Τι σημαίνει να έχεις ένα «τραύμα ταυτότητας»;
Πώς ορίζεται το τραύμα και γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία η κατανόησή του;
Η εμπειρία του τραύματος της πρώιμης παιδικής ηλικίας συχνά ορίζεται από αυτό που δεν μπορείς να θυμηθείς συνειδητά. Ωστόσο αποθηκεύεται στο σώμα, το οποίο διατηρεί τη μνήμη και το έμμεσο συναίσθημα του τραύματος, εξηγεί η θεραπεύτρια Marta Thorsheim. Όπως και πολλές άλλες θεραπείες τραύματος, η εστίασή της στο Ινστιτούτο για το Τραύμα στη Νορβηγία είναι να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει τους ανθρώπους να επεξεργαστούν την εμπειρία αυτών των γεγονότων. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί και διδάσκει η Thorsheim ονομάζεται ψυχοτραυματοθεραπεία προσανατολισμένη στην ταυτότητα. Οι ίδιες οι συνεδρίες επικεντρώνονται γύρω από την ιδέα της ανάκτησης της ταυτότητάς του. «Όταν οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και να δείξουν ακριβώς ποιοι είναι, συμπεριλαμβανομένου του τραυματικού παρελθόντος τους -και να τους αντιμετωπίσουν με αγάπη και συμπόνια- αυτό από μόνο του έχει μεγάλη επίδραση», λέει. Ακολουθεί σύντομο Q&A με την ειδικό, όπως παρατίθεται στο goop.com:
Τέσσερα μικρά πράγματα που οι πειθαρχημένοι άνθρωποι δεν κάνουν ποτέ
Πώς ορίζετε το τραύμα;
Ένα ψυχολογικό τραύμα ή ψυχοτραύμα είναι το σύνολο των επιπτώσεων ενός γεγονότος που ένα άτομο δεν έχει την ψυχολογική ικανότητα να αντιμετωπίσει. Ως εκ τούτου, το κύριο αποτέλεσμα του τραύματος είναι η αποσύνδεση από τον εαυτό μας, η οποία μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά μας να χειριζόμαστε τις στρεσογόνες καταστάσεις με παραγωγικό τρόπο.
Ως ενήλικες, έχουμε πολλά θέματα που προκύπτουν από τα παιδικά μας τραύματα. Αυτά τα θέματα όμως μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρίες για να καταλάβουμε ότι υποφέρουμε από ένα τραύμα. Ωστόσο, για να αξιοποιηθούν αυτές οι ευκαιρίες απαιτείται ένα άτομο να αισθάνεται αρκετά ασφαλές για να «κοιτάξει» το τραύμα και να εμπιστευτεί κάποιον που θα το καθοδηγήσει με συμπόνια ώστε να αφήσει τον πόνο πίσω του.
Γιατί η ταυτότητα έχει τόσο μεγάλη σημασία στη δουλειά σας;
Μια υγιής ταυτότητα είναι το άθροισμα όλων των συνειδητών και ασυνείδητων εμπειριών της ζωής μας. Συμπεριλαμβανομένων των όμορφων εμπειριών μας και των τραυματικών μας. Δεν αρνούμαστε κανένα κομμάτι του εαυτού μας. Μια υγιής ταυτότητα σημαίνει ότι είμαστε ολοκληρωμένοι και συμφιλιωμένοι με τις αισθήσεις μας, τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας, τις αναμνήσεις μας, τη θέλησή μας και τις συμπεριφορές μας. Σημαίνει επίσης ότι δεν χάνουμε τον εαυτό μας στις σχέσεις με τους άλλους. Δεν θυσιάζουμε κανένα μέρος της ταυτότητάς μας για κανέναν άλλον.
Όταν είμαστε παιδιά, τόσες πολλές από τις πρώτες μας εμπειρίες είναι διαμορφωτικές και καθοριστικές. Σε ακραίες καταστάσεις -και ακόμη και σε όχι τόσο ακραίες, γιατί ως μικρά παιδιά είμαστε πολύ ευάλωτοι- συχνά πρέπει να εγκαταλείψουμε μέρη της ταυτότητάς μας για να επιβιώσουμε. Είτε πρόκειται για βία, είτε για απόρριψη από ένα σημαντικό πρόσωπο που σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αρχίζουμε να εγκαταλείπουμε κομμάτια της ταυτότητάς μας για να αντέξουμε. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα τραύμα ταυτότητας: Αρχίζουμε να ταυτιζόμαστε υπερβολικά με τους άλλους, και κατά κάποιον τρόπο η ταυτότητά μας μπορεί να περιπλέκεται με την ταυτότητα, ας πούμε, της μητέρας μας. Καταλήγουμε σε μια κατάσταση ταυτότητας επιβίωσης και όχι σε ένα μέρος όπου γνωρίζουμε πραγματικά ποιοι είμαστε.
Η ψυχοτραυματική θεραπεία προσανατολισμένη στην ταυτότητα είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανακτήσουν μια υγιή ταυτότητα. Στόχος της είναι να καταστήσει συνειδητή την τραυματική βιογραφία ενός ατόμου, να καταστήσει συνειδητές τις στρατηγικές επιβίωσής του και να το ενδυναμώσει να ενσωματώσει τα διασπασμένα, τραυματισμένα κομμάτια του εαυτού του στην υγιή του ταυτότητα.
Γνωρίζουν συνήθως οι άνθρωποι που έρχονται για θεραπεία συνειδητά ποιο είναι το τραύμα τους;
Αυτό είναι διαφορετικό για τον κάθε ένα. Μερικοί άνθρωποι το γνωρίζουν και το αντιμετωπίζουν με την πρόθεσή τους. Συχνότερα, δεν γνωρίζουν ακριβώς ποια είναι τα τραύματά τους, αλλά ξέρουν ότι κάτι υπήρχε. Ο συνάδελφος Dr. Ruppert, λέει: «Ό, τι χρειαζόμαστε για να το επεξεργαστούμε είναι αποθηκευμένο στο σώμα μας και στον ψυχισμό μας και εμφανίζεται στις συνεδρίες θεραπείας όταν το χρειαζόμαστε».
Τι συμβαίνει όταν το άτομο σταματήσει ο κύκλος θεραπειών τραύματος ταυτότητας;
Είναι απλώς η αρχή μιας διαδικασίας ολοκλήρωσης και φυσικά χρειάζεται χρόνος. Οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να βλέπουν τους θεραπευτές τους για ό, τι προέκυψε- είναι μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης για την επούλωση από το τραύμα. Πολλοί αισθάνονται πιο ελεύθεροι να αναλάβουν δράσεις που ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν πριν. Ή νιώθουν ότι οι σχέσεις τους με τους συντρόφους ή τα παιδιά τους δεν είναι τόσο δύσκολες. Αισθάνονται πιο επικεντρωμένοι στον εαυτό τους και πιο ανεξάρτητοι.
Είναι η ονειροπόληση καλή για την υγεία μας; Ποια είναι η κακοπροαίρετη εκδοχή και ποια τα 6 οφέλη