«Και οι genius έχουν τις έγνοιες τους» - 6 εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος με υψηλό IQ

Γεωργία Βλαχοπούλου
«Και οι genius έχουν τις έγνοιες τους» - 6 εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος με υψηλό IQ

Αν νομίζει κάποιος πως το να έχεις υψηλό IQ κάνει την ζωή σου πιο «εύκολη» κάνει λάθος και εξηγούμε το γιατί.

Η ευφυΐα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που μας εντυπωσιάζουν και συνήθως αναζητούμε στους ανθρώπους γύρω μας. Παράλληλα, είναι ο λόγος που ο κόσμος δεν μένει στάσιμος αλλά προοδεύει. Παρότι, όμως το να έχει κανείς υψηλό IQ βοηθάει στο να έχει καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και μετά στην επαγγελματική του πορεία, έχει και κάποια μειονεκτήματα που δεν ήξερες.

Τα μειονεκτήματα του να είσαι genius

Η Mensa International, ορίζει το IQ, ως μια τυποποιημένη βαθμολογία που καθορίζει τη νοητική ικανότητα ενός ατόμου μεταξύ των συνομηλίκων του. Ο μέσος δείκτης νοημοσύνης είναι περίπου 100, ενώ υψηλός δείκτης νοημοσύνης ορίζεται από βαθμολογία 130 και άνω και τοποθετεί ένα άτομο στο κορυφαίο 2% του κόσμου όσον αφορά την πνευματική ικανότητα.

Η έρευνα δείχνει ότι ανάμεσα σε όλες τις αστραφτερές επευφημίες και πλεονεκτήματα που συνοδεύουν την απίστευτη διάνοια, πολλά τρομερά ψυχικά, συναισθηματικά και κοινωνικά «προβλήματα» μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην ευτυχία ενός ατόμου. Κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω.

geniuspexels-cottonbro-studio-5474028.jpg

1. Κοινωνική απομόνωση

Το να είσαι κοντά σε κάποιον που πιστεύεις ότι είναι πολύ πιο έξυπνος από ό,τι εσύ μπορεί να είναι εκφοβιστικό. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν άτομα και καταστάσεις που τους κάνουν να νιώθουν κατώτεροι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συναισθηματική απόσταση μεταξύ ατόμων με υψηλό δείκτη νοημοσύνης και εκείνων με πιο μέτρια νοημοσύνη δεν είναι άμεση συνέπεια των ελαττωμάτων ενός ατόμου. Αντίθετα, είναι μια ατυχής πραγματικότητα της ανθρώπινης φύσης.

Ωστόσο, υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων με υψηλό IQ που η συμπεριφορά τους είναι επιζήμια για τις σχέσεις τους. Για παράδειγμα, όσοι έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης τείνουν να είναι επικριτικοί με τους άλλους, δίνοντας μια ιδέα να διορθώσουν τους γύρω τους χωρίς να λάβουν υπόψη τις κοινωνικές επιπτώσεις.

2. Ψυχικές νόσοι

Η σύνδεση μεταξύ υψηλής νοημοσύνης και ψυχικής ασθένειας έχει εδραιωθεί ύστερα από χρόνια έρευνας. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Elsevier εξήγησε ότι τα άτομα με υψηλό IQ είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από υψηλότερη ανταπόκριση σε ερεθίσματα, γεγονός που τα καθιστά πιο επιρρεπή σε ψυχικές ασθένειες όπως άγχος, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD).

Έχοντας υψηλό IQ μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον υψηλά επίπεδα άγχους, το οποίο μπορεί να τον εμποδίζει από το να βιώνει ψυχική ηρεμία. Έτσι, κανείς είναι πιο επιρρεπής στο να επικεντρωθεί στα λάθη ή τις ατυχίες του παρελθόντος για να εντοπίσει πώς και γιατί τα πράγματα πήγαν στραβά σε κάποια περίπτωση, ώστε να μπορεί να αποφευχθεί στο μέλλον. Αν και η πρόθεση πίσω από αυτήν την πρακτική φαίνεται λογική, η βαθιά εμβάθυνση στα δυσμενή γεγονότα στη ζωή κάποιου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας σκοτεινής προοπτικής για το μέλλον.

pexels-monstera-5063562.jpg

3. Ανθρώπινες σχέσεις

Για τα άτομα με υψηλό IQ, ο εγκέφαλός τους είναι το χαρακτηριστικό για το οποίο νιώθουν μεγαλύτερη υπερηφάνεια. Ως εκ τούτου, τείνουν να εκτιμούν την ευφυΐα, τη λογική και τη γνώση πάνω από όλα και βρίσκουν ότι αυτά είναι ελκυστικά χαρακτηριστικά στους ερωτικούς τους συντρόφους. Ακριβώς όπως ένα άτομο που εκτιμά τη φυσική κατάσταση αναζητά έναν σύντροφο που μοιράζεται τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι του πηγαίνοντας στο γυμναστήριο, τα άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης θέλουν να εμπλακούν ρομαντικά με κάποιον που βρίσκει ευχαρίστηση και ικανοποίηση με τον ίδιο τρόπο που κάνουν.

