Το είδος σαπουνιού που επιλέγουμε μπορεί να προσελκύει κουνούπια, λένε οι ειδικοί

Pexels

Η απάντηση στο ερώτημα για τα κουνούπια τσιμπούν συγκεκριμένους ανθρώπους ήρθε μέσα από μια νέα μελέτη. 

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν κάποιους ανθρώπους και όχι άλλους; Είναι ένα ερώτημα που βασανίζει τους πάντες εδώ και χρόνια. Τα πιο πρόσφατα νέα θέλουν μια αμερικανική ομάδα επιστημόνων να πιστεύει ότι έχει την απάντηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί ανακάλυψαν ένα συνηθισμένο λάθος που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι προσελκύουν τα κουνούπια ενώ άλλοι όχι. Μια ομάδα από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα κουνούπια έλκονται από συγκεκριμένες μυρωδιές, υποδηλώνοντας ότι το σαπούνι ή το αφρόλουτρό μας θα μπορούσε να είναι ο ένοχος.

Η ομάδα χρησιμοποίησε υφασμάτινα βραχιόλια που φορούσαν άτομα για μία ώρα και τα τοποθέτησε σε δοχεία γεμάτα με θηλυκά κουνούπια -το μόνο φύλο που τσιμπά τους ανθρώπους.

Διώξε τα κουνούπια από το σπίτι σου με το φυτό που μισούν

Οι επιστήμονες διερευνούσαν τη θεωρία ότι, εκτός από τη μυρωδιά του αίματος, τα κουνούπια μπορεί να έλκονται από τις λουλουδένιες μυρωδιές. Όπως οι μέλισσες, τα κουνούπια επισκέπτονται τα λουλούδια για νέκταρ.

Οι Clement Vinauger και Chloe Lahondere στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια συνέκριναν την έλξη των κουνουπιών σε κομμάτια υφάσματος, που φοριούνταν σε πλυμένο ή άπλυτο δέρμα, με διαφορετικά σαπούνια. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα σαπούνια με λουλουδένιες μυρωδιές ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά για τα κουνούπια.

Αντίθετα, τα σαπούνια με άρωμα καρύδας λειτουργούσαν αποτρεπτικά. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το αποτέλεσμα ήταν τόσο ισχυρό που ακόμη και όσοι ήρθαν σε επαφή με το ύφασμα που προήλθε από δέρμα πλυμένο με λουλουδάτο σαπούνι έγιναν ελκυστικοί για τα κουνούπια, αναφέρει το Birmingham Live.

Εκτός από τις λουλουδένιες μυρωδιές, τα κουνούπια έλκονταν επίσης ιδιαίτερα από τη μυρωδιά του ανανά.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να προσδιορίσουν πόσο καιρό παραμένει ελκυστική για τα έντομα η λουλουδάτη μυρωδιά του σαπουνιού και αν η μυρωδιά του ιδρώτα θα την υπερνικούσε σύντομα.

Οι ειδικοί εξέδωσαν προειδοποίηση ότι το βενζοϊκό βενζύλιο μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες σε ορισμένα άτομα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως υπάρχουν αυξανόμενες προειδοποιήσεις για κουνούπια σε ευρωπαϊκούς προορισμούς -συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Εκτός από τη μετάδοση της ελονοσίας, τα κουνούπια μεταφέρουν επίσης θανατηφόρες ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο Ζίκα και ο κίτρινος πυρετός.

Sticks, κεριά + άλλοι 5 φυσικοί τρόποι για να κρατήσεις μακριά τα κουνούπια

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης