Η τάση του TikTok που σε θέλει να «σαπίζεις» στο κρεβάτι ίσως τελικά να κρύβει κάποια οφέλη

Η τάση του TikTok που σε θέλει να «σαπίζεις» στο κρεβάτι ίσως τελικά να κρύβει κάποια οφέλη
Pexels

Το «bed rotting» είναι μια τάση αυτοφροντίδας στο TikTok, και ενώ πολλοί υποθέτουν ότι το να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι όλη μέρα δεν είναι καλό για εμάς - ορισμένοι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν οφέλη όταν γίνεται σωστά.

Το «bed rotting» (το να σαπίζεις στο κρεβάτι) έχει γίνει μια πολύ δημοφιλής λέξη στο TikTok -αλλά το να μένεις ξαπλωμένη στο κρεβάτι μπορεί στην πραγματικότητα να κρύβει πολλά περισσότερα.

Ναι, καλά διάβασες: το να μένεις στο κρεβάτι σε στάση εμβρύου μπορεί να έχει κάποια εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται σαν όνειρο για κάποιους, και κόλαση για μερικούς άλλους, το «bed rotting» έχει γίνει μια τάση αυτοφροντίδας μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι λένε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική ευεξία, υπάρχουν ειδικοί που λένε ότι το να χαλαρώνεις με αυτόν τον τρόπο μπορεί στην πραγματικότητα να σου κάνει καλό.

Το επικό κόλπο του φούρνου μικροκυμάτων επαναφέρει την πίτσα μιας ημέρας στην φρέσκια της κατάσταση

Όπως είπε η Courtney DeAngelis, PsyD, ψυχολόγος στο Ιατρικό Κέντρο NewYork-Presbyterian/Columbia University Irving, αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να «επαναφορτιστείς». «Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική για να δώσουν στον εαυτό τους την ευκαιρία να "επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους"».

Αυτό υποστηρίχθηκε και από την ψυχολόγο και κλινική επίκουρη καθηγήτρια Nicole Hollingshead, PhD, η οποία με τη σειρά της είπε: «Η κοινωνία μας τείνει να δίνει υπερβολική έμφαση και, κατά κάποιο τρόπο, να δοξάζει, το να είναι κανείς απασχολημένος ή παραγωγικός όλη την ώρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να αισθανόμαστε εξαντλημένοι και να μην μας επιτρέπει να βρούμε χρόνο να ξεκουραστούμε ή να επαναφορτιστούμε χωρίς να χαρακτηριστούμε ως τεμπέληδες».

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνεις «bed rotting» με «ασφάλεια». Η Courtney πρότεινε να βάλεις ένα χρονόμετρο στο τηλέφωνό σου για να σε ειδοποιεί ότι είναι ώρα να μεταβείς σε μια άλλη δραστηριότητα, καθώς μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν πόσες ώρες χάνουν μέσα στη μέρα στο να σαπίζουν στο κρεβάτι και αυτό μπορεί εύκολα να γίνει ενώ κοιτάζουν την οθόνη του κινητού τους.

Μήπως τα social media σαμποτάρουν την ευτυχία σου; Η κατανόηση της χρήσης & η ισορροπία είναι το παν

Ο Ryan Sultan, MD, επίκουρος καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia Irving/Ψυχιατρικό Ινστιτούτο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, πρόσθεσε σχετικά: «Ενώ το να σαπίζεις στο κρεβάτι μπορεί να προσφέρει ανάπαυλα από τις πιέσεις της σύγχρονης ζωής, είναι σημαντικό να το προσεγγίσεις με επίγνωση και πρόθεση. Αν γίνει ρουτίνα ή αν παρατηρήσετε σημάδια κατάθλιψης, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια».

pexels-jill-burrow-6758030.jpg