Στην περίπτωση εκείνων με πολύ υψηλό IQ, αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι προβληματικό. «Επειδή είναι επιρρεπείς να ζουν στο κεφάλι τους, μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από τα συναισθήματά τους», διευκρίνισε ο ψυχολόγος Leon Seltzer στο άρθρο του για το Psychology Today. Εάν και τα δύο μέρη δεν βλέπουν αξία στη συναισθηματική νοημοσύνη και βασίζονται μόνο στη λογική για να κάνουν τη σχέση τους να λειτουργήσει, τότε μπορεί να είναι περίπλοκο να δημιουργήσουν μια σχέση μεταξύ τους.

4. Χαμηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη

Δεδομένου ότι αισθάνονται πιο άνετα χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό τους, τα άτομα με υψηλό IQ συχνά παραμελούν συναισθηματικές πτυχές στις προσωπικές ή τις εργασιακές σχέσεις. Αυτό δεν είναι αποκλειστικά δικό τους λάθος, καθώς η κοινωνία αποδίδει μεγάλη αξία στην ευφυΐα και ιστορικά έχει αρνηθεί να εκφράσει ή να εξετάσει συναισθήματα σε επαγγελματικούς τομείς. Αυτό οδήγησε στην πεποίθηση ότι η καθαρή διάνοια ήταν η μόνη βιώσιμη οδός προς την επιτυχία. Μόλις τα τελευταία χρόνια η συναισθηματική νοημοσύνη χαρακτηρίστηκε ως μια βασική δεξιότητα που αξίζει να ληφθεί υπόψη και να εξασκηθεί σε πολλούς χώρους εργασίας. Αν και η συναισθηματική νοημοσύνη εξακολουθεί να μην λαμβάνει το ίδιο επίπεδο αναγνώρισης και σεβασμού με τη νοητική νοημοσύνη, η επικράτηση της αυξάνεται.

pexels-anete-lusina-4792509.jpg

5. Αίσθημα «κορεσμού»

Τα άτομα με υψηλό IQ τείνουν να έχουν μυαλά που «τρέχουν» αναζητώντας πάντα νέες εμπειρίες και πληροφορίες για να αυξήσουν τις γνώσεις τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς καλλιεργούν την δημιουργικότητά τους. Ωστόσο, όταν έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις ή περιστάσεις που δεν παρέχουν πνευματική ποικιλία, μπορεί πολύ γρήγορα να βαρεθούν και να αδιαφορήσουν για το τι συμβαίνει γύρω τους. Ενώ οι ονειροπόλοι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης μπορεί να μην έχουν προβλήματα με την ανάπτυξη στρατηγικών και εννοιών, τείνουν να τα παρατάνε όταν έρθει η ώρα να εκτελέσουν τα περίτεχνα σχέδιά τους.

6. Κριτική

Καθώς τα άτομα με υψηλό IQ αναζητούν την αποδοχή στην κοινωνία μέσω της επίδειξης των δεξιοτήτων τους, η απόρριψη αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται σαν να απορρίπτονται ως άνθρωποι. Όσοι έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης νιώθουν επίσης ότι συχνά τους παρεξηγούν, καθώς η πλειονότητα των ανθρώπων δεν αντιλαμβάνονται τον κόσμο με το ίδιο επίπεδο οξυδέρκειας όπως εκείνοι, γεγονός που τους κάνει απρόθυμους να δεχτούν κριτική από άτομα που δεν τα θεωρούν «ισότιμα». Αν και πολλά άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης επωφελούνται από την «διανοητική ταπεινοφροσύνη», που είναι η ικανότητα να παραδέχονται ότι δεν ξέρουν τα πάντα, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσεις αυτή την ικανότητα σε μια κατάσταση όπου πιστεύεις ότι είσαι πνευματικά ανώτερος.

pexels-mart-production-8471838.jpg