Η viral δίαιτα του Tik Tok με καρπούζι: Tελικά μπορείς να χάσεις κιλά με το φρούτο του καλοκαιριού;

Η viral δίαιτα του Tik Tok με καρπούζι: Tελικά μπορείς να χάσεις κιλά με το φρούτο του καλοκαιριού;

Εάν ψάχνεις να χάσεις βάρος γρήγορα σίγουρα έχεις δει στο Tik Tok τη δίαιτα με το καρπούζι. 

Eίναι λογικό όταν ξεκινάς τον μεγάλο αγώνα που λέγεται δίαιτα να θέλεις να ξέρεις ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου.

Εάν ψάχνεις να χάσεις βάρος γρήγορα σίγουρα έχεις δει τις τάσεις με δίαιτες που έχουν γρήγορα αποτελέσματα. Μια αντίστοιχη δίαιτα είναι και αυτή με το καρπούζι. Το καρπούζι σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού.

Τι είναι όμως ακριβώς η δίαιτα με το καρπούζι;

Φαίνεται ότι η δίαιτα άρχισε να γίνεται τάση όταν η μαζορέτα Γκάμπι Μπάτλερ μίλησε γι' αυτήν στη δεύτερη σεζόν της σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix Cheer. Στην εκπομπή, ισχυρίστηκε ότι έτρωγε μόνο καρπούζι για τρεις ημέρες και ότι τη βοήθησε να «ξεπλύνει» οτιδήποτε καθόταν στο στομάχι της και μετά την τριήμερη αποτοξίνωση συνέχισε την κανονική της ρουτίνα.

pexels-anfisa-eremina-1021202-1993660.jpg

Τι περιλαμβάνει όμως αυτή η δίαιτα; Και το πιο σημαντικό, είναι ασφαλής;

Οι ειδικοί μας εξηγούν τα οφέλη και τους κινδύνους της δίαιτας με καρπούζι και αν συνιστάται ή όχι για απώλεια βάρους. Ο Keri Gans, RD, εγγεγραμμένος διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη εξηγεί ότι η δίαιτα με καρπούζι είναι ένα φαινόμενο που φαινόταν να αποκτά δημοτικότητα το 2022 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν είναι επίσημο πρόγραμμα διατροφής. Η προέλευση της δίαιτας είναι κάπως άγνωστη και φαίνεται ότι δεν υπάρχει επίσημο «σχέδιο» να ακολουθήσει.

To no 1 μυστικό για να διαλέξεις το πιο νόστιμο καρπούζι

Ωστόσο, συχνά θεωρείται ως καθαρισμός ή «αποτοξίνωση» κατά την οποία οι χρήστες τρώνε μόνο καρπούζι για καθορισμένο χρονικό διάστημα. Η διάρκεια ποικίλλει, μερικοί TikTokers τρώνε καρπούζι διαδοχικά για τρεις συνεχόμενες ημέρες, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι ακολούθησαν τη ρουτίνα για 30 ημέρες ή περισσότερες.

Με βάση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισης της δίαιτας με το καρπούζι. Ένας χρήστης του TikTok ανακάτεψε καρπούζι με λεμόνι και φρέσκια μέντα και κατανάλωνε έξι μπουκάλια την ημέρα για επτά ημέρες. Ένας άλλος χρήστης ήπιε καρπούζι ως χυμό για τρεις ημέρες προτού επιστρέψει στην κανονική του διατροφή.

Οι άνθρωποι ελκύονται από το αποτέλεσμα αποτοξίνωσης της δίαιτας με καρπούζι, ωστόσο, η ιδέα ότι καθαρίζει τον οργανισμό δεν είναι απαραίτητα ακριβής. «Η ιδέα είναι να καθαρίσετε τις τοξίνες και να ξεκινήσετε την απώλεια βάρους χωρίς να αισθάνεστε πολύ πεινασμένοι, αλλά δεν χρειάζεται να καταναλώνετε ένα είδος τροφής για να αποτοξινώσετε το σώμα. Το σώμα σας είναι σχεδιασμένο να αποβάλλει τις τοξίνες από μόνο του—αυτό κάνουν τα νεφρά και το συκώτι σας για εσάς κάθε μέρα, , λέει ο διαιτολόγος.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτοξίνωση μέσω του καρπουζιού. Το καρπούζι είναι μια θρεπτική τροφή γεμάτη με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Περιέχει βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να βοηθήσει την όραση και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το καρπούζι περιέχει επίσης λυκοπένιο, το οποίο έχει συνδεθεί με τη μείωση των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με το USDA. Επιπλέον, τα αμινοξέα στο καρπούζι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη στήριξη της απόδοσης στην άσκηση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

pexels-brunoscramgnon-1337825.jpg

Πώς μπορούμε να το καταναλώνουμε

Το καρπούζι είναι ένα φρούτο χαμηλών θερμίδων που αποτελείται από περίπου 90% νερό, βοηθά στην ενυδάτωση και στο έλλειμμα θερμίδων και μπορεί να είναι ένα χρήσιμο σνακ για απώλεια βάρους. Η καθημερινή κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους και του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, και η τακτική κατανάλωση του μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος λόγω του χαμηλού νατρίου, των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερόλης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Πώς θα κόψεις το καρπούζι εύκολα με 4 διαφορετικούς τρόπους

Οι κινδυνοι της δίαιτας με καρπούζι

Παρά τα πλεονεκτήματά του καρπουζιού, μπορεί να έχει παρενέργειες. Η δραστική μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ζάλη, ζάλη και ναυτία. Η κατανάλωση τόνων φρούτων μπορεί επίσης να κατακλύσει το γαστρεντερικό σας σύστημα και ενδεχομένως να οδηγήσει σε αέρια, φούσκωμα και διάρροια.

Συμπερασματικά κάθε ακραία δίαιτα δεν φέρνει τα αποτελέσματα που θέλουμε και οι ειδικοί μας συνιστούν να τις αποφεύγουμε.

«Οποιαδήποτε δίαιτα στοχεύει στον περιορισμό θέτει τον χρήστη στην τελική αποτυχία»,λέει ο Keri Gans, RD, συγγραφέας του The Small Change Diet.

Τρώγοντας μόνο καρπούζι πιθανότατα θα δεις αλλαγές βάρους μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο, η δίαιτα με καρπούζι είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση και δεν είναι μια βιώσιμη πρακτική απώλειας βάρους. Πιθανότατα θα χάσεις βάρος νερού, αλλά μόλις αρχίσεις να τρώς άλλα τρόφιμα, όλο το βάρος θα επανέλθει..

Η τάση με τέτοιες δίαιτες μπορεί να φαίνεται ελκυστική καθώς διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα σε σύγκριση με άλλα προγράμματα διατροφής αλλά δεν είναι η λύση.

Εάν η απώλεια βάρους είναι ο κύριος στόχος σου, υπάρχουν πιο υγιεινές επιλογές που σε κάνουν να νιώθεις και ότι δεν στερείσαι χάνοντας ταυτόχρονα και βάρος. Η κατανάλωση του δημοφιλούς φρούτου θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της απώλειας βάρους εάν συνδυαστεί με άλλες ισορροπημένες ομάδες τροφίμων.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση καρπουζιού ως σνακ μπορεί να σε βοηθήσει να καλύψεις τη λαχτάρα σου για γλυκό και έτσι να μειώσεις τη ζάχαρη. Ουσιαστικά η προσθήκη του καρπουζιού στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται ως η απόλυτη λύση.