Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας: οφέλη και παγίδες
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Ένα διαφορετικό τραπέζι με τους δικούς του κανόνες.
Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου νηστείας όπου αποφεύγεται το κρέας, το αυγό, το ψάρι, το γάλα ή και το βούτυρο.
Η απουσία τροφίμων ζωικής προέλευσης οφείλει να αντικατασταθεί από άλλες τροφές που δίνουν παρόμοιες θρεπτικές αξίες. Θαλασσινά (καλαμάρια, χταπόδι) μιας και έχουν λίγες θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Τα όσπρια (φασόλια, ρεβύθια, φακές) είναι πλούσια σε πρωτείνες , φυτικές ίνες ενώ συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, καρότο) μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνες.
Αποφεύγουμε μεγάλες ποσότητες από: λαγάνα γιατί έχει πολλές θερμίδες, ταραμοσαλάτα μιας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, οστρακοειδή (μύδια, στρείδια κυδώνια) και μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, καβούρια) γιατί περιέχουν σημαντικές ποσότητες χοληστερίνης