Γυμναστήριο μόνο τα Σαββατοκύριακα; Κι όμως, λειτουργεί οπότε άσε τις καθημερινές δικαιολογίες

Ξέχνα τις καθημερινές. Η άσκηση του Σαββατοκύριακου σού χαρίζει τα ίδια οφέλη, οπότε ας πούμε τέλος οι δικαιολογίες.

Ακόμα και η άσκηση μόνο τα Σαββατοκύριακα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 90.000 Βρετανούς και διαπίστωσαν ότι όσοι γυμνάζονται αποκλειστικά τα Σαββατοκύριακα, οι λεγόμενοι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου», έχουν παρόμοια μείωση του κινδύνου για πάνω από 200 ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαταραχές της διάθεσης, νεφρικά προβλήματα και παχυσαρκία, σε σύγκριση με όσους ασκούνται πιο τακτικά μέσα στην εβδομάδα.

Υπάρχει περίπτωση να τρώμε εντελώς λάθος και αυτά ίσως είναι τα 6 πιο συνηθισμένα λάθη

Ο ερευνητής Δρ Shaan Khurshid, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, δήλωσε:

«Η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών. Εδώ, δείχνουμε τα πιθανά οφέλη της δραστηριότητας των “πολεμιστών του Σαββατοκύριακου” για τον κίνδυνο όχι μόνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως έχουμε δείξει στο παρελθόν, αλλά και μελλοντικών ασθενειών που καλύπτουν όλο το φάσμα, από παθήσεις όπως η χρόνια νεφρική νόσος έως διαταραχές της διάθεσης και όχι μόνο».

Οι κατευθυντήριες γραμμές του NHS συνιστούν 150 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως γρήγορο περπάτημα ή ποδηλασία, ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας, όπως τρέξιμο ή ποδηλασία σε ανηφόρα, την εβδομάδα. Η αδράνεια συνδέεται με έναν στους έξι θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκτιμάται ότι κοστίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο 7,4 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.

Η πολυάσχολη εργασία κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι σε γραφεία είναι σε θέση να είναι δραστήριοι μόνο μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα.

8 εύκολοι τρόποι για να απαλλαγείς από την κατακράτηση υγρών (γρήγορα και με ασφάλεια)

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 89.573 άτομα από τη UK Biobank, μια βάση δεδομένων που περιέχει ιατρικά αρχεία και αρχεία τρόπου ζωής για περισσότερους από μισό εκατομμύριο Βρετανούς. Οι συμμετέχοντες φορούσαν ανιχνευτές δραστηριότητας και κατηγοριοποιήθηκαν ως «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου», «τακτικοί» ή «ανενεργοί», με βάση την εβδομαδιαία κίνησή τους.

Η ομάδα δήλωσε ότι, σε σύγκριση με την απουσία άσκησης, η συμπύκνωση των προπονήσεων σε μία έως δύο ημέρες ή η δραστηριοποίηση καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σχετίζονταν και οι δύο με «σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για περισσότερες από 200 ασθένειες».

Έτσι, όσοι ασκούνταν τακτικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ όσοι ήταν δραστήριοι μόνο τα Σαββατοκύριακα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο. Για τον διαβήτη, ο κίνδυνος ήταν 43% χαμηλότερος για τους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» και 46% χαμηλότερος για όσους ασκούνταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης