Fitness FAQs: Μπορείς να κάνεις pilates reformer αν σε πονάει η πλάτη ή η μέση σου;

Πατούλια Κατερίνα
Fitness FAQs: Μπορείς να κάνεις pilates reformer αν σε πονάει η πλάτη ή η μέση σου;

Η fitness ερώτηση της ημέρας είναι εδώ! Μπορείς να κάνεις pilates reformer αν σε πονάει η μέση σου;

Ζητήσαμε την γνώμη της ειδικού Ιωάννας Λαουμτζή, Fitness Director / Owner IL Exclusive Fitness για το αν μπορείς να κάνεις pilates reformer εφόσον νιώθεις πόνο πλάτη ή τη μέση σου;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά!

Τουλάχιστον το 80% των ανθρώπων θα υποφέρουν από ένα επεισόδιο οσφυαλγίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το Reformer Pilates είναι ένας σωστός και ασφαλής τρόπος για να γυμνάσεις το σώμα σου συνολικά.

Το ερώτημα είναι όμως αν μπορείς να μειώσεις τον πόνο στην πλάτη ή ακόμα και να κάνεις ένα session pilates reformer όταν πονάει η μέση σου;

Το Reformer Pilates είναι κάτι περισσότερο από απλές διατάσεις. Τα ελατήρια και το καρότσι του Reformer θα σε οδηγήσουν σε ασκήσεις και θα κινήσεις το σώμα σου όπως δεν το χρησιμοποιείς (αλλά θα έπρεπε) στην διάρκεια της μέρας σου.

Όπου οι σφιγμένοι μύες επηρεάζουν τη στάση του σώματος και προκαλούν πόνο, υπάρχουν μικρότεροι μύες που είναι αδύναμοι ή υπολειτουργούν. Η ενδυνάμωση αυτών των μυϊκών ομάδων θα σε βοηθήσει να κρατήσεις το σώμα σου σε καλύτερη στάση που θα ασκήσει λιγότερη πίεση στην πλάτη σου. Το Reformer Pilates μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απομονώσει αυτά τα αδύναμα σημεία και να διασφαλίσει ότι ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια των ασκήσεων οπότε και να τα ενισχύσει γρήγορα.

Επίσης θα σε βοηθήσει να κινηθείς καλύτερα. Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες στο σώμα που μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στην πλάτη ή τη μέση. Όσο προοδεύεις και βελτιώνεται η δύναμη, η αντοχή και η φυσική σου κατάσταση, με τη βοήθεια των ελατηρίων μπορεί να αυξάνεται η αντίσταση και ο βαθμός δυσκολίας και να φτάσεις να κάνεις πιο συνθέτες και απαιτητικές ασκήσεις.

Τελικά μπορείς να κάνεις reformer τη στιγμή που νιώθεις έναν πόνο χαμηλά στη μέση στην πλάτη;

Το Pilates είναι τόσο αποτελεσματικό στον χρόνιο πόνο στην πλάτη/μέση που θεωρείται μία από τις καλύτερες επιλογές θεραπείας για άτομα με πόνο στη μέση. Είναι χαμηλής έντασης και μια πολύ ελεγχόμενη άσκηση. Πολλές από τις ασκήσεις μπορούν να διδαχθούν ενώ είμαστε ξαπλωμένοι ή καθισμένοι, δίνοντάς μας υποστήριξη και αυτοπεποίθηση για να εκτελέσουμε την άσκηση χωρίς να θέσουμε την πλάτη σε κίνδυνο.

Καθώς προχωράς στις προπονήσις και ο πόνος στην πλάτη μειώνεται, οι ασκήσεις μπορούν επίσης να προχωρήσουν – καθιστώντας τις πιο απαιτητικές και ανεβάζοντας τη δύναμη, την ευελιξία και τη φυσική σου κατάσταση σε νέα ύψη.

Ο ρόλος του εκπαιδευτή στην άσκηση με pilates reformer;

«Όπως σε κάθε μορφή άσκησης, έτσι και στο πιλάτες για να είναι αποτελεσματική η άσκηση σε ένα ομαδικό πρόγραμμα απαιτείται να υπάρχει μια ομοιογένεια. Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα, πρέπει να έχουν λίγο ή πολύ τις ίδιες δυνατότητες αλλά και να βρίσκονται περίπου στο ίδιο ή τουλάχιστον σε παρόμοιο επίπεδο φυσικής κατάστασης]», τονίζει η ειδικός και εξηγεί:

«Ο εξειδικευμένος εκπαιδευτής πρέπει να έχει την ικανότητα να προσαρμόζει το πρόγραμμα κάθε φορά ανάλογα με πιθανές ενοχλήσεις που μπορεί να εμφανιστούν στον κάθε διαφορετικό ασκούμενο ώστε να εξασφαλίσει τόσο την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε συμπτώματος, όσο και την ομαλή συνέχιση του προπονητικού προγράμματος με ασφάλεια και άνεση».

Η γνώμη της ειδικού;

«Να επιλέγεις πάντοτε τα ολιγομελή τμήματα 3-5 ατόμων ή ακόμα καλύτερα να δοκιμάσεις γι’ αρχή μερικά ατομικά sessions! Ειδικά αν δεν έχεις δοκιμάσει τη μέθοδο στο παρελθόν, θα βοηθηθείς παρά πολύ τεχνικά».

Ευχαριστούμε την Ιωάννα Λαουμτζή, Fitness Director / Owner IL Exclusive Fitness

www.ioannalaoumtzi.gr, Ακολούθησε την ειδικό και στο Instagram

DPG Network