Χαμηλή σε FOD Maps διατροφή: Τι πρέπει να ξέρεις για τη δίαιτα που διώχνει το φούσκωμα
Κι όμως μπορείς να απαλλαγείς από το φούσκωμα
Αν υποφέρεις από φούσκωμα, αν ζεις με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τότε η διατροφή που είναι χαμηλή σε FODMAPs που είναι ό,τι πιο υγιεινό και μοδάτο αυτή τη στιγμή, είναι ιδανική για εσένα.
Ουσιαστικά μιλάμε για αποκλεισμό των τροφών που περιέχουν γλουτένη και σχετίζονται με το ευερέθιστό έντερο (ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες) και την στροφή σε gluten free προϊόντα.
Σε κάποιους ανθρώπους, μόρια των τροφών, όπως η πολλή φρουκτόζη ορισμένων φρούτων και η λακτόζη που βρίσκεται σε ορισμένα γαλακτοκομικά, μπορεί να μην απορροφώνται καλά από το λεπτό έντερο ή τον πεπτικό σωλήνα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τρέφονται υπερβολικά τα βακτήρια που υπάρχουν εκεί με αποτέλεσμα να προκαλείται ζύμωση στα μόρια FODMAPs, αρχικά που στέκουν για τις λέξεις ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες, πυροδοτώντας συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, όπως πρήξιμο και πόνο στην κοιλιά, ναυτία και αέρια.
Ωστόσο, για το μέσο όρο του πληθυσμού, δεν υπάρχει λόγος για αποκλεισμό των τροφών που περιέχουν γλουτένη, αλλά για περιορισμό τους ώστε να βελτιωθεί το αίσθημα του φουσκώματος.
Διάβασε ακόμα: Μύθοι και αλήθειες για το πράσινο τσάι
Τι ακριβώς κάνεις με τη χαμηλή σε FOD Maps διατροφή
Περιορίζεις μόνη σου για σύντομο χρονικό διάστημα ή για πάντα με την βοήθεια ειδικού τους συγκεκριμένους υδατάνθρακες που υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, επεξεργασμένα ή ανεπεξέργαστα. Πάντα με τη βοήθεια ειδικού αποφεύγεις τροφές με φρουκτόζη, λακτόζη, φρουκτάνες, γαλακτάνια (σπόροι, όσπρια) και πολυόλες (τα γλυκαντικά).
Ποια οφέλη θα δεις στην υγεία σου.
Όταν τα FODMAPs φτάνουν στο στομάχι, ζυμώνονται απευθείας από τα βακτήρια που ζουν εκεί, με αποτέλεσμα να παράγονται αέρια, με αποτέλεσμα να έχεις φούσκωμα. Όσο δεν υπάρχουν FODMAPs, μειώνονται τα αέρα, η κατακράτηση, το φούσκωμα και όλα τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.
Το κακό είναι πως ο αποκλεισμός των τροφών αυτών, μπορεί να βλάψει την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, οπότε η παρακολούθηση από ειδικό κρίνεται ουσιαστική, γιατί εκείνος μπορεί να σου δώσει τη λύση αντικατάστασης των FODMAPs με άλλες.
Οι βασικές τροφές για να αποφύγεις:
Σκόρδο, κρεμμύδια, σπαράγγια, φασόλια, κουνουπίδια, μανιτάρια, τα περισσότερα φρούτα, σιτάλευρο, αγελαδινό γάλα και αναψυκτικά.
Τροφές που μπορείς να απολαμβάνεις
Λαχανικά, όπως καρότο, πιπεριές, φασολάκια, αγγούρι, μαρούλι, κολοκυθάκι, ντομάτα, kale, ψωμί και αρτοποιήματα χωρίς γλουτένη, ρυζογκοφρέτες, βρόμη, κινόα και ρύζι, κόκκινο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο και tofu και μερικά φρούτα, όπως μπανάνα, πορτοκάλι, μανταρίνι και φρούτα του δάσους.