Δεν είσαι τεμπέλα είσαι σε «λειτουργική παγωμάρα» - Πώς να την καταπολεμήσεις

Μήπως είσαι κι εσύ από εκείνους τους ανθρώπους που έχουν μια εξαιρετικά μακρά λίστα με τις δουλειές που έχουν να κάνουν και αντί να τις διεκπεραιώνεις απλώς κάνεις scroll στο TikTok;

Όλες είμαστε ένοχες που πολλές φορές αγνοούμε τη λίστα με τις δουλειές μας και συνεχώς τις αναβάλλουμε, αλλά υπάρχει ένας πραγματικός και επιστημονικός λόγος για τον οποίο μπορεί να το κάνουμε αυτό.

Σε πρόσφατα νέα που αφορούν στο εν λόγω κομμάτι, ένας ειδικός εξήγησε πώς μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τη σκέψη μας ώστε να επικεντρωθούμε στις δουλειές μας.

Μήπως είσαι κι εσύ από εκείνους τους ανθρώπους που έχουν μια εξαιρετικά μακρά λίστα με τις δουλειές που έχουν να κάνουν και αντί να τις διεκπεραιώνεις απλώς κάνεις scroll στο TikTok; Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί: γνωρίζοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ακυρώσουμε ή να αναβάλλουμε κάποιες από τις δουλειές μας, μπορεί να το κάνουμε και μάλιστα την ίδια ώρα να είμαστε ξαπλωμένοι θέλοντας να απολαύσουμε την τεμπελιά μας, η οποία όμως μάς προκαλεί ενοχές.

Guilty pleasure #not: Είσαι έτοιμη να σταματήσεις να νιώθεις ενοχές για τα πάντα μια και καλή;

Μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνη

Η αναβλητικότητα είναι μια πραγματική συνθήκη και μπορεί να είναι κάτι που δεν μπορείς να διαχειριστείς. Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να βιώνεις «λειτουργική κατάσταση παγωμάρας» -και αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αισθάνεσαι άσχημα.

Αλλά πώς μπορούμε να «ξεπαγώσουμε» από την εν λόγω παγωμάρα; Μπορεί να είναι δύσκολο όταν βλέπεις συνεχώς τέλεια reel στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ανθρώπους που γυμνάζονται, να ξυπνούν στις 5 το πρωί και να σπεύδουν να αδράξουν τη μέρα. Και για κάποιους από εμάς, μπορεί να αυξάνεται το αίσθημα της αποτυχίας, καθώς αναρωτιόμαστε γιατί δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε το ίδιο.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βγάλουμε τον εαυτό μας από τη στατική ύφεση. Παρόλο που η «λειτουργική κατάσταση παγωμάρας» μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, συνήθως συμβαίνει όταν κάποιος είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τα εργασιακά καθήκοντα, αλλά στη συνέχεια δεν είναι σε θέση να τσεκάρει τα προσωπικά του καθήκοντα, όπως η αυτοφροντίδα.

Σύμφωνα με την Tina Chummun, διαπιστευμένη ψυχοθεραπεύτρια του UKCP, είναι μέρος των σωματικών αντιδράσεων μάχης ή φυγής, όπως αναφέρει το Stylist. Η ειδικός είπε ότι πρόκειται για ένα εξελικτικό ένστικτο «επιβίωσης του ισχυρότερου» και είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μάς προστατεύει. Μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν το νευρικό μας σύστημα «υπερφορτώνεται» με στρεσογόνες πληροφορίες -και ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται αυτόματα με «πάγωμα».

Μπορεί να περιγραφεί ως μια αίσθηση «ακινησίας», «αναποφασιστικότητας» ή απλώς αδυναμίας να κάνουμε πράγματα που κάποτε μπορούσαμε να κάνουμε εύκολα. Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι πάσχουν από τη λειτουργία «παγωμάρας» κινούνται στη ζωή με μια συνεχή κατάσταση «χαμηλού βαθμού στρες».

Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από την εργασία μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά οι ασυνείδητες επιπτώσεις φαίνονται διακριτικά όταν ένα άτομο βιώνει «λειτουργική παγωμάρα». Ένας από τους λόγους που αυτό μπορεί να συμβαίνει περισσότερο είναι επειδή το νευρικό μας σύστημα δεν έχει «εξελιχθεί» ώστε να συμβαδίζει με το πόσο γρήγορους ρυθμούς μπορεί να έχει η ζωή στις μέρες μας, σύμφωνα με την Jennifer Mann, συγγραφέα του βιβλίου «Η μυστική γλώσσα του σώματος».

3 αποτελεσματικές ασκήσεις αναπνοής που αξίζει να δοκιμάσεις όταν αισθάνεσαι έντονο στρες

Ακολουθούν κάποια από τα tips της ώστε να «ξεπαγώσεις»

Μουρμούρισμα

Η Jennifer Mann είπε ότι το πρώτο κόλπο για να προσπαθήσεις να αποτρέψεις τον εγκέφαλό σου να περιέλθει σε «κατάσταση παγωμάρας» είναι να σιγοτραγουδάς. Συγκεκριμένα, είπε ότι η απλή αυτή άσκηση χτυπά αποτελεσματικά το πνευμονογαστρικό νεύρο. Ενεργοποιώντας το, θα «πυροδοτήσεις» την απελευθέρωση ηρεμιστικών ορμονών -και θα μειώσεις την κορτιζόλη, τη φοβερή ορμόνη του στρες.

Κάνοντας έναν χαμηλόφωνο ήχο «voo» έχει διαπιστωθεί ότι οι ισχυρές δονήσεις διεγείρουν τους μυς στο πίσω μέρος του λαιμού και φέρνουν «ηρεμιστικά αποτελέσματα».

«Γείωση»

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά αυτή η τεχνική ονομάζεται «γείωση» και μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις το μυαλό σου. Η αίσθηση του χώματος ή του εδάφους στα γυμνά πόδια «διεγείρει» τους αισθητήριους υποδοχείς και τις νευρικές απολήξεις στα πόδια μας, δήλωσε η Jennifer Mann στο Stylist.

«Η κατάσταση επιβίωσης μάς κάνει να νιώθουμε αποσυνδεδεμένοι από το σώμα μας ως έναν τρόπο αυτοπροστασίας, οπότε οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να αγκυροβολήσουμε τον εγκέφαλό μας πίσω στο εδώ και τώρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων μουδιάσματος και αποπραγμάτωσης».

Τεχνικές συναισθηματικής ελευθερίας

Οι τεχνικές EFT (τεχνικές συναισθηματικής ελευθερίας) βοηθούν στην εξουδετέρωση του νευρικού μας συστήματος και στη μείωση του στρες και του άγχους. Είναι μια τεχνική παρόμοια με τον βελονισμό, αλλά αντί αυτού, χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας και χτυπάμε συγκεκριμένα μέρη του σώματος για να βοηθήσουμε στη «διέγερση ηρεμιστικών μηνυμάτων» προς τον εγκέφαλο.

Η Jennifer Mann είπε: «Αυτά τα μεσημβρινά σημεία θεωρούνται δίοδοι όπου η ενέργεια ρέει στο σώμα, βοηθώντας στην απελευθέρωση των συσσωρευμένων αγχωτικών συναισθημάτων που προκαλούν την αντίδραση παγώματος».

Βρες την αιτία του στρες

Είναι πάντα καλύτερο να προσπαθούμε να φτάσετε στο κέντρο του προβλήματος και να καταλάβετε τι προκαλεί το άγχος σας. Το να μιλήσουμε σε έναν θεραπευτή είναι ένας καλός τρόπος για να προσπαθήσουμε να βρούμε γιατί το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση επιβίωσης. Είναι καλό να υιοθετήσουμε μικρές συνήθειες που μπορούν να μας βοηθήσουν να εξαλείψουμε το άγχος, όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά για να σταματήσουμε εντελώς τα συναισθήματα, θα πρέπει να ψάξουμε βαθιά μέσα μας.

Εάν ανησυχείς, όπως συνιστάται πάντα, θα πρέπει να μιλήσεις με τον παθολόγο σου, ο οποίος είναι και ο πλέον αρμόδιος να σε βοηθήσει.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης