Οι πιο γρήγορες και ασφαλείς μέθοδοι απόψυξης τροφίμων

Πώς θα ξεπαγώσεις το κρέας και οτιδήποτε θες να φας; Όσα πρέπει να ξέρεις για την απόψυξη τροφίμων.
Όσο καλά κι αν το έχεις προγραμματίσει, είναι πιθανό να χρειαστεί να ξεπαγώσεις κάτι για να μαγειρέψεις ή να φας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το οποίο δεν το είχες υπολογίσει, ξέχασες να το βγάλεις από την κατάψυξη. Πόσες φορές, άλλωστε, έχει συμβεί να βιαζόμαστε να ξεπαγώσουμε κάτι;!
Ακόμα και ειδικοί όπως η επιστήμονας τροφίμων και διατροφής Emma Beckett συχνά δεν προλαβαίνουν. Παραδέχεται ότι μερικές φορές γυρνώντας από τη δουλειά συνειδητοποιεί: «Ωχ, μακάρι να είχα θυμηθεί να ξεπαγώσω κάτι, το χρειάζομαι». Ωστόσο, υπάρχουν γρήγοροι και ασφαλείς τρόποι για να το κάνεις και οι ειδικοί εξηγούν αυτές τις μεθόδους για απόψυξη τροφίμων.
Φρούτα, ψάρι, κρέας: Πόσο καιρό αντέχουν τα τρόφιμα στην κατάψυξη;
Στο ψυγείο, αν ξεπαγώσει εκ των προτέρων
Αυτή η μέθοδος είναι η πιο συχνή και παρόλο που δεν είναι η ταχύτερη, είναι η πιο σωστή για την ασφάλεια των τροφίμων. Η σωστή απόψυξη των τροφίμων επιτρέπει στα τρόφιμα να παραμείνουν ασφαλή και καλής ποιότητας και το κάτω μέρος του ψυγείου είναι το καλύτερο μέρος για την απόψυξη, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος να στάξει οτιδήποτε στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
Η Emma Beckett λέει ότι η απόψυξη στο ψυγείο σημαίνει ότι απαιτεί περισσότερο χρόνο, «αλλά για την υφή, την ποιότητα, την ασφάλεια, αυτό είναι 100% το καλύτερο».
Αν πρόκειται για κάτι μεγάλο, όπως ένα κατεψυγμένο κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μπορεί να πάρει μερικές ημέρες, αλλά κάτι μικρότερο μπορεί να πάρει μερικές ώρες.
Αυτό μπορεί να ισχύει για κατεψυγμένα γεύματα ή κατεψυγμένο κρέας που πρέπει να αποψυχθεί. «Αν πρόκειται για κάτι όπως ένα κομμάτι κρέας, θα το έβγαζα από την κατάψυξη το πρωί, έτοιμο για μαγείρεμα το βράδυ».
.jpg?t=x0T1u-LEUEz1cmLgYy4yDw)
Στον φούρνο μικροκυμάτων αν χρειάζεσαι κάτι πιο γρήγορα
Αυτή είναι η πιο γρήγορη μέθοδος για να ξεπαγώσεις τρόφιμα, αλλά για να διασφαλίσεις ότι είναι ασφαλές υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι. Ο Dr Vaskoska λέει ότι η απόψυξη στα μικροκύματα είναι μια πρακτική λύση κυρίως σε περιπτώσεις που σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε ή να μαγειρέψουμε το φαγητό αμέσως.
Η ομοιόμορφη απόψυξη των τροφίμων είναι σημαντική όταν σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε τρόφιμα όπως το κρέας. Το εσωτερικό του τροφίμου θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να φτάσει στην επιθυμητή ασφαλή θερμοκρασία, αν είναι ακόμα κατεψυγμένο.
Η Dr. Beckett συνιστά να χρησιμοποιείς πάντα τη ρύθμιση απόψυξης του φούρνου μικροκυμάτων, τόσο για το κρέας όσο και για τα κατεψυγμένα φαγητά. Αν το βάλεις κατευθείαν σε ρύθμιση θερμότητας, υπάρχει κίνδυνος να ψηθεί το εξωτερικό πριν ξεπαγώσει το εσωτερικό.
Χρησιμοποιώντας πρώτα τη ρύθμιση απόψυξης πριν μαγειρέψεις, η διαδικασία αυτή επιταχύνεται.
Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να είναι ταχύτερος, αλλά αυτή η μέθοδος θα έχει αντίκτυπο στην υφή και ενδεχομένως στη γεύση, λέει η ίδια, ιδίως για το κρέας, λέγοντας: «Είναι μια λιγότερο προτιμώμενη επιλογή από γαστρονομική άποψη».

Προσοχή κατά την απόψυξη σε νερό
Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις νερό για την απόψυξη κρέατος ή τροφίμων στο νεροχύτη, η Dr Beckett λέει ότι πρέπει να είναι κρύο, τρεχούμενο νερό. «Θα συνιστούσα τη χρήση κρύου τρεχούμενου νερού μόνο για κάτι που βρίσκεται σε εντελώς σφραγισμένη συσκευασία», αναφέρει.
Συνιστά επίσης τη χρήση αυτής της μεθόδου για μικρές μερίδες κατεψυγμένων τροφίμων. «Αν έχω σφραγίσει με κενό αέρος τις μεμονωμένες μπριζόλες μου και τις έχω βάλει στην κατάψυξη, μπορώ να δω μια μπριζόλα να είναι έτοιμη για μαγείρεμα μέσα σε 20 έως 30 λεπτά, όταν το νερό τρέχει για αυτό το διάστημα».
Αν έχεις καταψύξει κάτι κατευθείαν από το σούπερ μάρκετ στη σακούλα του, και είναι σωστά σφραγισμένο, και θέλεις να το ξεπαγώσεις γρήγορα, το κρύο νερό που τρέχει θα εξισορροπήσει κατά κάποιο τρόπο τη θερμοκρασία όπως στο ψυγείο, διατηρώντας το κρύο.
Ωστόσο, δηλώνει ότι δεν θα συνιστούσε αυτή τη μέθοδο λόγω του μεγάλου όγκου νερού που απαιτείται.
Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία ψυγείου και τι να κάνεις για να διατηρήσεις σωστά τα τρόφιμα;
Μαγείρεμα από κατεψυγμένο σε καυτό τηγάνι
Ανάλογα με το προϊόν, μπορείς να παραλείψεις και τις τρεις παραπάνω μεθόδους και να το βάλεις κατευθείαν σε ένα τηγάνι για μαγείρεμα. «Ορισμένα προϊόντα είναι απολύτως εντάξει για μαγείρεμα από κατεψυγμένα», λέει η ειδικός.

Τι πρέπει να προσέχεις κατά την απόψυξη των τροφίμων;
Υπάρχει μια μέθοδος απόψυξης που και οι δύο ειδικοί μας συνιστούν να αποφεύγουμε με κάθε κόστος - την απόψυξη σε πάγκο. Αφενός αναφέρουν ότι η απόψυξη δυνητικά επικίνδυνων τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από τέσσερις ώρες είναι απαγορευτική.
Ως δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα ορίζονται το ωμό ή μαγειρεμένο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα θαλασσινά, το μαγειρεμένο ρύζι, τα ωμά και μαγειρεμένα ζυμαρικά, τα κομμένα φρούτα και λαχανικά ή τα προϊόντα που περιέχουν κάποιο από αυτά.
Επίσης, οι ειδικοί λένε ότι το ξεπάγωμα στον πάγκο της κουζίνας σημαίνει ότι «το εξωτερικό του τροφίμου θα είναι ζεστό, ενώ περιμένουμε το εσωτερικό του τροφίμου να ξεπαγώσει». Έτσι, υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια στο εξωτερικό του τροφίμου.