Aν βάψεις πρώτη φορά αυγά φέτος το Πάσχα, πρόσεξε 3 μόνο πράγματα

Συγκράτησε αυτές τις τρεις λέξεις: ξίδι, αλάτι και ηλιέλαιο. Θα μας ευχαριστείς αργότερα.
Είσαι πρωτάρα στο θέμα «το ζω παραδοσιακά το Πάσχα, βάφω αυγά και πλάθω κουλούρια»; Εμείς είμαστε εδώ για εσένα αποκωδικοποιώντας όλα όσα μπορεί να διαβάσεις ξεκινώντας το μονοπάτι που οδηγεί σε ένα κατακόκκινο αυγό πάνω στο εορταστικό σου τραπέζι, φτιαγμένο και βαμμένο από τα χεράκια σου!

Ας πάμε να αναλύσουμε απλά όλα τα βήματα ξεκινώντας από το τι να προσέξεις διαλέγοντας τα σωστά αυγά: να είναι λευκά ώστε «να πιάσει» καλύτερα το χρώμα, να μην έχουν ρωγμές για να μην σπάσουν στο βράσιμο και να είναι όσο το δυνατόν μικρότερα – τα μεγάλα είναι πιο επιρρεπή στο να σπάσουν. Στη συνέχεια τα πλένεις με προσοχή και με χλιαρό νερό και ξίδι, για να φύγουν τυχόν βρωμιές ή λιπαρότητα που εμποδίζουν τη βαφή «να δράσει».
Τα old time classic πασχαλινά κουλουράκια της Δέσποινας Βανδή: Η συνταγή και το λάθος με τα αυγά
Το δεύτερο βήμα έχει με κεφαλαία γράμματα τον τίτλο «βράσιμο». Βάζεις τα αυγά σε κρύο νερό, με λίγο αλάτι και ξίδι (το ξίδι βοηθά στο να μη ραγίσουν και «να πιάσει» η βαφή) και τα βράζεις σε μέτρια φωτιά. Πόσο χρόνο; Yπολόγισε 9-10 λεπτά αφού πάρει βράση. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τα αφήνεις μέσα σε μία λεκάνη με δροσερό νερό για να κρυώσουν πιο γρήγορα.

DYE YOUR EGGS
Υποθέτουμε πως για πρώτη απόπειρα με Πασχαλινά αυγά δεν θα καταφύγεις σε DIY βαφές αλλά θα αγοράσεις έτοιμη βαφή, σε φακελάκι. Σε αυτό το σημείο είναι που φοράς τα γάντια σου, αν δεν το είχες κάνει πολύ νωρίτερα. Η βαφή βάφει εύκολα τα χέρια και τα νύχια και αυτό το απευχόμαστε. Ανακατεύεις τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (συνήθως 1 φακελάκι, 1 ποτήρι νερό, 1-2 κουταλιές ξίδι), έπειτα βουτάς ένα-ένα τα αυγά με ένα κουτάλι μέσα στη βαφή για 1-5 λεπτά, ανάλογα πόσο έντονο θέλεις το χρώμα.
Άφησέ τα να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί ή μέσα στις αυγοθήκες τους αν δεν τις έχεις πετάξει. Τέλος τρίτο βήμα, aka και ως «το μυστικό tip που περνάει από γενιά σε γενιά» και σίγουρα το έκανε και η γιαγιά σου, είναι το ηλιέλαιο. Βρέχεις ένα κομμάτι βαμβάκι με αυτό και περνάς γύρω γύρω όλα σου τα αυγά αφού κρυώσουν ώστε να γυαλίσουν.
Αν θέλεις σχέδια, μπορείς να κολλήσεις πριν το βάψιμο αυτοκόλλητα ή να τα δέσεις με λαστιχάκια ώστε να βγουν ριγέ. Επίσης μπορείς να κάνεις το παραδοσιακό trick με το καλσόν και το φύλλο ρίγανης. Τοποθέτησε το φύλλο πάνω στο αυγό, Τύλιξέ το με το καλσόν ώστε να το «κολλήσει» επάνω του, δέσε το καλά και βάψε το αυγό κανονικά. Μπορείς να κάνεις ακόμα και σχέδια με μικρό κερί, οδοντογλυφίδα ή μπατονέτα. Ζωγράφισε πάνω στο άσπρο αυγό με το κερί ό,τι σχέδιο θες, π.χ. καρδούλα, αστέρι, γραμμές. Όταν ξεκινήσεις να βάφεις το αυγό θα δεις πως αυτά τα σημεία δεν θα πάρουν χρώμα. Απλό; Απλούστατο, όπως και όλη η διαδικασία που συνδυάζει παράδοση και διασκέδαση πάνω από μία μικρή κατσαρόλα!.