Η αλλαγή της ώρας πλησιάζει – Το ήξερες ότι επηρεάζει την υγεία, το σώμα και το μυαλό;
Μία ώρα πίσω ή μία ώρα μπροστά μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου με αποτέλεσμα να πάθεις ένα είδος jet lag.
Αλλαγή ώρας θα έχουμε το Σαββατοκύριακο που έρχεται. Οι δείκτες των ρολογιών θα μετακινηθούν μια ώρα μπροστά τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου και αντί για 3.00 το ρολόι θα δείχνει 4.00.
Το θετικό με αυτήν την αλλαγή είναι ότι ο ήλιος θα λάμπει περισσότερες ώρες και συνεπώς θα σκοτεινιάζει πιο αργά, όμως υπάρχουν και αρνητικά. Για την ακρίβεια, η αλλαγή ώρας έχει επιπτώσεις στην υγεία, το σώμα και το μυαλό μας, τις οποίες θα μάθεις παρακάτω. Για σκέψου… Πόσες φορές με την αλλαγή ώρας ξύπνησες εξαντλημένη και λίγο χαμένη; Μάλλον πολλές!
Μήπως έχεις πάθει rust out στη δουλειά; Τα σημάδια ότι ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση
Οι συνέπειες της αλλαγής της ώρας στην υγεία, το σώμα και το μυαλό
Διαταραχές ύπνου: Το πιο συνηθισμένο μετά την αλλαγή της ώρας είναι η ανισορροπία στον κιρκάδιο ρυθμό μας, που καθορίζει τον ύπνο και την εγρήγορση. Μπορεί, δηλαδή, να νυστάζουμε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε τη νύχτα, ξυπνώντας τελικά κουρασμένες το πρωί.
Απώλεια συγκέντρωσης: Η διαταραγμένη ξεκούραση οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωση της συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχει αντίκτυπο και στη δουλειά.
Κούραση: Όταν κοιμάσαι κακά και λίγο, όπως συμβαίνει με την αλλαγή ώρας, η εξάντληση είναι αναπόφευκτη.
Αυξημένη όρεξη: Όταν κοιμάσαι λίγο νιώθεις πιο πεινασμένη και κυρίως θέλεις να φας γλυκά. Γι’ αυτό και στην αλλαγή ώρας νιώθουμε ότι θέλουμε να φάμε περισσότερο.
Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης: Η στέρηση ύπνου και η επακόλουθη γενική αδιαθεσία αυξάνει τα επίπεδα στρες και άγχους, που αντιστοιχούν σε αύξηση της κορτιζόλης που υπάρχει στο αίμα, της ορμόνης η οποία σε υψηλές ποσότητες οδηγεί σε έναν στρεσογόνο τρόπο ζωής.
Αύξηση των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών: Έχει επισημανθεί μια συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου αύξησης των καρδιαγγειακών προβλημάτων και της αλλαγής της ώρας. Τα αίτια πρέπει πάντα να αναζητούνται στην αύξηση του στρες λόγω της αλλαγής του βιολογικού ρολογιού και του κιρκάδιου ρυθμού.
Επιδράσεις στην Αμυγδαλή: Αυτό το μικρό τμήμα του εγκεφάλου σε σχήμα αμυγδάλου μάς κάνει να ενεργούμε αμέσως σε ό,τι μας συμβαίνει, δηλαδή να έχουμε αντανακλαστικά. Από την άλλη, είναι και το πιο συντηρητικό κομμάτι του μυαλού μας, αυτό που αντιτίθεται στις αλλαγές. Για αυτόν τον λόγο αντιδρά στην αλλαγή της ώρας και απελευθερώνει ορμόνες του στρες, ενεργοποιώντας νευροβιολογικούς μηχανισμούς που σίγουρα δεν μας βοηθούν να προσαρμοστούμε άμεσα στην καλοκαιρινή ώρα.
Ψυχολογικές επιπτώσεις: Η αλλαγή της ώρας έχει συνέπειες στη διάθεση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχεις αυξημένη ευερεθιστότητα, εναλλαγές ενθουσιασμού και θλίψης κι ένα αίσθημα ανησυχίας και ψυχικής σύγχυσης.
Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Αυτό συμβαίνει με τη χειμερινή ώρα και το αποτέλεσμα είναι διαταραχές της διάθεσης και συμπτώματα κατάθλιψης, που συνδέονται με τη μείωση του φωτός της ημέρας.
Μείωση της βιταμίνης D: Και αυτό συμβαίνει με τη χειμερινή ώρα, που ο ήλιος λάμπει λιγότερες ώρες συγκριτικά με τους καλοκαιρινούς μήνες.