Υπάρχει περίπτωση να τρώμε εντελώς λάθος και αυτά ίσως είναι τα 6 πιο συνηθισμένα λάθη

Υπάρχει περίπτωση να τρώμε εντελώς λάθος και αυτά ίσως είναι τα 6 πιο συνηθισμένα λάθη
Pexels

Μήπως οι διατροφικές σου συνήθειες σε υπονομεύουν; Δες τα 6 λάθη που ίσως κάνεις χωρίς να το ξέρεις.

Είτε είσαι μία δεινή μαγείρισσα που αγαπά να γίνεται δημιουργική στην κουζίνα, είτε προτιμάς να ζεις με έτοιμα γεύματα και τηγανητά, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από απλή απόλαυση. Είναι πολιτισμός και παράδοση, είναι οικογένεια, φίλοι και αναμνήσεις. Έχοντας μάθει μια ζωή να τρώμε είναι βέβαιο ότι πολλοί από εμάς έχουμε υιοθετήσει κάποιες μάλλον αμφισβητήσιμες συνήθειες -οι οποίες μπορεί να βλάπτουν το σώμα μας χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Η διατροφολόγος και φαρμακοποιός Deborah Grayson από το Digestion With Confidence επισημάνει στο Mirror.com τα πιο συνηθισμένα λάθη και πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτά τα ενοχλητικά προβλήματα του εντέρου.

Πίνεις τσάι και καφέ λάθος

Και τα δύο ροφήματα περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται πολυφαινόλες (και τανίνες στο τσάι), οι οποίες εμποδίζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά σίδηρο από την τροφή. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PubMed διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας κούπας καφέ με ένα γεύμα χάμπουργκερ μείωσε την απορρόφηση σιδήρου κατά 39%, ενώ η κατανάλωση τσαγιού με το ίδιο ακριβώς γεύμα μείωσε την απορρόφηση σιδήρου κατά 64%. Παρόλο που δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της αγάπης για το τσάι και του καφέ και της έλλειψης σιδήρου, είναι καλό να αποφεύγεις αυτά τα ροφήματα για μία ώρα μετά το φαγητό, ώστε να απορροφήσεις τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά. Εάν ανησυχείς για τα επίπεδα σιδήρου σου ή έχεις συμπτώματα αναιμίας, είναι σημαντικό να περιορίσεις αυτά τα ροφήματα και να συμβουλευτείς έναν γιατρό. Επιπλέον, η προσθήκη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C στο δείπνο μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της επίδρασης των πολυφαινολών στην απορρόφηση του σιδήρου.

8 εύκολοι τρόποι για να απαλλαγείς από την κατακράτηση υγρών (γρήγορα και με ασφάλεια)

Πηγαίνεις για ύπνο με γεμάτο στομάχι

Εάν εργάζεσαι μέχρι αργά ή κολλήσεις στην κίνηση στο δρόμο για το σπίτι από το γραφείο, μερικές φορές είναι αδύνατο να φας το δείπνο σου σε μια λογική ώρα. Ωστόσο, η Grayson συμβουλεύει να βεβαιωθείς ότι τρως το αργότερο τρεις ώρες πριν πας για ύπνο, καθώς αυτός είναι ο χρόνος που μπορεί να χρειαστεί για να αδειάσει το στομάχι σου. «Το να ξαπλώνεις με φαγητό στο στομάχι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να επιστρέψει το φαγητό στον οισοφάγο, προκαλώντας παλινδρόμηση». Το NHS συμβουλεύει επίσης να μην τρως ένα βαρύ γεύμα κοντά στην ώρα του ύπνου, καθώς μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου. «Εάν αισθάνεσαι πεινασμένος κοντά στην ώρα του ύπνου ή κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν ξυπνάς, προτίμησε ένα ελαφρύ σνακ».

