4 tips για να μην κάνεις πράξη το «Cry me a river» του Timberlake μπροστά σε άτομα που δεν θες

Γεωργία Βλαχοπούλου

Την επόμενη φορά που θα θυμώσεις με το αφεντικό σου ή θα σε συγχύσει κάποια φίλη σου επειδή ακύρωσε τις διακοπές σας, σού έχουμε τη λύση για να μην βάλεις πάλι τα κλάματα.

Πόσες φορές έχεις ακούσει ή πει σε κάποια γνωστή σου ή και γνωστό σου «κλάψε να ξεθυμάνεις» ή «κλάψε για να το βγάλεις από μέσα σου»; Σίγουρα ο μηχανισμός που μας κάνει να κλαίμε είναι απόλυτα φυσιολογικός, ωστόσο υπάρχουν και φορές που θα θέλαμε να μπορούσαμε να είχαμε συγκρατήσει τα δάκρυά μας για να μπορέσουμε, αφενώς να λύσουμε πιο εύκολα τη διαφωνία μας, αφετέρου να μην μας αποκαλέσουν για ακόμα μια φορά την «κλαψιάρα» της παρέας.

Το κλαμπ των 5 π.μ. και γιατί εάν είχες μία ακόμη ώρα στη μέρα, θα ήσουν ασταμάτητη

Να γιατί αρχίζεις να κλαις μόλις τεταθεί η ατμόσφαιρα.

Μερικοί άνθρωποι απλά κλαίνε πιο εύκολα από άλλους. Η αντιπαράθεση, γενικά, γεννά έντονα συναισθήματα, λέει στον SELF η Molly Burrets, PhD, κλινική ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια γάμου και οικογενειακής θεραπείας στο USC—και μερικοί από εμάς απλώς προκαλούνται περισσότερο και κατακλύζονται, ας πούμε, από μια υψωμένη φωνή, άμεσο τόνο, ή ελαφριά κριτική, λέει η Dr. Burrets.

Στην πραγματικότητα, όπως είπαμε, είναι μια εντελώς φυσική και φυσιολογική αντίδραση σε τεταμένες καταστάσεις.

«Όταν αντιλαμβάνεστε μια απειλή ή βιώνετε υψηλό στρες, το σώμα σας αντιδρά με δάκρυα ως ένας τρόπος για να απελευθερώσετε την ένταση», εξηγεί η Dr. Burrets - γι' αυτό αισθάνεστε πολύ καλύτερα μετά από ένα καλό κλάμα.

Το κλάμα είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας αντιμετωπίζει τη συναισθηματική υπερφόρτωση ή αυτό το συναίσθημα όταν αισθήσεις όπως η λύπη, η χαρά και ο θυμός γίνονται υπερβολικά.

Σε ένα ορισμένο σημείο, νιώθετε την ανάγκη να τα αφήσετε να φύγουν και να απελευθερώσετε αυτά τα συναισθήματα που σιγοβράζουν.

Αλλά «αυτό το κρίσιμο σημείο - εκείνη η στιγμή που δεν μπορείς να το κρατήσεις άλλο - διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο», λέει η Dr. Burrets.

Μερικοί άνθρωποι, είναι πιο ευαίσθητοι στη συσσώρευση συναισθημάτων και ξεχειλίζουν από δάκρυα μόλις αισθανθούν έναν παφλασμό απογοήτευσης ή λύπης.

«Αν κλαις εύκολα, αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι δυσκολεύεσαι να επεξεργαστείς και να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου», προσθέτει.

Το κλάμα, δηλαδή μπορεί να είναι μια μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας.

4 tips για να μην κλάψεις την επόμενη φορά που αντιμετωπίζεις μια σύγκρουση

Παρόλο που το κλάμα, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, είναι φυσικό και υγιές, μπορεί να καταλήξει σε καταστάσεις που δεν θα ήθελες να ξετυλίξεις.

Μπορεί να σε «πνίγουν» τα δάκρια, όταν τσακώνεσαι με τον σύντροφό σου ή μπορεί αυτά να ευθύνονται που δεν μπορείς να κάνεις εποικοδομητικές συζητήσεις με τους συναδέλφους σου.

Ίσως πάλι έχεις απλά βαρεθεί να είναι τα μάτια σου κόκκινα και πρησμένα όλη την ώρα όταν τσακώνεσαι με τους γονείς σου.

Υπάρχει τρόπος για να μάθεις πραγματικά να ελέγχεις περισσότερο το κλάμα σου μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται συναισθηματική ρύθμιση, η οποία είναι ουσιαστικά η ικανότητα να ελέγχεις τις συναισθηματικές σου καταστάσεις.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για να το κάνεις αυτό, αλλά το κλειδί είναι να πειραματιστείς μέχρι να βρεις μια τακτική που λειτουργεί για εσένα και στη συνέχεια να εξασκηθείς σε αυτήν, όσο περισσότερο μπορείς.

4 tips που μπορεί να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις επιτέλους έλεγχο στους δακρυϊκούς σου πόρους

Εξασκήσου στη βαθιά αναπνοή

Εάν εσείς και οι κολλητές σου τσακωθείτε για τα επερχόμενα σχέδια των διακοπών (πραγματικά η χειρότερη συζήτηση που μπορεί να γίνει) και αρχίσετε να διαφωνείτε έντονα και νιώθεις πως σου έρχεται να κλάψεις, εστίασε στην αναπνοή σου.

Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής - όπως η εισπνοή για τέσσερα δευτερόλεπτα, το κράτημα της αναπνοής για τέσσερα και η εκπνοή για άλλα τέσσερα - χαλαρώνουν το νευρικό μας σύστημα, μειώνοντας έτσι το στρες και καταστέλλοντας την επιθυμία μας να κλάψουμε, σύμφωνα με την Dr. Burrets.

Το κλάμα είναι μια φυσιολογική απόκριση που σε ηρεμεί, αλλά κάνει την ίδια δουλειά με τις αργές, βαθιές εισπνοές και εκπνοές.

Ιδανικά, μπορείς να εφαρμόσεις την αναπνευστική άσκηση της επιλογής σου αμέσως πριν κάνεις μια δύσκολη συζήτηση, ώστε να μπορείς να προχωρήσεις σε αυτήν νιώθοντας προετοιμασμένη και συγκεντρωμένη (αυτό θα μειώσει τις πιθανότητές σου να «καταρρεύσεις»).

Βέβαια, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, ειδικά αν βρεθείς ξαφνικά στη μέση μιας έντονης συζήτησης. Αν συμβαίνει αυτό, σκέψου την αναπνοή σου - επιβράδυνέ την, βυθίσέ την και νιώσε την να ρέει μέσα και έξω από το στήθος σου - ενώ βρίσκεσαι στη μέση της συζήτησης.Μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση για να το κατακτήσεις αυτό, αλλά με τον χρόνο και την εμπειρία, θα τα καταφέρεις.

Μάθετε πώς να γειώνεις τον εαυτό σου

Οι τεχνικές γείωσης μπορούν να σε βοηθήσουν να απομακρυνθείς από τα συναισθήματά σου και να μειώσεις την έντασή τους.

Αυτές οι ασκήσεις λειτουργούν ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σου σύστημα, το δίκτυο των νεύρων στο σώμα σου που σε βοηθά να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις—αυτό επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή σου (και όλες τις σκέψεις που τρέχουν γύρω από το κεφάλι σου), σύμφωνα με την Dr. Burrets.

Για παράδειγμα, αν νιώθεις στεναχωρημένη, ξεκίνα να λες το αλφάβητο προς τα πίσω στο κεφάλι σου (Ω, Ψ, Χ, Φ…).

Έτσι εστιάζεις εκείνη τη στιγμή σε κάτι άλλο και είσαι λιγότερο κυριευμένη από την ανησυχία ή την ταραχή που φουντώνει κατά τη διάρκεια ενός καβγά.

