Τελικά πότε και με ποιον τρόπο θα τελειώσει η πανδημία του COVID-19;
Οι επιστήμονες κάνουν τις δικές τους υποθέσεις.
Φαίνεται ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τον μεγάλο κίνδυνο και αυτό που ακούγαμε για καιρό, κορύφωση της πανδημίας, η οποία ουσιαστικά δε συνέβη ποτέ στη χώρα μας, άφησε πίσω της τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες και αυτό είναι όντως αλήθεια, μιας και η επιστροφή μας στην κανονικότητα, πάντα με επιφυλάξεις και προσοχή, θα δείξει αν όντως τα πήγαμε καλά και αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας και να επανακινήσουμε την οικονομία μας. Πότε όμως τελειώνει η πανδημία; Είμαστε άραγε σε καλό δρόμο;
Οι επιστήμονες, δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσουν μία σαφή απάντηση πάνω σε αυτό, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι κάθε πανδημία, και κάθε ιός ή βακτήριο, έχει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Μία υπόθεση είναι ότι ο Covid-19 ή για να είμαστε πιο ακριβείς και να τον λέμε με την επίσημη ονομασία του SARS-CoV-2, θα συνεχίσει να υπάρχει ανάμεσά μας, απλώς με τον καιρό θα υποστεί τόσες μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα να αρχίσει να αποδυναμώνεται και τελικά να μην είναι το «θανατηφόρος» αν μπορούμε να τον αποκαλέσουμε έτσι. Μία άλλη επιλογή, ή μάλλον υπόθεση, είναι ότι με τον καιρό, θα υπάρξει αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που θα φέρει τη γνωστή πια... ανοσία (ναι ανοσία της αγέλης κτλ) οπότε ο ιός δεν θα μπορεί να βρει ξενιστή ώστε να συνεχίσει να υπάρχει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τέλος μίας πανδημίας, είναι διπλό. Αφενός έχουμε αυτό που θα ορίσει η επιστημονική κοινότητα, και αφετέρου αυτό που θα ορίσει η ίδια η κοινωνία. Το επιστημονικό τέλος λοιπόν, ορίζεται είτε με την εύερεση κατάλληλης θεραπείας ή εμβολίου, ή όταν οι θάνατοι αρχίζουν να μειώνονται οπότε και εξαφανίζονται, ενώ το κοινωνικό τέλος, έχει να κάνει με την αγανάκτηση του κόσμου και την επιδίωξη της παλιάς καθημερινότητας. Όσο ο κόσμος συνεχίζει να ζει με το φόβο του ιού, η πανδημία είναι εδώ. Όταν αρχίσει να επιστρέφει στις παλιές συνήθειες, και δειλά δειλά να επαναφέρει τη ζωή του, τότε η πανδημία αρχίζει σιγά σιγά να φθίνει.
Η αλήθεια είναι ότι επιστημονικό και κοινωνικό τέλος, συνήθως δεν έρχονται μαζί, κάτι που δεν είναι πάντα θετικό. Υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να συνεχίσει να υπάρχει αλλά εμείς από την κούραση του εγκλεισμού να επιστρέψουμε στις ζωές μας. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό θα μας στοιχίσει ή όχι. Για την ώρα τα πηγαίνουμε καλά.