και αντιμετωπίστε την κατάσταση με ηρεμία. Όσο καινούργια είναι τα δεδομένα για εσάς, τόσο είναι και για εκείνον.
Να θυμάστε πως η συμβίωση θέλει θυσίες και υποχωρήσεις και πολλή προσπάθεια, πάντως, και να κουβεντιάσετε πολύ πολύ καλά με τον εαυτό σας πρώτα από όλα και έπειτα με τον σύντροφό σας αν, πράγματι, είστε έτοιμη να κάνετε αυτό το βήμα.