Άδεια μου αγκαλιά: Πώς διαχειριζόμαστε την απουσία των ενήλικων -πια- παιδιών μας;
Όταν τα παιδιά μας φεύγουν από το σπίτι, ξεκινούν ένα νέο και συναρπαστικό «κεφάλαιο» στη ζωή τους.
Ωστόσο, δεν είναι τα μόνα που κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Η γονεϊκότητα είναι ο πιο σημαντικός και ουσιαστικός ρόλος που διαδραματίζουμε. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που οι γονείς βιώνουμε μία αίσθηση απώλειας, όταν τα παιδιά μας εγκαταλείπουν τη «φωλιά» και άρα, αλλάζει η δυναμική της καθημερινότητάς μας.
Μιλήσαμε, λοιπόν, με τη Ντέμη Μπουζάνη* -κλινική ψυχολόγο, συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια- και μας έδωσε ενδιαφέρουσες συμβουλές για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την απουσία των ενήλικων παιδιών μας.
Συνηθισμένο, αναμενόμενο αλλά και απρόσμενα δύσκολο. Τα παιδιά μας ενηλικιώθηκαν. Και τώρα, τι;
Όταν τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι, πολλοί γονείς βιώνουν ένα κύμα απροσδόκητης θλίψης -συχνά αναφερόμενο ως «σύνδρομο της άδειας φωλιάς». Καθώς οι περισσότεροι έφηβοι ετοιμάζονται να φύγουν για το πανεπιστήμιο, είναι φυσικό να αισθάνεται κανείς ένα βαθύ αίσθημα απώλειας.
Αλλά να μια καλή είδηση: Αυτή η αλλαγή στη ζωή δεν χρειάζεται να είναι κατακλυσμική. Αναγνωρίζοντας αυτά τα συναισθήματα και δίνοντας στον εαυτό σας την άδεια να «θρηνήσει», μπορείτε να αρχίσετε να επουλώνεστε. Παράλληλα, η επανάκτηση των χόμπι σας, η εξερεύνηση νέων ενδιαφερόντων, η εύρεση νέου σκοπού θα σας δώσουν μία νέα αίσθηση ελευθερίας. Με λίγο χρόνο και προσπάθεια, η άδεια φωλιά μπορεί να μετατραπεί σε ένα ακμάζον, γεμάτο ζωή «κεφάλαιο».
Το σύνδρομο της «Άδειας Φωλιάς»: Μήπως το βιώνετε;
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σας λείπουν τα παιδιά σας και να ανησυχείτε για αυτά- είναι μια ένδειξη της αγάπης και της φροντίδας που έχετε δώσει όλα αυτά τα χρόνια. Αν αυτά τα συναισθήματα σας είναι γνώριμα, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνη και είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά πώς θα καταλάβετε αν αυτό που νιώθετε είναι το σύνδρομο της «Άδειας Φωλιάς»; Εδώ είναι τα βασικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε:
#1 Αίσθημα Απουσίας Σκοπού: Χωρίς τις καθημερινές διαδρομές στο σχολείο, τα πακεταρισμένα γεύματα ή τα ατελείωτα ρούχα για πλύσιμο, μπορεί να αισθάνεστε ότι ο σκοπός σας ξαφνικά δεν υπάρχει. Είναι εύκολο να νιώσετε κάπως ασήμαντη τώρα που το παιδί σας είναι πιο ανεξάρτητο και δεν χρειάζεται τη συνεχή σας φροντίδα.
#2 Επίμονη Θλίψη ή και Κατάθλιψη: Το σπίτι μπορεί να φαίνεται τρομακτικά ήσυχο και ίσως σας λείπει ο θόρυβος και το χάος που γέμιζαν τις ημέρες σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια διαρκή θλίψη ή σε μια αίσθηση ότι κάτι σημαντικό λείπει από τη ζωή σας.
#3 Ανησυχία και Άγχος: Ενώ είναι φυσικό να ανησυχείτε για την ευημερία του παιδιού σας, αν αυτές οι ανησυχίες σας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα ή σας κάνουν να νιώθετε άγχος όλη μέρα, μπορεί να είναι σημάδι ότι το σύνδρομο της «Άδειας Φωλιάς» έχει αρχίσει να εμφανίζεται.
#4 Νευρικότητα: Μήπως βρίσκετε τον εαυτό σας να περιφέρεται στο σπίτι ή να κινείται από το ένα έργο στο άλλο; Αυτή η ανησυχία είναι μια κοινή αντίδραση στην ξαφνική ησυχία και τον επιπλέον χρόνο που έχετε στα χέρια σας.
Η αναγνώριση αυτών των σημαδιών είναι το πρώτο βήμα για να περάσετε αυτήν τη νέα φάση της ζωής σας με τόλμη και θετικότητα. Θυμηθείτε, πρόκειται για μια μετάβαση και με τον καιρό θα βρείτε νέους ρυθμούς και νέες χαρές που θα γεμίσουν τις μέρες σας.
Έξι συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο της «Άδειας Φωλιάς»
Αν νιώθετε κενό, αφού τα παιδιά σας έφυγαν από το σπίτι, δεν είστε μόνη. Εδώ είναι μερικά απλά βήματα για να προσαρμοστείτε και να βρείτε χαρά σε αυτήν τη νέα φάση της ζωής.
Θέστε νέους στόχους
Σκεφτείτε τι θα θέλατε να κάνετε ή να μάθετε τώρα. Καταγράψτε μερικούς στόχους και αρχίστε να κάνετε μικρά βήματα προς αυτούς. Μην αγχώνεστε αν δεν είστε σίγουρη ακόμη- μερικές φορές οι στόχοι εμφανίζονται καθώς προχωράτε.
Μείνετε συνδεδεμένη
Κρατήστε επαφή με τα παιδιά σας μέσω τακτικών κλήσεων, μηνυμάτων ή βιντεοκλήσεων. Είναι εντάξει να τους πείτε ότι σας λείπουν, αλλά επίσης δώστε τους χώρο να απολαύσουν τις νέες τους εμπειρίες.
Ξανασυνδεθείτε με τον σύντροφο ή τους φίλους σας
Εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο για να ενισχύσετε τις σχέσεις σας. Κανονίστε ραντεβού, εξόδους ή ακόμα και μια μικρή απόδραση το Σαββατοκύριακο. Είναι μια καλή ευκαιρία να επικεντρωθείτε ξανά στους εαυτούς σας.
Δοκιμάστε νέες δραστηριότητες
Ασχοληθείτε με ένα νέο χόμπι, γραφτείτε σε μια λέσχη ή γίνετε εθελόντρια. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να γεμίσετε τον χρόνο σας με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.
Εστιάστε στα θετικά
Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να εκτιμήσετε τα θετικά αυτής της νέας φάσης, όπως το πιο ήσυχο σπίτι ή τον περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας. Και μην ξεχνάτε να νιώθετε περήφανη για τα μεγάλα επιτεύγματα των παιδιών σας.
Ζητήστε υποστήριξη αν τη χρειάζεστε
Αν το βρίσκετε δύσκολο, μην διστάσετε να μιλήσετε με κάποιον. Το να ζητάτε βοήθεια είναι σημάδι δύναμης και ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας.
*Η Ντέμη Μπουζάνη κατέχει πτυχίο στη Νευροεπιστήμη από το Πανεπιστήμιο Illinois, μεταπτυχιακό στην κλινική ψυχολογία και συμβουλευτική ψυχοθεραπεία από το Πανεπιστήμιο Roosevelt. Έχει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Harvard, ενώ είναι πιστοποιημένη στο Social Marketing & Social Media από το Πανεπιστήμιο Cornell στο Ithaca, NY.
Στοιχεία επικοινωνίας: demi@bouzzmedia.com