Πώς το σώμα και το μυαλό μπορούν να συμβάλλουν στη μακροζωία
Η τόνωση του εγκεφάλου και η φροντίδα του σώματος προάγουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Tο να διατηρείς τον εγκέφαλο και το σώμα σου ενεργά με νέες προκλήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σου, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και ενίσχυση της συνολικής σωματικής υγείας.
«Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις κάτι νέο», λέει ο Δρ Ronan Factora του Κέντρου Γηριατρικής Ιατρικής της Cleveland Clinic. Και προσθέτει: «Ανεξάρτητα από το επίπεδο ή τις ικανότητές σου, η ενασχόληση με ένα νέο χόμπι για να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου τονωμένο ή μια δραστηριότητα που σε υποχρεώνει να μάθεις νέες κινήσεις, παρέχει πολλαπλά οφέλη».
Ξέχνα τις κακιές συνήθειες και υιοθέτησε αυτές τις 7 για να πάει καλά κάθε σου μέρα
Παρακάτω θα βρεις μερικούς λόγους που θα σε ωθήσουν να μπεις στη διαδικασία να μάθεις καινούργια πράγματα.
Μάθε νέες δεξιότητες για να δημιουργήσεις νέα νευρωνικά μονοπάτια
Όταν «αναγκάζεις» τον εγκέφαλό σου να έρθει αντιμέτωπος με μια νέα πρόκληση - είτε πρόκειται για ένα παζλ ή στραυρόλεξο, είτε φτιάχνοντας την περιβόητη κερασόπιτα της γιαγιάς σου - ο εγκέφαλός σου σχηματίζει νέα μονοπάτια που τον ενισχύουν και τον προστατεύουν. «Η εκμάθηση νέων πραγμάτων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και τη μείωση του κινδύνου άνοιας», επιβεβαιώνει ο Δρ Factora, σημειώνοντας ότι η έρευνα έχει συνδέσει τον χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και παιδείας.
Βελτίωσε τη σωματική σου ευεξία ενώ ενισχύεις την υγεία του εγκεφάλου σου
Η επιλογή μιας νέας δραστηριότητας που ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό ή τονώνει τους μύες, συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής σωματικής σου υγείας, η οποία συνδέεται επίσης με θετικά αποτελέσματα γήρανσης. «Η συμμετοχή σε γνωστικές δραστηριότητες είναι καλή για τον εγκέφαλο, αλλά υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να μάθεις νέα πράγματα ενώ χρησιμοποιείς το σώμα σου. Σε αυτή την περίπτωση, βελτιώνεις την υγεία του εγκεφάλου σου και την υγεία του σώματός σου ταυτόχρονα», υποστηρίζει ο Δρ Factora.
Βρες μια δραστηριότητα που σε κάνει χαρούμενη
Είτε είσαι επικεντρωμένη στην υγεία του εγκεφάλου, στη φυσική κατάσταση ή και στα δύο, το πιο σημαντικό είναι να βρεις μια δραστηριότητα που σου αρέσει και σε κάνει χαρούμενη. Έτσι όχι μόνο θα είναι πιο εύκολο να αφοσιωθείς σε αυτήν, αλλά θα βελτιώσεις και την ψυχική σου υγεία. «Κανείς δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένος αν περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του καθισμένος και βλέποντας τηλεόραση. Κράτα το σώμα και τον εγκέφαλό σου σε κίνηση και διεγέρσεις για να αποτρέψεις τις αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση και τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής», σημειώνει ο Δρ Factora. Και προσθέτει: «Είναι καλό να ασχολείσαι με δραστηριότητες που σε κάνουν να μαθαίνεις και να χρησιμοποιείς τη νόησή σου και να κινείσαι για να διατηρείς το σώμα σου σε φόρμα. Το βασικό σημείο είναι να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι που απολαμβάνεις και θα συνεχίσεις να θέλεις να κάνεις».