Πόσο διαρκεί το φαγητό στο ψυγείο χωρίς ρεύμα;
Να μια ερώτηση που βρήκε την απάντησή της επιτέλους
Πόσες φορές δεν έχει τύχει να γίνει διακοπή ρεύματος στη γειτονιά και να μείνεις για κάποιες ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα; Σίγουρα είναι πολλές, και σίγουρα άλλες τόσες έχεις αναρωτηθεί τι γίνεται με το φαγητό που βρίσκεται μέσα στο ψυγείο και την κατάψυξη όταν έχει πέσει το ρεύμα. Αλήθεια πόσο διαρκεί σε αυτές τις συνθήκες το φαγητό; Μια σύντομη διακοπή ρεύματος που διαρκεί λεπτά δεν θα επηρεάσει την ποιότητα του φαγητού στο ψυγείο ή στον καταψύκτη σου.
Αλλά τι γίνεται με τις ηλεκτρικές διακοπές που διαρκούν ώρες ή μέρες - πόσο καιρό παραμένει το ψυγείο κρύο και σε ποιο σημείο η ανάπτυξη βακτηρίων γίνεται απειλή, αναγκάζοντάς σε να πετάξεις τα ευπαθή τρόφιμα που έχεις μέσα;
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ένα ψυγείο πιθανότατα θα παραμείνει σε ασφαλή θερμοκρασία για έως και τέσσερις ώρες εάν η πόρτα παραμείνει κλειστή, λέει η Tamika Sims, PhD, διευθυντής επικοινωνιών τεχνολογίας τροφίμων στο Διεθνές Συμβούλιο Πληροφοριών Τροφίμων. Το φαγητό στον καταψύκτη παραμένει κρύο για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - περίπου μια ημέρα εάν ο καταψύκτης είναι μισός γεμάτος και περίπου 48 ώρες εάν είναι γεμάτος (όσο περισσότερο φαγητό υπάρχει μέσα, τόσο περισσότερο κρύο διατηρείται).
Αλλά μην μπεις στον πειρασμό να ελέγχεις τα φαγητά κάθε λίγα λεπτά, καθώς αυτό θα επιταχύνει την αύξηση της θερμοκρασίας - και επομένως το χαλάρωμα. «Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείς κλειστές τις πόρτες του ψυγείου και της κατάψυξης κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος για να διατηρήσεις τη θερμοκρασία κρύα».
Πώς θα ξέρεις όμως πότε το φαγητό αρχίζει και χαλάει;
Κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις θερμόμετρα στο ψυγείο και τον καταψύκτη για να προσδιορίσεις εάν το φαγητό είναι ασφαλές. «Κανονικά, η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι 4 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη και η κατάψυξη πρέπει να είναι στους -17 ή χαμηλότερη», λένε οι ειδικοί. Εάν δεν υπάρχει θερμόμετρο μέσα στη συσκευή για να μετρήσει τη θερμοκρασία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα θερμόμετρο τροφίμων σε κάθε φαγητό ξεχωριστά για να τσεκάρεις εάν είναι ασφαλές να το φας.