Η κατανάλωση μιας δίαιτας για δύο μήνες μπορεί να μας κάνει «βιολογικά νεότερους», σύμφωνα με μελέτη

Pexels

Τα αποτελέσματα από 8 εβδομάδες και ο προβληματισμός. 

Μια νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η vegan διατροφή θα μπορούσε να αντιστρέψει τη διαδικασία γήρανσης του σώματος. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από μόλις οκτώ εβδομάδες vegan διατροφής, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν μείωση της βιολογικής ηλικίας της καρδιάς, των ορμονών, του ήπατος, καθώς και των φλεγμονωδών και μεταβολικών συστημάτων τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Mirror, αυτές οι αλλαγές δεν παρατηρήθηκαν σε όσους συνέχισαν να καταναλώνουν κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά. Επιπλέον, όσοι υπέκυψαν στη vegan διατροφή έχασαν κατά μέσο όρο δύο κιλά περισσότερο από τους μη vegan πιθανώς λόγω της κατανάλωσης 200 λιγότερων θερμίδων κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της μελέτης.

Η viral δίαιτα του Tik Tok με καρπούζι: Tελικά μπορείς να χάσεις κιλά με το φρούτο του καλοκαιριού;

Οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να έπαιξε ρόλο στις διαφορές που παρατηρήθηκαν στη βιολογική ηλικία μεταξύ των δύο ομάδων. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι μια μακροχρόνια vegan διατροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις και μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Η μελέτη μικρής κλίμακας περιελάμβανε 21 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων, όλοι ηλικίας 39 ετών. Οι μισοί ακολούθησαν vegan διατροφή, ενώ οι άλλοι μισοί διατήρησαν μια παμφάγα διατροφή. Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν μειώσεις στην εκτιμώμενη βιολογική ηλικία με βάση τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA -μια χημική τροποποίηση του DNA που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας.

Ωστόσο, ο Varun Dwaraka από την TruDiagnostic Inc και ο Christopher Gardner από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, μαζί με την ομάδα τους, δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές πόσο οι διαφορές μεταξύ των ομάδων μπορούν να αποδοθούν στις διαφορές στη διατροφή τους. Οι ειδικοί πρότειναν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ διατροφής, βάρους και γήρανσης, καθώς και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των vegan διατροφών.

Η δίαιτα της Miley Cyrus για κάποιους είναι βασανιστήριο αλλά κάποιοι άλλοι «ορκίζονται» σε αυτή

Ο Tom Sanders, ομότιμος καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας στο King's College London, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, επεσήμανε ότι η έρευνα διαπίστωσε κάποια διαφορά όσον αφορά τη γήρανση για τους vegans, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη ότι οι ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα συχνά χρειάζονται χρόνια για να εκδηλωθούν. Επιπλέον, η έρευνα υποδηλώνει ότι μια vegan διατροφή μπορεί να μην είναι ωφέλιμη για την υγεία των ηλικιωμένων.

Ο Dr Duane Mellor, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, επεσήμανε κάποιες κρίσιμες διαφορές στη πρόσφατη μελέτη. Σημείωσε ότι η μελέτη δεν συνέκρινε ακριβώς παρόμοιες δίαιτες μεταξύ τους, θερμιδικά, δηλώνοντας: «Είναι πιθανό ότι μια μείωση στην πρόσληψη ενέργειας θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε το DNA των συμμετεχόντων».

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης