Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την κρυοσυντήρηση ωαρίων
Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για την επιλογή μία γυναίκας να καταψύξει τα ωάρια της. Ασφαλώς τη δυνατότητα αυτή, πλέον μας την δίνει η επιστήμη σε συνδυασμό με την τεχνολογία.
Η σκέψη για αυτήν την επιλογή έχει γίνει πιο έντονη τα τελευταία χρόνια καθώς τα ζευγάρια προσπαθούν να αποκτήσουν την οικογένειά τους σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία. Η ηλικία ως γνωστό αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα της γυναικείας υπογονιμότητας, δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της γυναίκας τόσο μειώνεται η ωοθηκική επάρκεια.
Με την κατάψυξη ωαρίων ουσιαστικά σταματάει το βιολογικό ρολόι των ωαρίων τη στιγμή της λήψης αυτών.
Ποιες γυναίκες είναι υποψήφιες?
- Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν στον άμεσο οικογενειακό προγραμματισμό τους τη δημιουργία οικογένειας και η ηλικία τους κοντεύει τα 35 έτη.
- Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας.
- Γυναίκες οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία λόγω διεγνωσμένης κακοήθειας.
Πώς γίνεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων;
Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων είναι σχετικά απλή, αφού χρειάζεται μία διέγερση των ωοθηκών λίγων ημερών προκειμένου να γίνει η ωοληψία. Μετά την ωοληψία τα ωάρια συντηρούνται με την μέθοδο της υαλοποίησης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και μπορούν να παραμείνουν εκεί για πολλά χρόνια. Το νέο ανώτατο όριο που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει μια γυναίκα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία είναι τα 54 έτη. Όταν η γυναίκα θα τα χρειαστεί πραγματοποιείται απόψυξη των ωαρίων τα οποία είναι σε πολύ καλή ποιότητα και αντιστοιχούν σε γυναίκα μικρότερης ηλικίας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει κάνει ουσιαστικά τη μισή διαδικασία ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η ωοληψία γίνεται με μέθη, ελαφριά αναισθησία, και διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά. Η γυναίκα φεύγει από την μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής την ίδια μέρα και μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της από την επομένη της πράξης.
Πόσα ωάρια είναι καλό να κρυοσυντηρηθούν?
Ασφαλώς η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι : όσα η γυναίκα έχει εκείνη τη χρονική στιγμή στις ωοθήκες της. Εμπειρικά ως κατάλληλος αριθμός μπορεί να θεωρηθεί το 6-8 καθώς με αυτό τον αριθμό θα έχει μελλοντικά τη δυνατότητα να δημιουργήσει έμβρυα και να διεκδικήσει τις πιθανότητες επιτυχίας κύησης που θα αντιστοιχούν.
Είναι τα φάρμακα αυτά επικίνδυνα για την υγεία της γυναίκας?
Σύμφωνα με πολλές και μεγάλες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα φαίνεται ότι οι ενέσιμες ορμόνες που χρησιμοποιούνται για τη διέγερση των ωοθηκών δεν αυξάνουν το προυπάρχον κίνδυνο για κάποια μορφή κακοήθειας του ατόμου που τις λαμβάνει στη σχετική ποσότητα και για ορισμένο αριθμό προσπαθειών.
Γράφει ο Παπανικολάου Αθ., Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος | Ειδικός Αναπαραγωγής
Βιογραφικό
Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Αθ. Παπανικολάου είναι ειδικός σε θέματα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και είναι σε θέση να απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις. Προγραμματίστε το δικό σας διαγνωστικό ραντεβού, ώστε να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ποια μέθοδος ταιριάζει περισσότερο στις δικές ανάγκες.
https://doctorpapanikolaou.gr/