Μια άλλη τακτική που μπορείς να δοκιμάσεις αφορά τις αισθήσεις σου.

Σκέψου πέντε πράγματα που μπορείς να δεις, τέσσερα πράγματα που μπορείς να νιώσεις, τρία πράγματα που μπορείς να ακούσεις, δύο πράγματα που μπορείς να μυρίσετε, ένα πράγμα που μπορείς να δοκιμάσεις.

Μπορείς επίσης να κάνεις μια «σάρωση» του σώματός σου— εστίασε στις αισθήσεις κάθε μέρους του σώματός σου, ξεκινώντας από το κεφάλι σου και φτάνοντας μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σου. Ή κάνε το απλό: Εστιάστε σε ένα μόνο πράγμα που μπορείς να νιώσεις, όπως το ύφασμα στην καρέκλα που κάθεσαι ή τα δάχτυλα των ποδιών σου να κουνιούνται στα παπούτσια σου.

Mίλα στον εαυτό σου

Σημείωσε μερικές προτάσεις που μπορείς να λες στον εαυτό σου όταν, ας πούμε, καταλήγεις να τσακώνεσαι με την κολλητή σου.

Μπορεί να είναι κάτι του τύπου: «Είμαι ήρεμη και έχω τον έλεγχο» ή «κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, και αυτό είναι αρκετό». Χωρίς αυτές τις δηλώσεις που βεβαιώνουν τον εαυτό σου ότι όλα είναι καλά, ο εγκέφαλός σου μπορεί να πει «θα κλάψω ξανά». Κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε.

Δώσε λίγη αγάπη και υποστήριξη στον εαυτό σου - η έρευνα δείχνει ότι οι θετικές επιβεβαιώσεις μπορούν πραγματικά να ρυθμίσουν ορισμένες από τις φυσιολογικές αντιδράσεις που αυξάνονται όταν είμαστε αγχωμένοι.

«Δεν μπορεί, δηλαδή ένας άνθρωπος να κάνει περισσότερες από μία σκέψεις τη φορά», λέει η Dr. Burrets, οπότε αν εστιάσεις στο πόσο καλή δουλειά κάνεις παραμένοντας ήρεμη, όχι μόνο μπορεί να δώσεις στον εαυτό σας μια ώθηση αυτοπεποίθησης, αλλά θα υπάρχει λιγότερος χώρος στον εγκέφαλό σου για να προσηλωθείς στο τι δεν πάει καλά.

Κάνε ένα διάλειμμα

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά εξασκείς τις παραπάνω συμβουλές, μπορεί να συνεχίσεις να δακρύζεις κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης συνομιλίας.

«Μερικές φορές είσαι τόσο συγκλονισμένος συναισθηματικά που πρόκειται να κλάψεις», λέει η Dr. Burrets.

Είσαι άνθρωπος - συμβαίνει.

Συγχωρέσαι τον εαυτό σου και κάνε ένα διάλειμμα. Η Dr. Burrets συνιστά να διαβεβαιώσεις το άλλο άτομο ότι δεν εγκαταλείπεις τελείως την κουβέντα σας.

Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να σε κακοχαρακτηρίσουν ή να σκεφτούν τι στο καλό συνέβη τώρα.

Mπορείς λοιπόν, να πεις ότι: «Αυτή η συζήτηση είναι σημαντική για μένα, αλλά πρέπει να κάνω ένα διάλειμμα για λίγα λεπτά, ώστε να φτάσω στο σημείο να μπορώ πραγματικά να επικεντρωθώ σε αυτήν».

Στη συνέχεια, υπόδειξέ τους τη διάρκεια της παύσης που χρειάζεσαι και ρωτησέ τους αν μπορεί να συνεχιστεί η κουβέντα ξανά σε 15 λεπτά ή, αν χρειαστεί, αύριο, ώστε να έχουν μια ιδέα για το πότε μπορείς να λύσετε τη διαφωνία σας λέει η Dr. Burrets.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης