Μαργαρίνη ή βούτυρο; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν!
Μαργαρίνη ή βούτυρο; Ένα δίλημμα που μας… βασανίζει κάθε φορά που θέλουμε να μαγειρέψουμε ένα φαγητό ή να ετοιμάσουμε ένα γλυκό στην κουζίνα μας. Την απάντηση σε αυτό το σημαντικό για την υγεία μας ερώτημα δίνουν οι ειδικοί με μία ακόμη μελέτη, η οποία συνηγορεί υπέρ της μαργαρίνης.
Οι απλές διατροφικές αλλαγές που θα προστατέψουν την καρδιά σας
Πράγματι, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται στατιστικά σημαντικά όταν τα κορεσμένα λιπαρά αντικατασταθούν με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, σύνθετους υδατάνθρακες ή με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.
Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε κορεσμένα που είναι κακά για την υγεία της καρδιάς; Τρόφιμα όπως η μπριζόλα, η σοκολάτα, τα σκληρά τυριά, το πλήρες γάλα και το αγελαδινό βούτυρο. Μάλιστα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη των κορεσμένων που υπάρχουν στα τρόφιμα αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Μην ανησυχείτε, όμως, διότι λίγες και απλές αλλαγές στο διατροφικό σας μενού, μπορούν να κάνουν «θαύματα» για τον οργανισμό σας. Ναι, αντικαθιστώντας ακόμα και το 1% της πρόσληψης κορεσμένων, μπορούμε να μειώσουμε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 4-8%!
Πώς μετατρέπουμε, λοιπόν, τα επιστημονικά δεδομένα σε απλές καθημερινές λύσεις; Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να αντικαταστήσετε:
- Τις μπριζόλες και τα κόκκινα κρέατα με πουλερικά και λιπαρά ψάρια.
- Τα σκληρά τυριά με τυριά όπως μυζήθρα και ανθότυρο, ακόμα και τα τυριά που έχουν την επιγραφή ότι είναι μειωμένα σε λιπαρά.
- Το πλήρες γάλα με ημιάπαχο.
- Το αγελαδινό βούτυρο με τις μαλακές μαργαρίνες τύπου βιτάμ.
- Τα έτοιμα βιομηχανοποιημένα σνακ (κρουασάν, μπισκότα) με ένα φρούτο.
Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί ασπίδα για την υγεία της καρδιάς μας. Από σήμερα λοιπόν προσπαθήστε να αντικαθιστάτε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά με τρόφιμα που είναι φτωχά ή ελεύθερα αυτών και είναι εξίσου νόστιμα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αν επιλέγετε φυτικά τρόφιμα αντί των αντίστοιχων ζωικών.
Να θυμάστε πάντα ότι μικρές και απλές αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας!
*Μαρία-Ραφαηλία Θεοδώρου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Επιμέλεια κειμένου: Μαργαρίτα Στεργίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
M.Sc. στη Διατροφή & Επιστήμη Τροφίμων, Université Bordeaux I, Γαλλία
M.Sc. στη Διατροφή & Δημόσια Υγεία, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο