Γιατί δεν πρέπει να στεγνώνεις τα ρούχα σου πάνω στο καλοριφέρ
Το κάνουμε όλοι, αλλά μήπως τελικά δε μας συμφέρει;
Όταν κάνει κρύο, τα ρούχα στεγνώνουν δύσκολα. Και είναι εκνευριστικό. Έξω δεν μπορείς να τα βγάλεις όταν βρέχει και μέσα στο σπίτι απλά περιμένεις με τις ώρες για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οπότε, τι κάνεις; Τα απλώνεις πάνω στα καλοριφέρ που ούτως ή άλλως παράγει ζέστη ώστε να στεγνώσουν κατευθείαν. Άλλωστε, είναι που είναι ζεστό, τι κακό μπορεί να κάνει, σωστά;
Η αλήθεια είναι πως, ενώ η όλη διαδικασία μπορεί να σου φαίνεται πρακτική, έχει ως αποτέλεσμα πολλά προβλήματα που ενδεχομένως δεν είχες καν σκεφτεί, καθώς κάποια από αυτά δε δηλώνουν ηχηρά την ύπαρξή τους.
#1 Υγρασία
Κανείς δε θέλει την υγρασία μέσα στο σπίτι του. Είναι εκνευριστική, καθόλου πρακτική και γεμίζει τους τοίχους με νερό. Με το να στεγνώνεις τα ρούχα σου πάνω στο καλοριφέρ, το νερό εξατμίζεται από το ύφασμα και μετατρέπεται σε υγρασία στον αέρα. Η υπερβολική υγρασία στον αέρα οδηγεί σε υγροποίηση στους τοίχους, στα παράθυρα ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια μέσα στους χώρους του σπιτιού.
Αυτό, δηλαδή... It's a no no!
#2 Μαύρη Μούχλα
Η παραπάνω υγρασία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μαύρη μούχλα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, ειδικά στο αναπνευστικό σύστημα, καθώς απελευθερώνει σπόρους στον αέρα τους οποίους μετά αναπνέεις.
#3 Κόστος
Όταν στεγνώνεις τα ρούχα πάνω στο καλοριφέρ, καταναλώνεις περισσότερο ρεύμα. Τα σώματα θέρμανσης παράγουν τη θέρμη για να ζεστάνουν τον χώρο. Όταν εσύ τους απλώνεις υφάσματα πάνω τους, μειώνεις την αποδοτικότητά τους στη θέρμανση του χώρου και καταλήγεις να «καις» περισσότερο ρεύμα για να έχεις το ίδιο ζεστό δωμάτιο αλλά και για να καταφέρεις να στεγνώσεις τα ρούχα σου.
Αυτό που μπορείς να κάνεις εναλλακτικά, ωστόσο, είναι να μετακινήσεις την απλώστρα κοντά στο καλοριφέρ ή να κρεμάσεις σε κρεμάστρες τα ρούχα κοντά του, ώστε να στεγνώνουν πιο γρήγορα λόγω ζέστης αλλά αφήνοντας το σώμα το ίδιο αποδοτικά.
Δες και το κόλπο σε αυτό το βίντεο:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το κόλπο με τον θερμοστάτη του καλοριφέρ για να καις λιγότερο αέριο ή πετρέλαιο
Τα ρούχα που δεν πρέπει να βάζεις ποτέ στην κρεμάστρα
Κάθε πότε πρέπει να πλένεις τα μαξιλάρια (όχι τόσο συχνά όσο νομίζεις!)