Δεν αξιοποιείς στο έπακρο τα χόρτα σου

Η Grayson συμβουλεύει ότι οι χορτοφάγοι και οι vegans θα πρέπει να τρώνε τα χόρτα τους με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C για να βοηθήσουν στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου. Βασικά τρόφιμα όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το σπανάκι σε συνδυασμό με πιπεριές, ντομάτες και ακτινίδια θα σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη θρεπτική σύνθεση του φαγητού σου. «Τα φυλλώδη χόρτα περιέχουν βιταμίνη C, αλλά συχνά χάνεται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος. Έτσι, το να τρως φρούτα στο τέλος του γεύματος ή μια σαλάτα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σιδήρου».

Τρως το μεσημεριανό σου μπροστά σε μια οθόνη

Είναι εύκολο να αποκτήσεις τη συνήθεια να πέφτεις με τα μούτρα στο μεσημεριανό σου γεύμα ενώ προσπαθείς να απαντήσεις σε email, να συμμετάσχεις σε κλήσεις Zoom και να δουλεύεις κατά τη διάρκεια του διαλείμματός σου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πεπτικό σου σύστημα, καθώς το νευρικό σου σύστημα αγχώνεται και προκαλεί συμπτώματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιπλέον, το φαγητό μπροστά σε μια οθόνη μπορεί να σε οδηγήσει σε υπερφαγία, καθώς δεν συνειδητοποιείς πότε χόρτασες. Εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος, αυτό είναι σίγουρα κάτι που θέλεις να αποφύγεις. Γι' αυτό, κατευθύνσου στην καφετέρια της δουλειάς ή βρες ένα όμορφο μικρό καφέ για να απολαύσεις το μεσημεριανό σου γεύμα με ηρεμία και προσοχή.

Δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη

Η Grayson δηλώνει ότι οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 25 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα για να βοηθήσουν σε λειτουργίες όπως η επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών. Εστίασε σε τρόφιμα όπως τα φασόλια και τα όσπρια εάν δυσκολεύεσαι να βρεις ιδέες ή θέλεις να αποφύγεις την υπερβολική εξάρτηση από το κρέας. «Η πρωτεΐνη βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση των υδατανθράκων στα γεύματά σου, συμβάλλοντας στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο της όρεξης, καθώς σε κρατά χορτάτο για περισσότερο», πρόσθεσε η ειδικός.

Oatzempic Challenge: Οι TikTokers υπόσχονται ότι με αυτό το trend θα χάσεις βάρος. Ισχύει;

Πίνεις υπερβολικά

Το NHS συνιστά να πίνεις αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε τα ούρα σου να έχουν ένα «διαυγές ανοιχτό κίτρινο χρώμα». Ο Οδηγός EatWell προτείνει ότι οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν έξι έως οκτώ ποτήρια υγρών ημερησίως, αυξάνοντας την ποσότητα εάν έχεις ασκηθεί ή έχεις εκτεθεί στον ήλιο, για να αποτρέψεις την αφυδάτωση.

«Υπάρχει η άποψη ότι η κατανάλωση νερού, χυμού ή άλλου υγρού με τα γεύματα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στομαχικού οξέος και να δυσκολέψει την πέψη της τροφής», αναφέρει η Grayson προσθέτοντας, «Αυτός είναι στην πραγματικότητα ένας μύθος, όμως η παρουσία υγρού στο στομάχι μαζί με το φαγητό μπορεί να μειώσει την ποσότητα φαγητού που μπορείς να καταναλώσεις».

Επομένως, εάν έχεις μειωμένη όρεξη, το να πίνεις μικρές γουλιές νερού (αν χρειάζεται, για να αντιμετωπίσεις το σύμπτωμα της ξηροστομίας) μπορεί να σε βοηθήσει να φας μια πιο φυσιολογική ποσότητα φαγητού. Αξίζει να πειραματιστείς με το να πίνεις και να μην πίνεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων για να δεις τι σου ταιριάζει καλύτερα.

diet-4369090_1280.jpg
DPG Network