5 συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία σου και δεν το ξέρεις
Σίγουρα κάνεις κάποια από αυτές
Η συνήθεια είναι μια κατάσταση στην οποία όλοι βολευόμαστε και μπορεί να αφορά πολλά πράγματα που κάνεις στην καθημερινότητά σου. Από τον τρόπο που κοιμάσαι, μέχρι τον τρόπο που κάθεσαι στο γραφείο ή στον τρόπο που οδηγείς. Και δεν λέμε καλό πράγμα η συνήθεια, υπάρχουν όμως 5 πράγματα που κάνεις και που δεν κάνουν καλό στην υγεία σου και δεν το γνώριζες μέχρι σήμερα.
#Το να κάθεσαι σταυροπόδι
Αρκετά βολική στάση σώματος, είτε είσαι έξω για καφέ/ποτό, είτε κάθεσαι επίσκεψη στον καναπέ ή ακόμη και στο γραφείο σου. Πόσο σωστή είναι όμως αυτή η στάση; Η πρώτη αναφορά στη βλάβη που προκαλείται από το να σταυρώνει κανείς τα πόδια του, έγινε από μια εταιρεία παραγωγής συμπληρωμάτων διατροφής, το 1999. Μάλιστα ξεκίνησαν και μια εκστρατεία μεγάλης κλίμακας στις ΗΠΑ, με το όνομα «The Great Cross-Out», που δεν αποτελούσε κάποιο διαφημιστικό τέχνασμα. Πολυάριθμες μελέτες, έχουν επιβεβαιώσει πως το κάθισμα σε σταυροπόδι (σε καρέκλα ή στο πάτωμα), οδηγεί σε υπέρταση, κιρσούς και νευρική βλάβη.
#2. Λάθος ποσότητα νερού
Το να πίνεις νερό είναι ένα από τα σημαντικά πράγματα που κάνεις κάθε μέρα για την υγεία σου. Αλλά το να πίνεις πολύ νερό, δεν είναι πάντα υγιεινό, όπως και το να μην πίνεις σχεδόν καθόλου. Οι ερευνητές επιμένουν ότι οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό είναι ατομικές. Αν κινείσαι πολύ ή αθλείσαι, θα έχεις την ανάγκη να πιείς περισσότερο νερό. Αν έχεις όμως καρδιαγγειακά ή νεφρικά προβλήματα, καλύτερα να πίνεις λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση, ο καλύτερος τρόπος για να βρεις τις ημερήσιες ανάγκες σου, είναι η δίψα: Αν δεν την αισθάνεσαι, τότε μην πιέζεις τον εαυτό σου στο να πιεί πολύ νερό.
#3. Τρως στο γραφείο
Οι χώροι εργασίας μεταξύ τους διαφέρουν από δουλειά σε δουλειά, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι κατάλληλοι για φαγητό. Επιπλέον, είναι επικίνδυνο μιας και συσσωρεύονται τόνοι βακτηρίων που δεν είναι καλοί για την πέψη.
#4. Λάθος στάση σώματος
Σωστή στάση σώματος, σημαίνει συμμετρική θέση όλων των οργάνων. Πρόσεξε λοιπόν τη σπονδυλική σου στήλη και προσάρμοσε την καρέκλα του γραφείου και την οθόνη του υπολογιστή σου σωστά.
-Το ύψος της καρέκλας πρέπει να αντιστοιχεί στο μήκος των μηρών σου, και το κάθισμα θα πρέπει να είναι σταθερό.
-Οι γλουτοί θα πρέπει να συμπληρώνουν όχι λιγότερο από τα 2/3 της καρέκλας.
-Το πίσω μέρος της καρέκλας πρέπει να ταιριάζει στη σπονδυλική σου στήλη.
-Ακούμπησε στην καρέκλα με την πλάτη, έτσι ώστε η σπονδυλική σου στήλη να έχει τοποθετηθεί σταθερά εναντίον της.
-Βεβαιώσου ότι οι ωμοπλάτες είναι μαζί, οι ώμοι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και το στομάχι είναι χαλαρό.
-Μην κάθεσαι σταυροπόδι, αυτό θα εμποδίσει την κυκλοφορία του αίματος.
-Μη βιαστείς να αλλάξεις στάση όταν αρχίσεις να αισθάνεσαι άβολα. Άφησε τους μυς σου να συνηθίσουν στη σωστή θέση. Θα χαλαρώσουν σταδιακά, κάνοντας αυτή τη στάση μια συνήθεια, αλλά αυτό δεν θα συμβεί αμέσως.
#5. Στάση ύπνου
Πολλοί άνθρωποι, προτιμούν να κοιμούνται στη θέση που τους παίρνει ο ύπνος καλύτερα. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, μερικά από τα οποία είναι αρκετά σοβαρά αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Όταν κοιμάσαι στο πλάι ή στη λεγόμενη εμβρυακή θέση, το διάφραγμα δεν κινείται ελεύθερα. Αυτό, προκαλεί διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων: πόνο στην πλάτη και πνευμονικά προβλήματα.
Αν κοιμάσαι πιέζοντας το στομάχι σου (aka μπρούμυτα), είναι ακόμη πιο επικίνδυνο μιας και δέχονται πίεση όλα τα όργανα. Αυτό, μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων και καρδιακά προβλήματα. Το να κοιμάται κανείς ανάσκελα, είναι η πιο φυσική στάση. Η μόνη περίπτωση που θα πρέπει να αποφύγεις αυτή τη θέση, είναι αν πάσχεις από άπνοια ύπνου.