Πριν πεις το μεγάλο «ναι» ξεκαθάρισε με τον σύντροφό σου 5 βασικά πράγματα
Έχεις σκεφτεί να κάνεις το επόμενο βήμα με τον σύντροφό σου και περιμένεις πώς και πώς να σου γίνει η πρόταση γάμου για να πεις το «ναι»; Μην βιαστείς!
Τι καλύτερο από το να βρεις έναν σύντροφο που να σου προσφέρει όλα όσα ψάχνεις, αγάπη, νοιάξιμο, κοινά ενδιαφέροντα...Και τι καλύτερο από το να θες να επισημοποιήσετε τη σχέση σας, έτσι ώστε να διασφαλίσετε αυτό το «για πάντα» που πολλοί εκεί έξω ψάχνουν. Κι όμως είτε είσαι αυτός που θέλει να κάνεις την πρόταση για το επόμενο μεγάλο σας βήμα είτε είσαι αυτή που θα πρέπει να πει το μεγάλο «ναι», μην βιαστείς αν δεν συζητήσεις με το/τη σύντροφό σου πέντε βασικά θέματα που θα καθορίσουν και το αν θα μακροημερεύσει αυτή η σχέση.
Για αρχή συζητήστε για τα οικονομικά. Σε αρκετά άτομα μια τέτοια κουβέντα μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ντροπής, αμηχανίας ή και σύγκρισης. Όταν μιλάς για οικονομικά με το άλλο σου μισό, είναι σημαντικό να είσαι ευγενική και να κινείσαι αργά.
Είναι εντάξει να έχεις διαφορετικό χρηματικό υπόβαθρο από τον σύντροφό σου και αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για το οποίο ανησυχείς όσον αφορά τα οικονομικά, καλύτερα να το αναφέρεις νωρίτερα παρά αργότερα. Γι' αυτό πριν κάνετε το επόμενο βήμα συζητήστε σε βάθος. Το να κρύβεις την άποψή σου για τις οικονομικές ανησυχίες που έχεις για το σπίτι που πάτε να ανοίξετε θα σε οδηγήσει μόνο σε αγανάκτηση.
Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσεις πρώτα τα δικά σου συναισθήματα και τις προτεραιότητές σου σχετικά με τα χρήματα πριν μοιραστείς τι περιμένεις από τον σύντροφό σου. Έτσι, θα έχετε λυμένα τα οικονομικά σας και το τι προσφέρει ο καθένας στην οικογένεια που πάτε να δημιουργήσετε - ένα θέμα το οποίο συμβάλλει στην αύξηση των διαζυγίων, όπως λένε οι ειδικοί.
Ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να συζητήσεις με τον σύντροφό σου πριν παντρευτείτε είναι τα παιδιά. Όλοι έχουμε ρωτήσει ή απαντήσει κατά τη διάρκεια της σχέσης μας σε ερωτήσεις του τύπου «Θέλεις κάποια μέρα παιδιά; Αν ναι, πόσα;». Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τα παιδιά - αν για παράδειγμα συμφωνήσετε πως θέλετε να κάνετε - όπως είναι το σε τι σχολείο θα πάνε, ιδιωτικό ή δημόσιο ή το αν θα μεγαλώσουν στην πόλη ή τη φύση;
Ο καθένας έχει τη δική του άποψη σχετικά με το τι είδους ζωή θα ήθελε να προσφέρει στα παιδιά του και μερικές φορές αυτό είναι δύσκολο να έρθει σε σύμπνοια με τα αντίστοιχα «θέλω» του συντρόφου του. Το να μεγαλώνεις ένα παιδί με άλλο άτομο είναι ίσως μια από τις πιο διασκεδαστικές και προκλητικές περιπέτειες που πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι και σίγουρα είναι ένα θέμα που αν δεν το έχεις ξεκαθαρίσει από την αρχή μπορεί να προκαλέσει αργότερα μεγάλες εντάσεις.
Κάτι άλλο που ίσως δεν είχες σκεφτεί πως πρέπει να έχεις «σιγουρέψει» πριν παντρευτείς τον σύντροφό σου είναι το πώς θα αντιμετωπίσετε έναν μελλοντικό καβγά σας ή αν θα υπάρχει ελευθερία στο να εκφράζετε κάτι που σας ενοχλεί. Εάν πήρες την απόφαση να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας με κάποιον, το πιθανότερο είναι ότι η σχέση σου με αυτόν είναι πιο σημαντική από το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Πριν παντρευτείς (αλλά και οποιαδήποτε στιγμή στη σχέση σας), συνεργαστείτε στον τρόπο που επικοινωνείτε εσύ κι ο σύντροφός σου. Εάν πάλι θέλετε να είστε μαζί κάνοντας το επόμενο βήμα αλλά ξέρετε πως είστε κι οι δύο έντονοι χαρακτήρες και δεν μπορείτε να συμφωνήσετε εύκολα, τότε ίσως λίγο νωρίτερα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό θεραπευτή.
Ακόμα, κάτι που θα χρειαστεί να συζητήσετε είναι το θέμα της καριέρας και αυτό χωρίζεται σε δύο μέρη. Αφενώς θα πρέπει να μοιραστείς με τον σύντροφό σου τους στόχους που θες να κατακτήσεις και το πού θες να φτάσεις στην επαγγελματική σου πορεία, ώστε να ξέρει ότι, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστείς έξτρα στήριξη από αυτόν αν θες να κάνεις ένα μεταπτυχιακό σε βάθος χρόνου. Αφετέρου, θα πρέπει σε περίπτωση που, για παράδειγμα, η δουλειά ενός εκ των δύο απαιτεί πολύ συχνά ταξίδια να συζητήσετε πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό όταν θα έχετε παραπάνω οικογενειακές υποχρεώσεις, όπως είναι το να έχετε παιδιά ή το να φροντίζετε για τις δουλειές του σπιτιού.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό θέμα, το οποίο πρέπει να συζητήσεις με τον σύντροφό σου είναι αυτό της σεξουαλικής σας ζωής. Σίγουρα είναι διαφορετικό να βρισκόσαστε 2-3 φορές την εβδομάδα με τον σύντροφό σου, επειδή μένετε σε διαφορετικά σπίτια και διαφορετικό το να είστε κάθε μέρα μαζί κάτω από την ίδια στέγη. Η διαφορά έγκειται στο ότι υπάρχει περίπτωση η ρουτίνα της καθημερινότητας να σας επηρεάσει και σε αυτόν τον τομέα ή πολύ απλά μπορεί να μην υπάρχει η ίδια λαχτάρα καθημερινά για να συνευρεθείτε ερωτικά. Καλό θα είναι από πριν να έχετε συμφωνήσει πώς θα κινηθείτε αν συμβεί κάτι τέτοιο, που είναι και πολύ πιθανό. Είστε διατεθειμένοι να βρείτε τρόπους να βγείτε από τη ρουτίνα; Eίστε διατεθειμένοι να περνάτε χρόνο σαν ζευγάρι, ακόμα και μετά τη γέννηση των παιδιών σας;
Όλα αυτά είναι θέματα που μπορούν να φέρουν ένα ζευγάρι σε ρήξη αν δεν έχουν διευθετηθεί εξ αρχής. Βέβαια, αν ήδη συγκατοικείς με τον σύντροφό σου, ίσως δεν έχουν και τόση σημασία, αφού ήδη θα έχετε δει πώς είναι να ζείτε μαζί.