Πώς θα επιλέξεις ντομάτες για τη σάλτσα, τη σαλάτα ή τα γεμιστά;
Ντοματούλα νόστιμη για κάθε χρήση
Η ντομάτα είναι η σταρ στα λαχανικά της εποχή. Μία μέτρια ντομάτα θα σου χαρίσει 2 γραμμ. φυτικών ινών, 23 μικρογραμμάρια βιταμίνης C κι όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που σε προστατεύουν από τις παθήσεις της καρδιάς και τον καρκίνο. Και μην μπερδεύεσαι με θερμίδες και φοβάσαι τις ντομάτες, θα σου χαρίσουν μόλις 33 θερμίδες.
Εν το μεταξύ, η ντομάτα μπορεί να μπει σε κάθε λογής πιάτο, από τη σαλάτα και το σάντουιτς, μέχρι τα γεμιστά και τη σάλτσα για τα μακαρόνια.
Πώς θα επιλέξεις λοιπόν την καλή ντομάτα;
Οι ντομάτες για σαλάτα πρέπει να είναι σφιχτές, σκληρές, κόκκινες και να μην είναι πολύ ή καθόλου χτυπημένες.
Οι ντομάτες για σάλτσα είναι ώριμες, μαλακές αλλά όχι υπερβολικά ζουληγμένες.
Οι ντομάτες για τα γεμιστά, ορφανά ή με κιμά δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακές αλλά και ούτε πολύ σκληρές για να μην ψηθούν καλά. Φρόντισε να είναι μεγάλου μεγέθους για να τις αδειάζεις και να τις γεμίζεις γρήγορα.
Πώς θα φροντίσεις τις ντομάτες για να μην χαλάσουν γρήγορα;
Αποθήκευσε τις ντομάτες σε θερμοκρασία δωματίου αλλά όχι μπροστά στον ήλιο. Απόφυγε το ψυγείο μιας και η ψύξη χαλάει τη γεύση τους.
Για να ωριμάσεις τις ντομάτες, βάλτες σε χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή μια μπανάνα (τα φρούτα εκλύουν αέρια που επιταχύνουν την ωρίμανση).
Διάβασε ακόμα: Πώς μπορείς να καθαρίσεις σε χρόνο dt τα αβγά που μόλις έβρασες