Αυτό που έχει σημασία είναι να πάρεις την απόφαση και όχι να έχεις εμμονή με αυτήν - Πώς να πετύχεις
4 βήματα για επιτυχία στη λήψη αποφάσεων.
Είτε στο σπίτι είτε στο χώρο εργασίας, οι επιλογές που κάνεις κυμαίνονται από αυθόρμητες αποφάσεις έως στρατηγικές και μελετημένες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πάρεις μια απόφαση: να εμπιστευτείς το ένστικτό σου, να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά ή να ζητήσεις τη συμβουλή φίλων. Εναλλακτικά, μπορεί να επιλέξεις να μην αποφασίσεις, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα λυθεί από μόνη της. Ποια στρατηγική είναι η πιο αποτελεσματική;
Σύμφωνα με μια ερευνητική έκθεση στο European Management Journal, «η ορθολογικότητα και η διαίσθηση είναι σημαντικές διαστάσεις της διαδικασίας στρατηγικής λήψης αποφάσεων... η αλληλεπίδραση μεταξύ ορθολογικότητας και διαίσθησης βασίστηκε σε ένα δείγμα 103 στρατηγικών αποφάσεων που ελήφθησαν από εταιρείες παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα».
Γιατί η εμπιστοσύνη στη διαίσθηση ή το ένστικτο είναι μια έγκυρη στρατηγική λήψης αποφάσεων;
Κατά τη διάρκεια έρευνας για ένα βιβλίο σχετικά με τη λήψη αποφάσεων για γυναίκες, η δύναμη της διαίσθησης ήταν εμφανής. Μερικές φορές αναφέρεται ως έκτη αίσθηση ή γυναικεία διαίσθηση, αλλά οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει την αξία αυτής της στρατηγικής και στους άνδρες.
Στο Frontiers in Psychology, «Εάν αισθάνεσαι σωστά, κάντε το», μια προκαταρκτική έρευνα σχετικά με προπονητές υψηλού επιπέδου και διαίσθηση, κατέληξε στο συμπέρασμα:
«Η αρχικά διαισθητική και όχι σκόπιμη λήψη αποφάσεων ήταν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, προσφέροντας στους συμμετέχοντες έναν άμεσο έλεγχο της ακρίβειας και της εγκυρότητας της απόφασης. Ανεξάρτητα από το πώς μπορούν να αναπτυχθούν καλύτερα, η διαίσθηση και η ανάλυση είναι και τα δύο σημαντικά συστατικά της εμπειρογνωμοσύνης.».
Ενώ μπορεί να σου φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη στη διαίσθηση είναι ριψοκίνδυνη, η εμπειρία συχνά δίνει υπόσταση στη διαίσθηση.
Ο νέος τρόπος για αναζήτηση στη Google τραβώντας απλά ένα βίντεο έρχεται για να σου «λύσει» τα χέρια
4 βήματα για τη λήψη αποφάσεων χωρίς άγχος:
Όταν αντιμετωπίζεις μια σημαντική απόφαση, αυτά τα βήματα μπορεί να σου είναι χρήσιμα:
- Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Σκέψου τι θέλεις. Εάν ξέρεις την απάντηση, τότε γιατί να μην την πεις;
- Καθόρισε τα υπέρ και τα κατά. Αξιολόγησε την κατάσταση κάνοντας μια λίστα με τα υπέρ και τα κατά.
- Εξέτασε εναλλακτικές λύσεις. Ρώτησε τον εαυτό σου εάν υπάρχει τρόπος να ευχαριστήσεις εσένα και τους άλλους.
- Πάρε μια απόφαση και ακολούθησέ την. Μόλις γνωστοποιήσεις την απόφασή σου, προχώρα χωρίς να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου.
Η αξία της τήρησης αρχείου:
Η καταγραφή σε ημερολόγιο μπορεί να σου προσφέρει πολύτιμη κατανόηση των προτύπων που σε αγχώνουν κατά τη λήψη αποφάσεων και να σε βοηθήσει να τα διαχειριστείς. Ενώ η λογική προσέγγιση στην απόφαση σε συνδυασμό με τη διαίσθηση είναι σημαντική, η διαίσθησή σου μπορεί να σου προσφέρει το απαραίτητο πλεονέκτημα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείς να κάνεις πιο ενημερωμένες και ισχυρές επιλογές, αξιοποιώντας και τα δύο στοιχεία.
Τι συμβαίνει με τις φορές που οι αποφάσεις που βασίζονται στο ένστικτό σου δεν αποδεικνύονται σωστές;
Είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό, γι' αυτό και η συνδυασμένη χρήση της διαίσθησης με μια λογική προσέγγιση μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Αυτή η ισορροπία μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις πιο ενημερωμένες και αξιόπιστες επιλογές, μειώνοντας τις πιθανότητες λαθών που προκύπτουν από την υπερβολική εμπιστοσύνη στο ένστικτό σου.
15 πράγματα που μπορείς να καθαρίσεις με μια οδοντόβουρτσα (εκτός από δόντια)